≫ 

Reakcija Srba na napad u Starom Grackom: Đurić zgrožen divljanjem nad decom, traži hitne bezbednosne mere

- Nema nikakve sumnje da je to direktna posledica političke klime koju stvaraju separatisti u Prištini - smatra direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju

  • 16

Zvaničnici Srbije i Srba na Kosovu su osudili jučerašnji napad na Srbe u Starom Grackom, kod Lipljana.

Zna se ko je napao decu u Starom Grackom, to je opasna provokacija: Ministar Jevtić traži odgovor od policije zašto nije reagovala

Beogradski mediji su ranije javili da su tri osobe srpske nacionalnosti, među kojima i beba, povređene u sukobu s Albancima i usled intervencije policije u selu Staro Gracko, a da je policija privela jednog Albanca i jednog Srbina.

Ovo je Srbin koji je napadnut u Starom Gackom: Skočio sam da branim brata, a policija mi je prsnula suzavac u oči

Srbi kažu da je grupa Albanaca dobacivala dvema ženama dok su selom šetale decu, i jedno dete udarili, na šta je pozvana policija, stigli su i drugi žitelji i došlo je do skoba, te je policija upotrebila suzavac.

Prethodno je RTK2 javila da je grupa Albanaca juče oko 20 sati napala grupu srpske dece mlađeg uzrasta na seoskom igralištu u Starom Grackom, da su meštani pokušali da odbrane decu i da je nastao metež.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo, Marko Đurić je kasno sinoć u saopštenju ocenio da je "cela Srbija zgrožena divljanjem nad Srbima u seriji incidenata prethodnih dana, u kojima ni prognanici, ni starosedeoci, ni deca, čak ni bebe nisu pošteđeni".

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Đurić smatra da "nema nikakve sumnje da je to direktna posledica političke klime koju stvaraju separatisti u Prištini" i traži "hitne mere kako bi sve porodice na Kosovu i Metohiji bile bezbedne".

Direktor Kancelarije je naveo i: "Zgroženi smo i ćutanjem nadležnih međunarodnih političkih i bezbednosnih institucija na terenu povodom talasa nasilja prema Srbima, i to produbljuje nepoverenje u namere dela međunarodne zajednice u pokrajini".

- Napadu na srpsku decu i njihove roditelje pridružila se policija - piše u saopštenju Đurića koji ukazuje da je "neselektivna i prekomerna upotreba sile dovela do povređivanja troje srpskih meštana, među njima i jedne bebe, što je u pravom svetlu pokazalo prirodu lažne države Kosovo".

- Upozoravamo i Prištinu i one u međunarodnoj zajednici koji tolerišu zločinstva albanskih ekstremista da Srbija neće tolerisati nasilje nad srpskom, ili bilo čijom decom - zaključio je Đurić.

Igor Simić, Srpska lista Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Srpska lista je takođe osudila nаpаd i zаhtevа hitno privođenje i kаžnjаvаnje odgovornih, а "od međunаrodne zаjednice dа se probudi iz usnulog snа i konаčno reаguje nа sinhronizovаne etnički motivisаne nаpаde nа Srbe".

- Nikаkаv dijаlog i rаzgovori nemаju znаčаj i ne mogu biti pаrаvаn zа orkestrirаne nаpаde nа Srbe širom Kosovа i Metohije, koji imаju očigledаn cilj dа proterаju Srbe sа svojih ognjištа - ukazala je Srpska lista.

Takođe, oni traže od međunarodne zajednice da se probudi iz usnulog sna i konačno reaguje na sinhronizovane etnički motivisane napade na Srbe.

- Da li je uniforma kosovske policije zaštita za one koji napadaju nedužne građane videćemo u narednim danima u odnosu na reakcije nadležnih organa o ovom slučaju - navodi se u saopštenju.

Srpska lista podseća da selo Staro Gracko još nije zalečilo rane kada su esktremisti ubili 14 žetelaca iz ovog sela, i dodaje da ovaj gnusan napad izaziva još više straha i uznemirenja među građanima koji su uprkos svemu ostali da žive na svojim imanjima čuvajući i selo i uspomenu na svoje stradalnike.

VIDEO: Izjava povređenog člana porodice Matović

(Telegraf.rs / Beta / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dokle vise

    31. maj 2018 | 09:31

    "Mi necemo dopustiti nasilje nad Srbima na KIM..Oštro osudjujemo.."pa uradite nesto osim kukanja i praznih opomena.Nakon svakog incidenta dobijamo isti odgovor vlasti a albanci svakodnevno sve jace terorisu nas narod na KIM😔😔😔

  • SERGIJE

    31. maj 2018 | 08:50

    Pa Djuricu stidite se svi vi iz vlasti(nadam se da ce te mi objaviti komentar). Oni nam tuku zene i djecu a mi ljuti vicemo ...no no. Sram vas bilo .....Gdje je nasa policija .,vojska i td pa zar moze niže od ovoga

  • OO7

    31. maj 2018 | 10:06

    Samo dve solucije postoje u ovom trenutku, ili da obuvamo cizme ponovo ili da cutimo doveka, trece ne postoji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA