≫ 

Diković zreo za penziju, odluka da li će otići samo na predsedniku Vučiću

U vojnim krugovima poznata su imena visokih oficira koji slove za moguće naslednike.

  • 6

Načelnik Generalštaba, general Ljubiša Diković ispunio je zakonske uslove da ode u penziju. Međutim, to ne znači da će zbog toga napustiti to mesto jer odluku o tome treba da donese predsednik Srbije Aleksadar Vučić.

Koštunica uhvaćen u šetnji Dorćolom sa novom suprugom Ljiljanom (FOTO)

Dok Diković čeka odluku predsednika, u vojnim krugovima poznata su imena visokih oficira koji slove za moguće naslednike.

Nema samo četiri generalske zvezdice na reveru, već i 45 godina beneficiranog radnog staža, sedam na mestu načelnika Generalštaba, a od juče i 58 godina života. Ljubiša Diković ispratio je dva predsednika države i čak šest ministra odbrane u penziju, doduše političku, dok u onu regularnu, po sili zakona, nikako da ode, iako je sve uslove ispunio. On kaže da je spreman da se penzioniše.

Diković i Vučić na inauguraciji Foto: Marko Todorović

- Apsolutno sam spreman za penziju. Mogu odmah otići. To je jednostavna stvar, a ukoliko i ostanem u službi biće sve po zakonu - rekao je Diković.

Isti, vojni zakon, kaže, sa navršenih 40 godina staža i 58 života general skida uniformu. Osim ako državni vrh ne odluči drugačije i zadrži ga u službi još dve godine.

- Samo predsednik Vučić može da donese odluku da li general Diković ide u penziju ili ne. To je u potpunosti nadležnost predsednika Vučića, on je čovek na čiju odluku čekamo - kaže vojni analitičar Aleksandar Radić.

Aleksandar Radić Printskrin: Telegraf

Međutim, takva odluka predsedniku Vučiću, pre nešto manje od mesec dana nije bila ni na kraj pameti, naprotiv, samo je rekao da "je zadovoljan radom načelnika Generalštaba".

- Nisam se još bavio time, videćemo. Nisam čak ni znao, iskreno da vam kažem, nije me vojni kabinet upozoravao -rekao je pre mesec dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ukoliko Diković, ipak, ode u penziju, u vojnim krugovima, kako Radić kaže, kao budući načelnici Generalštaba najčešće se spominju komadant kopnene vojske Milosav Simović i pomoćnik ministra za politiku odbrane Milan Mojsilović. O tome ko bi mogao da bude novi načelnik Generalštaba, takođe odlučuje predsednik Srbije.

(Telegraf.rs / N1)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja sam

    24. maj 2018 | 06:08

    Nemojte crnogorca Simovica, neka ide dole, u svoju drzavu

  • Džo

    24. maj 2018 | 06:59

    Najgori general koga je ikada srbija imala sada u penziju a onda i novo radno mesto tako da za omladinu ne može da ima radno mesto.

  • Kostadin

    24. maj 2018 | 05:13

    Početkom rata 1992 godine imali smo 192 aktivna generala. Ta cifra bila je previše i za 7 milona vojnika.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA