Raskol u Demokratskoj stranci? U Vojvodini bojkotuju stranačke izbore

Minimum 22 vojvođanska odbora mogu da bojkotuju celu Izbornu skupštinu

  • 2

Većina opštinskih odbora i delegata Demokratske stranke iz Vojvodine mogli bi da bojkotuju stranačke izbore zakazane za 2. jun, saznaje "Danas" od članova DS u Vojvodini.

Ko želi na čelo DS? Za sada dvoje kandidata

Povod i razlog za bojkot, kako navode, je to što Statutarna komisija demokrata odbila žalbu koju joj je uputio predsednik Izvršnog odbora DS u Pokrajinskom odboru a kojom se ukazuje na niz prekršajnih stranačkih dokumenata prilikom donošenja odluke o tome da se 2. juna u Beogradu održe izbori za novo rukovodstvo vojvođanskog odbora.

Ta odluka Statutarne komisije može prouzrokovati da minimum 22 vojvođanska odbora bojkotuje celu Izbornu skupštinu.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Dnevni list "Danas" piše i da bi predsednik u ostavci DS Dragan Šutanovac mogao da sutra otputuje u Novi Sad kako bi "ugasio požar", ali je neizvesno da li će u tome uspeti.

Mogućnost bojkota Skupštine vojođanskih delegata i odbora potvrdio je za taj list predsednik IO Pokrajinskog odbora Nebojša Novaković koji kaže da "usiljenim odlukama poput ove odlazeće stranačko rukovodstvo dodatno produbljuje jaz i nepoverenje u odnosu na članstvo i opštinske odbore".

- Odluka je motivisana ličnim interesima pomenutih i nema pravno utemeljenje. Šteta koju nanose ima dalekosežne posledice po Pokrajinski odbor DS koji je uvek važio za njen progresivni deo, a ovakvim odlukama se on potpuno degradira - rekao je Novaković za "Danas".

Foto: Tanjug/Tanja Valic

On dodaje da vojvođanski odbori ne odustaju od borbe za legitimne izbore u Pokrajinskom odboru i da će imati u narednim danima spreman politički odgovor na političku odluku Statutarne komisije, a ne pravnu.

Upitan da li se može desiti da odbori bojkotuju izbore zbog ove odluke, on je rekao da to jeste jedna od mogućnosti.

- Još jednom ćemo se obratiti sa zahtevom da se onmi ofdlože i raspišu u skladu sa pravilnicima. Ukoliko opet ne naiđemo na razumevanje, bojkot većine odbora iz Vojvodine kao i delegata na skupštini je izvestan - rekao je Novaković.

Podsećnja radi, na predlog predsednika Pokrajinskog odbora DS Miroslava Vasina na telefonskoj sednici doneta je odluka da se izbori za vojvođanske odbore održe istog dana kada i izbori za novo stranačko rukovodstvo.

Vasin je svoj predlog obrazložio racionalnošću i ekonomičnošću, jer je partija u teškoj finansijskoj situaciji, kao i time da je pokrajinski odbor duže od godinu dana u v.d. stanju. Zbog toga se Novaković početkom maja obratio statutarnoj komisiji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    14. maj 2018 | 11:39

    Почели пре одласка Вучића. Баш очигледно,а и јадно.

  • nele

    14. maj 2018 | 15:41

    hiiiiii, osta od njih samo dugmici, al ga popravi djenka svaka mu cast

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA