≫ 

Predsednik Srbije potvrdio: Ukida se Zakon o privremenom smanjenju penzija

On je to izjavio posle obilaska radova na Koridoru 11

  • 67

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić obišli su radove na izgradnji mosta preko Save i Kolubare na deonici od Surčina do Obrenovca, na Koridoru 11, posle čega je predsednik najavio ukidanje Zakona o privremenom smanjenju penzija iz 2014. godine, ali i brojne nove projekte i investicije.

Dikić spremao napad i na Vučića: Crnogorski tužilac o presretnutim porukama i planu bivšeg komandanta Žandarmerije

Predsednik Srbije je rekao da poslednji put kada su bilu na ovom mestu, nije bilo nijednog stuba.

- Sada se grade dva mosta, oba sa po tri trake, dužine od 1.581 metar, kojim će se premostiti Sava i Kolubara, na veoma teškom delu, a u junu će krenuti radovi na obnovi auto-puta od hrvatske granice do Sremske Mitrovice - najavio je on.

On je rekao da će Srbija uskoro imati najviše kilometara auto-puteva u regionu, više nego sve zemlje u okruženju i najavio da će u junu početi radovi na obnovi auto-puta od Sremske Mitrovice do granice sa Hrvatskom.

- U maju očekujemo da Srbija ima suficit i očekujem da će u prvom polugodištu biti ostvareno 150 miliona suficita u budžetu. Vekovima nismo zabeležili to da tri godine zaredom postoji suficit. U Evropi veći rast su imale samo Mađarska i Poljska - rekao je on.

Aleksandar Vučić-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Prema njegovim najavama, do kraja godine, a možda i ranije, biće završen put Lajkovac-Ljig, gde ostaje "jedan problematičan tunel, zaštita i vodotokovi, a sve će do novembra biti rešeno".

Ostaje zatim još Ub-Obrenovac i Obrenovac-Surčin, za šta je rok do kraja iduće godine, ali će se završiti pre vremena jer radovi idu odlično.

- Imaćemo za manje od godinu i po u potpunosti gotov put do Čačka, za manje od tri do Požege, do tada ostaje Požega-Boljare i Požega-Kotroman. To je veoma važno za spajanje sa srpskim delom Hercegovine, RS i BiH u celini. Takođe u međuvremenu moramo da uradimo i krenemo u konačno ugovaranje moravskog auto-puta, jer fabrike ne bi došle u Kraljevo, i Leoni i Taipa grupa, da nismo obećali izgradnju auto-puta Čačak-Kraljevo-Vrnjačka Banja-Trstenik-Kruševac- Ćićevac-Pojate, oko 106 kilometara - objasnio je Vučić.

Rekao je da ostaje da se konačno završi "mučenje" do Kragujevca, brza saobraćajnica, u najgorem slučaju, do Požarevca, pa da se produži prema Gradištu i Golupcu, da se približi istočna Srbija. Takođe je ukazao i na potrebu izgradnje auto-puta Ruma-Šabac, potom brzi put Šabac-Loznica, a onda i Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, a ako Rumuni insistiraju i do Vršca.

Aleksandar Vučić sa radnicima na Koridoru 11-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Pre kraja godine do Bugarske i Grčke će građani moći da putuju u potpunosti auto-putem, naglasio je Vučić.

- Mi ćemo svoj deo u potpunosti završiti, pa će svima biti lakše da idu preko jedne uređene zemlje i divnih autopteva koje imamo - naveo je on.

Ukazao je da se obavljaju i radovi na "Y" kraku kod Subotice, i da je dogovorena sa Azerbejdžanom i Kinezima obilaznica do Bubanj Potoka, pa teži deo od Bubanj Potoka do Vinče, koji je skuplji deo.

UKIDA SE ZAKON O PRIVREMENOM SMANJENJU PENZIJA

On se potom prebacio na temu o penzijama i rekao da se Zakon o privremenom smanjenju penzija iz 2014. godine ukida uz konstataciju da bi voleo da Vlada bude u mogućnosti da to primeni već od novemba, a u svakom slučaju od naredne godine.

To će, između ostalog, značiti da će svi penzioneri imati značajno veće penzije nego pre primene tog zakona, a u svakom slučaju, recimo, onaj ko je primao 50.000 penziju 2014. godine imaće posle ove odluke ukupno povećanje u odnosu na 2014. 9,1 odsto i primaće više do 54.000 dinara.

Za najsiromašnije penzionere, dodao je, predviđeno je dodatno povećanje za pet odsto, čime će povećanje za njih u odnosu na 2014. godinu biti između 10,4 odsto i 13,3.

Kako je Vucić objasnio, odluku je doneo zajedno sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić i istakao da je doneta posle teških i višemesecnih pregovora sa Medunarodnim monetarnim fondom.

Ana Brnabić, Aleksandar Vučić i Siniša Mali-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ukupno će uvećanje penzija iznositi izmedu pet i 25 odsto, a u odnosu na 2014. godinu izmedu 8,4 i 13,3 odsto. 

Kako je objasnio, svi koji su imali penzije veće od preko 37.000 dinara a koji su u 2018. primali nešto manje nego pre četiri godine imaće značajno više nego pre 2014. godine. Ko je primao 50.000 dinara sada će imati 54.541 dinara.

Vučić je naveo da je najveci problem bio sa penzionerima koji primaju do 30.000 dinara. Tako da će oni koji primaju do 25.000 dinara imati 10,4 odsto, a oni preko 30.000 dinara čak 13,3 odsto.

Vučić je kazao da najmanji procenat uvecanja imaju oni koji imaju penziju 120.000 dinara i to 8,4 odsto, a penzija će im posle povećanja biti 130.076 dinara.

Most su pored predsednika i premijerke obišli i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, ambasador Kine Li Mančang, a prisustvovali su i ministar za rad Zoran Ðorđević i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

BRNABIĆ: RADOVI NA KORIDORU DOKAZ KOLIKO BRZO SE RAZVIJA NAŠA EKONOMIJA

Premijerka Ana Brnabić rekla je prisutnima kako svaki put kada dođe na gradilište vidi koliko brzo raste most odnosno koliko se brzo razvija naša ekonomija.

Ana Brnabić posle obilaska radova na Koridoru 11-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Presrećna sam dana kad vidim ove monumentalne objekte, ovo će značiti i građanima Srbije, ali i investitorima koji dolaze u našu zemlju - rekla je ona.

Kineska kompanija "CCCC" je u maju prošle godine počela da gradi novi most preko ušća Kolubare u Savu kod Obrenovca, a rok za završetak posla je 32 meseca, to jest do 4. januara 2020. godine. Glavni betonski most preko Save i Kolubare je projektovan u dužini od 1.581 metar, širine 29 metara, s tim da je most preko Save dug 367 metara, dok je glavni raspon mosta između rečnih stubova 175 metara, a do sada je izvedeno oko 37 odsto radova.

VIDEO Vučić: za treće dete 12.000€, a za četvrto 18.000€:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hani

    25. maj 2018 | 12:23

    Ovo ukidanje zakona o privremenom smanjivanju penzija mnogo će značiti našim roditeljima. Hvala Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je znatno povećao penzije!

  • Martina

    25. maj 2018 | 14:55

    Vidi se da je zalaganje, trud i odricanje dalo rezultate, sada penzioneri mogu da odahnu.

  • nika

    25. maj 2018 | 12:28

    Bravo Vucicu,ovako se pravda poverenje naroda!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA