≫ 

U Vašingtonu se odlučuje sudbina Srbije: Predstavnici 5 najmoćnijih zapadnih zemalja razgovaraju o završnoj fazi dijaloga BG i PR

Na tim konsultacijama Evropljane zastupaju politički direktori za Balkan, a američka strana takođe ima predstavnika na tom nivou iz Stejt Departmenta

  • 22

Predstavnici SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke okupili su se u Vašingtonu kako bi održali razgovore o dijalogu Beograda i Prištine, tj. o konačnoj fazi ovog procesa, koji bi mogao da se završi jednim sporazumom u toku ove godine, saznaje prištinska Gazeta Ekspres.

Merkel očitala bukvicu Tačiju: Priština da realizuje dogovorene sporazume sa Beogradom, pre svega ZSO i energetiku

Izvor je za taj list naveo da su se trenutno u Vašingtonu okupili predstavnici pet najmoćnijih zapadnih zemalja kako bi održale konsultacije o razgovorima Beograda i Prištine, koji bi trebalo da se održi narednih meseci, krunišući ga finalnim sporazumom između strana, za koji se očekuje da rezultira normalizacijom odnosa.

Do sada se mislilo da ova normalizacija ne podrazumeva priznanje Kosova od strane Srbije, već samo priznavanje realnosti, odnosno dozvoljavanje učlanjenja Kosova u UN, što bi Srbiji omogućilo članstvo u EU.

Ujedinjene nacije Foto: Tanjug/AP

Na tim konsultacijama Evropljane zastupaju politički direktori za Balkan, a američka strana takođe ima predstavnika na tom nivou iz Stejt Departmenta. Prema izvorima „Ekspresa“, među zapadnim diplomatama već postoji usaglašenost oko onoga šta bi se moglo smatrati vodećim načelima.

Jedno od tih načela je da je „bolje da nema nikakvog sporazuma, nego lošeg sporazuma“ između strana.

Loš sporazum bi bio podela Kosova i nečega poput Republike Srpske na Kosovu, naveo je neimenovani izvor za list.

- Politički direktori za Zapadni Balkan Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije, već se nalaze u Vašingtonu na konsultacijama u vezi sa dijalogom Kosovo-Srbija - rekao je izvor prištinskog lista.

Tači i Vučić u Briselu u društvu Federike Mogerini Foto-ilustracija: Tanjug/SLUZBA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA PREDSEDNIKA SRBIJE

Trenutno se dijalog odvija na nivou predsednika pod pokroviteljstvom EU. Očekuje se da završna faza počne uskoro, iako se ne zna tačno kada.

Postoji, međutim, uverenje da ovoga puta može da se očekuje intezivan proces koji će dovesti do normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

List podseća da se, prema rečima predsednika Srbije, očekuje da ovaj proces bude okončan za najviše godinu dana.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MIHAILOVIC

    10. maj 2018 | 00:51

    Vratiti u UN R1244 i ukljuciti u Srpski tim Rusiju i Kinu i resiti okoncanje nato eu vojne okupacije juzne Srbije Kosovo i Metohije je jedini put koji vodi uspostavljanju teritorijalnog suvereniteta nad juznom Srbijom sve ostalo je izdaja Srbije.....Za men je znacajna cedlovitost Srbije nego EU clanstvo. ZA MENE SRBIJA NEMA ALTERNATIVU !

  • CcC

    10. maj 2018 | 00:58

    Da je Tito ziv mi bi se pitali o sudbini eu i balkana.. Ovako nam drugi kuju sudbinu.. I trpimo siptare da rade sta hoce..

  • Ja...RS

    9. maj 2018 | 23:52

    Oni su vec odlucili cim su priznali tzv. Kosovo ali sada moraju da nadju kompromisno rjesenje koje bi Srbija prihvatila ili nista od dijaloga jer dok Srbija ne stavi svoj potpis dzaba im sva prica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA