Mir i stabilnost u regionu najvažniji za Brnabić i Mogerini: Premijerka još fokusirana i na vladavinu prava i slobodu medija

Prema rečima Mogerini, za Srbiju i region je od velike važnosti i predsedavanje Bugarske Savetu Evropske unije, budući da ova članica Unije razume aktuelnu situaciju i prilike u regionu Zapadnog Balkana

  • 33

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić pozdravila je danas u razgovoru sa Visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini činjenicu da su u Izveštaju Evropske komisije o napretku prepoznati napori Srbije u sprovođenju političkih i ekonomskih reformi i posvećenost regionalanoj saradnji.

Kosovo je najvažnije pitanje i na ovom sastanku sam se borio za Srbiju: Vučić posle razgovora sa Mogerini

Premijerka je naglasila da i pored toga što je Izveštaj pretežno pozitivan, predstoji još mnogo napora i rada, pre svega u domenu vladavine prava i slobode medija. Ona je istakla da će Srbija pristupiti daljim reformama u skladu sa ocenama i preporukama predstavljenim u Izveštaju.

Brnabić i Mogerini saglasile su se da je očuvanje mira i stabilnosti u regionu od presudnog značaja i u tom smislu istakle važnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

Foto: Tanjug

Prema rečima Mogerini, za Srbiju i region je od velike važnosti i predsedavanje Bugarske Savetu Evropske unije, budući da ova članica Unije razume aktuelnu situaciju i prilike u regionu Zapadnog Balkana.

Ona je, takođe, istakla da je posvećenost političkoj i ekonomskoj saradnji zemalja regiona ključna za brži napredak u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Navela je da je, pored političke i institucionalne, saradnja nevladinog sektora i privrednika u regionu, uz podršku države, veoma važan oblik saradnje.

Foto: Tanjug

Istaknuta je neophodnost podizanja nivoa svesti građana Srbije i regiona o značaju priključenja Evropskoj uniji, kojim će se obezbediti mir i stabilnost regiona i podići životni standard svih građana na ovim prostorima.

Premijerka Brnabić još jednom je pozdravila preporuku Evropske komisije o otvaranju pristupnih pregovora sa Makedonijom i Albanijom.

Foto: Tanjug

Pre razgovora sa premijerkom Srbije, Federika Mogerini se sastala i sa predstavnicima civilnog sektora.

Koordinatorka Nacionalnog konventa Nataša Dragojlović ističe da je razgovor završen u optimističnom tonu, dok Milan Antonijević iz YUCOM-a navodi da su se čule jasne poruke iz izveštaja EK.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- Bio je to srdačan i iskren razgovor. Potvrdili smo da Srbija ima evropsku perspektivu - naglasila je Dragojlović za Tanjug nakon sastanka predstavnika civilnog društva sa Mogerini.

Koordinatorka Nacionalnog konventa iz Evropskog pokreta u Srbiji veruje da Mogerini spada u vrlo iskrene zagovaraoce daljeg proširenja EU, te da će za vreme svog mandata učiniti sve da strategija koju je EU donela za Zapadni Balkan - postane realnost koju građani priželjkuju.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Šefica evropske diplomatije ohrabrila je civilno društvo da nastavi sa naporima da utiče na politike države, kaže Dragojlović.

- Visoka predstavnica EU pohvalila je rad Konventa i ohrabrila ga da nastavi dijalog sa vladom i pokuša da sa svoje strane utiče na to da ne dođe do smanjivanja podrške evrointegracijama - ukazala je ona.

Mogerini je, tvrdi, potvrdila ono što je sadržano u izveštaju EK kada je reč o ulozi civilnog društva u kreiranju politika.

Milan Antonijević Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava kazao je da je na sastanku bilo reči i o slobodi medija i vladavini prava, što je navela i Dragojlović.

- Današnjom posetom potvrđuje se da će vladavina prava i ljudska prava biti u fokusu EU, a čuli smo i jasne poruke iz izveštaja o napretku Srbije u poglavljima -rekao je Antonijević.

- Govorili smo o medijima, vladavini prava, Ustavu koji bi Srbija trebalo da donese, regionalnim pitanjima, posebno o unutrašnjem dijalogu. Imali smo otvoren dijalog sa mnogo tema, i oslanjanje na strategiju za proširenje EU za Zapadni Balkan - objasnio je.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

On je dodao da je na sastanku bilo reči i o stanju sudova, te o atmosferi unutar Srbije i spremnosti građana da prihvate evropske vrednosti.

Antonijević je naglasio da poruke koje se šalju građanima moraju biti jasne, kako bi se povećala njihova podrška, jer se evropske integraciju upravo njih tiču.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • fee

    19. april 2018 | 23:20

    Srbija je zemlja koja najvise ima napredka u regionu na svim poljima

  • olga

    20. april 2018 | 08:28

    Srbija je ekonomski ojacala i napredovala na svim poljima.

  • sfsf

    19. april 2018 | 23:19

    Mir u regionu je jako bitan ne samo za Srbiju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA