≫ 

Sednica Skupštine Srbije u toku: Koga je zahvatio "virus vlade", a ko ne radi transparentno?

Predloge zakona iz oblasti finansija obrazlaže guverner NBS Jorgovanka Tabaković

  • 14

Skupština Srbije započela je danas novu sednicu u 10 sati, a poslanici obavljaju zajednički načelni pretres o 11 tačaka iz oblasti finansija.

Siniša Mali zvanično novi ministar finansija: Skupština usvojila predlog Ane Brnabić

Među njima su predlozi zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga kod ugovaranja na daljinu, o finansijskom obezbeđenju, međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica.

Ako vam ukradu platnu karticu, menjaju se pravila: Ovo su sve novine u bankarskom sistemu

Predloge zakona iz oblasti finansija obrazlaže guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Poslanik SDS Marko Ðurišić negodovao je zbog zajedničkog pretresa o predloženim tačkama, koje, kako kaže, nisu međusobno povezane.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Tražim od vas da takav predlog ne stavljate na glasanje jer nije u skladu sa Poslovnikom. Dezavuišete rad skupštine objedinjavajući tačke koje ne mogu po poslovniku da budu objedinjene - rekao je Ðurišić.

On je naveo da je Savet Evrope kritikovao parlament jer se zakoni donose po hitnom postupku.

Vlada Srbije poslala je u ponedeljak predloge da o njima raspravjamo danas, a "virusom vlade" je zaražena i Narodna banka Srbije koja je predloge poslala 22. maja 2018. godine, rekao je Ðurišić.

Odbacujući kritike da se u parlamentu ne radi transparentno, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković pozvala se na izveštaj Interparlamentarne unije u kome se navodi da je srpski parlament izabran za najbolji primer prakse upravo kada je reč o transparentnosti.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Uvažavam mišljenje Saveta Evrope. Učinićemo sve da sledeći izveštaj bude još bolji nego što je ovaj, ali treba imati u vidu i izveštaj Interparlemntarne unije. Imamo dva oprečna mišljenja, a trudićemo se da oba budu jednako dobra po naš parlament - rekla je Gojković.

Na dnevnom redu su još i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o platnim uslugama i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Narodnoj banci Srbije, koje je takođe podnela NBS.

Narodna skupština razmatraće i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o privrednim društvima, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o stečaju, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o zajmu (Drugi programski zajam za razvojne politike u oblasti javnih rashoda i javnih preduzeća) između Republike Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o zajmu (Projekat pružanja podrške finansijskim institucijama u državnom vlasništvu) između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o zajmu (Dodatno finansiranje za Drugi Projekat razvoja zdravstva Srbije) između Republike Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, koje je podnela Vlada Srbije.

Narodni poslanici razmatraće i Predlog odluke o izboru četiri člana Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, koji je podneo Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iva

    1. jun 2018 | 13:36

    Opozicija je krajnje smesna.

  • era

    1. jun 2018 | 11:46

    Lazi opozicije nemaju kraja to je sustina

  • Ljubiša

    1. jun 2018 | 16:31

    Neznam kako vi,ali kad ova takozvana opozicija počne da se prenemaže kao gladan kad s're smuči mi se da gledam skupštinski cirkus...pa kad počnu da izigravaju ''brigu za gradjane''...a do juče dok su vladali nisu ni ''znali''da postoje ti gradjani,nego je bilo DRŽAVA TO SMO MI!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA