≫ 

Naš prijatelj Nikos nas potpuno razume, zato se toliko uzdamo u njihovu podršku: Vučić posle razgovara sa kiparskim predsednikom (VIDEO) (FOTO)

Nikos Anastasijadis se u poseti Srbiji nalazi od sinoć

  • 60

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Kipra Nikosom Anastasijadisom zahvalio na "iskrenom prijateljstvu koje kiparski narod i država pružaju građanima Srbije i našoj zemlji".

Crveni tepih, Garda i himna: Vučić dočekao kiparskog predsednika (FOTO)

- U međunarodnim odnosima uvek imate interese kao glavnu vodilju, ali u odnosima Srbije i Kipra prijateljstvo je potpuno iskreno, nema previše interesa, već mnogo više iskrene bliskosti, onoga što danas jeste retkost u međunarodnoj areni - rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je naglasio da je Srbija zahvalna Anastasijadesu i kiparskoj vladi u podršci Srbiji kada je u pitanju Kosmet.

- Kipar je jedna od članica EU koje najsnažnije štite međunarodno pravo i teritorijalni integritet Srbije - naveo je Vučić.

Srbija razgovara sa svima i sa svima mora da ima dobre odnose, ali, ističe Vučić, "moraju da znaju da gajimo poseban odnos prema narodima koji su bili uz Srbiju u najtežim trenucima u savremenoj istoriji".

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Vi lično ste to bezbroj puta potvrdili - rekao je Vučić obraćajući se predsedniku Kipra.

Na današnjem sastanku je bilo reči o svim problemima, o svemu što tišti Kipar i Srbiju, naveo je Vučić.

- Razgovaralo se o evropskom putu Srbije i dobili smo široku podršku za nastavak evropskog puta naše zemlje - rekao je predsednik Srbije.

Vučić je ukazao da je u ime Srbije objasnio šta se dešava u slučaju Kosova, ali u regionu i koliko je važno sačuvati mir i stavbilnost.

- Pokazao sam Briselski sporazum, šta je Beograd uradio, šta Priština nije uradila. Govorio sam o dvostrukim standardima koji neretko važe za nas i neke druge. Čini mi se da smo govorili i o našoj saradnji, kako da se borimo, menjamo stvari i ustrojimo ih na pravičniji način - rekao je Vučić.

Nikos Anastasijadis i Aleksandar Vučić-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vučić je istakao da je Srbija zainteresovana za kompromisno rešenje, ali da sa njom niko ne može da razgovara jezikom ucena, ultimatuma i pretnji, kako bismo morali da prihvatimo ono što je jedini albanski interes.

Predsednik je rekao i da se Srbija nada da će Kipar sve svoje probleme prevazići mirnim putem i uspeti da dođe do kompromisnog dogovora, baš kao što se i mi nadamo da ćemo do toga da dođemo.

Dodao je da očekuje dodatno približavanje dve zemlje i da će se, prilikom njegove posete Kipru, kada će biti održan Poslovni forum, održati i zajednička sednica dveju vlada.

- Očekujem da ćemo moći da razgovaramo o konkretnim pitanjima, a ne samo o turizmu... Želimo da približimo Kipar srpskim građanima. Ali, razgovarali smo i o kiparskim kompanijama koje žele da učestvuju u izgradnji infrastrukturnih projekata u Srbiji, ali i o drugim oblastima saranje koje su važne kako za Kipar, tako i za Srbiju - rekao je Vučić.

- Do sada smo imali značajna ulaganja iz Kipra u Srbiju, nadamo se da ona bude veća, ali nadamo se da će i broj turista iz Srbije rasti kako se životni standard bude pobećavao - rekao je Vučić.

Nikos Anastasijadis i Aleksandar Vučić-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Nikos Anastasijanidis je zahvalio Vučiću na podršci koju Srbija pruža celovitosti Kipra i istakao da sve dok je na snazi Rezolucija SB UN 1244, za Republiku Kipar je jednostrano proglašena kosovska nezavisnost nezakonita, rekao je danas u Beogradu kiparski predsednik Nikos Anastasijadis, koji je uverenja da je Srbiji mesto u EU, kao i da će Beograd od njegove zemlje imati punu podršku i pomoć tokom tog procesa.

Anastasijadis je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem istakao da su u odnose naših dveju zemalja duboko ukorenjene istoroijske, prijateljske i verske veze, te da je zajednička saradnja od obostranog interesa zasigurna.

Zasigurna su, kazao je kiparski predsednik, i sva druga polja za dalje produbljivanje te saradnje koja je u interesu naših naroda.

- Dogovorili smo da krajem ove godine po drugi put na Kipru bude održan jedan poslovni forum u cilju daljeg jačanja saradnje u privrednom, trgovinskom i turističkom sektoru - kazao je Anastasijadis.

Prvi čovek Kipra je novinarima rekao da je sa predsednikom Vučićem razgovarao o evropskom putu Srbije i pregovorima koje Beograd vodi a koji su, kako je rekao, "dug i bolan" proces imajući u vidu značajan napredak koji je naša zemlja napravila.

Nikos Anastasijadis-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Za Anastasijadisa nema uopšte sumnje da je budućnost Srbije u Evropi, te je ponovio spremnost da sa Beogradom podeli iskustvo i znanje koje je njegova zemlja stekla kao članica EU tokom poslednjih 14 godina, a vezano za harmonizaciju i usklađivanje sa evropskim tekovinama. Istakavši da je Kipar partiner EU i prijateljska zemlja Srbiji, Anastasijadis je rekao da je uveren da će Evropski savet narednog juna, kada bude odlučivao o napretku Srbije, vezano za Srbiju izvrštiti "ozbiljniju evaluaciju" i izvući zaključke koji će ohrabriti vladu u Beogradu da nastavi sa reformama.

- Prijatelju predsedniče, možete se osloniti na našu snažnu podršku teritorijalnom integritetu Srbije. Republika Kipar ne priznaje jednostrano proglašeno Kosovo sve dok je na snazi Rezolucija (1244) - rekao je kiparski predsednik i dodao da je sve dok je ta rezolucija na snazi "jednostrano proglašenje kosovske nezavisnosti će biti nezakonito".

Visoki gost sa Kipar je rekao i da je srpskog kolegu obaestio u vezi sa dešavanjima oko kiparskog pitanja i izazovima u Egejskom moru.

- S naše strane spremni smo da nastavimo pregovore od trenutka kada su poslednji put prekinuti i u tome sam ponavljam odlučan sve dok se dijalog vodi pod okriljem UN, a čiji krajni cilj je pronalaženje rešenja koje će stvoriti nezavisnu državu, što će podrazumevati povlačenje svih vojski koje su okupirale našu teritoriju, da bi mogli da funkcionišemo kao normalna država - rekao je Anastasijadis.

PREDSEDNICI RAZMENILI ORDENJE

Predsednik Vučić uručio je danas Orden Republike Srbije na lenti svom kolegi sa Kipra, a Anastasijades je srpskog predsednika odlikovao Velikim ordenom reda Makarijus treći na ogrlici.

Anastasijades je Vučicu uručio orden za izuzetne bilateralne odnose i tradicionalno prijateljstvo između srpskog i kiparsko naroda, dok je predsednik Srbije Anastasijadesa odlikovao za zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Kipra.

Predsednik Srbije je ranije danas ispred Palate "Srbija" dočekao Anastasijadisa, a usledili su tet-a-tet sastanak, kao i plenarni razgovori.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • cssc

    10. maj 2018 | 12:26

    NIko Srbiji nece oduzeti KIM uveren sam

  • Milan

    10. maj 2018 | 12:40

    Srbija ceni stav i misljenje Kipra,njihovo zalaganje i odlucnost po pitanju KiM je izuzetno bitno za nas.Hvala prijateljima sa Kipra.

  • raša

    10. maj 2018 | 22:15

    Treba nam podrška istinskih prijatelja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA