≫ 

Mladićevoj odbrani potrebno još vremena, traže dodatna tri meseca za ulaganje žalbe

Presuda Mladiću sadrži 2.541 stranu sa čak 18.211 fusnota što tu presudu čini najobimnijom u istoriji Tribunala

  • 2
Sudsko veće Haškog tribunala bivšeg komandanta vojske Republike Srpske Ratka Mladića, proglasilo je krivim za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine i odredilo mu doživotnu zatvorsku kaznu. Foto: Tanjug/AP/Phil Nijhuis

Odbrana Ratka Mladića zatražila je od Žalbenog veća Mehanizma u Hagu, naslednika Haškog tribunala, da mu odobri produženje roka za ulaganje žalbe na prvostepenu presudu za tri meseca, tačnije do 3. septembra.

"Generale, Brod je uz tebe!": Bilbordom čestitali rođendan Ratku Mladiću, ispod fotografije su ispisane poruke

Branioci smatraju da zbog obima i složenosti prvostepene presude nije moguće uložiti žalbu do 5. juna. Oni su ranije tražili da zbog "niza pravnih i činjeničnih grešaka", presuda kojom je Mladić osuđen na doživotni zatvor bude preinačena, a Mladić oslobođen od optužbi.

Kao alternativu, Mladićeva odbrana je predložila Mehanizmu da mu se suđenje ponovi.

Sa druge strane, Tužilaštvo u Hagu zatražilo je žalbom da sud Mladića proglasi krivim i za genocid nad muslimanima i Hrvatima u pet opština u Bosni i Hercegovini, za koje je prvostepenom presudom oslobođen.

Haški tribunal je bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske neposredno pred zatvaranje, 22. novembra prošle godine osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, progona Hrvata i Muslimana širom BiH, terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanja pripadnika Unprofora za taoce.

Tribunal je, međutim, Mladića oslobodio optužbe za genocid u pet opština, za koje tužilaštvo od žalbenog veća Mehanizma u Hagu sada žalbom traži da ga proglasi krivim i osudi.

U pitanju su opštine Foča, Kotor-Varoš, Prijedor, Sanski Most i Vlasenica. O žalbama će odlučivati veće kojim presedava sudija Teodor Meron, a u čijem su sastavu sudije Karmel Adijus, Liu Dakun, Simor Panton i Priska Matimba Njambe.

Presuda Mladiću sadrži 2.541 stranu sa čak 18.211 fusnota što tu presudu čini najobimnijom u istoriji Tribunala.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johnny Repp

    3. maj 2018 | 07:36

    Mladićevim jatacima i pomagačima treba suditi za ubistvo Dražena i Dragana u Topčideru. I to dvostruko, jer su ih po drugi put ubili kada su rekli da su se međusobno poubijali zbog svađe u njihovoj gej ljubavnoj vezi. Sramota i to nemerljiva.

  • Тодорић

    3. maj 2018 | 10:02

    Младић би требао да тражи изузеће овог суда због сукоба интереса,не могу да суде агресори из Нато,држављанима нападнутих са стране Нато. Потпуно идиотски.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA