Pred Srbijom otvaranje dva nova poglavlja u pregovorima sa EU

Delegaciju Srbije tom prilikom predvodiće ministrarka za evrointegracije Jadranka Joksimović, a EU će biti predstavljena od strane Evropske komisije i bugarskog predsedavanja EU

  • 42

U Luksemburgu se sutra održava Međuvladina konferencija na kojoj će Srbija otvoriti još dva poglavlja u pregovorima sa EU - poglavlje 33 finansijske i budžetske odredbe i poglavlje 13 koje se tiče ribarstva, a delegaciju naše zemlje predvodiće ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Sutrašnji sastanak u Briselu određuje dalji tok događaja: Da li Srbija ulazi u fazu konačnog rešavanja statusa Kosova?

Sa dva nova poglavlja Srbija će imati 14 otvorenih poglavlja od kojih su dva privremeno zatvorena.

Međuvladna konferencija se organizuje u okviru Saveta EU, prva tokom bugarskog predsedavanja EU.

Početak je planiran za 19:30 u zgradi Saveta EU u Luksemburgu, a zatm i konferencija za medije predstavnika EU i Srbije.

Delegaciju Srbije tom prilikom predvodiće ministrarka za evrointegracije Jadranka Joksimović, a EU će biti predstavljena od strane Evropske komisije i bugarskog predsedavanja EU.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimovic Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

- Mislim da to pokazuje da se pozitivan trend nastavlja. Da nema napretka ne bismo otvorili nijedno poglavlje - ocenila je ministarka Joksimović.

Ona je naglasila da Srbija ima još spremnih poglavlja za otvaranje i da će nastaviti da radi na pripremi novih pregovaračkih pozicija.

Pred zemljama članicama u ovom trenutku je već poglavlje 9 - finansijske usluge, kao i poglavlja 17- ekonomska i monetarna politika i 18 - statstika za koje je Srbija predala svoje pregovaračke pozicije. U Briselu napominju da je zemljama članicama potrebno između četiri i pet meseci od dobijanja pregovaračke pozicije da završe tehničke porcedure oko otvaranja poglavlja.

Od 1. jula do kraja godine Austrija preuzima rotirajuće predsedavanje EU od Bugarske.

Zvanični Beč je već najvio da će proširenje i konkretno ubrzanje pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom biti jedan od prioriteta predstojećeg austrijskog predsedavanja EU.

U diplomatskim izvorima se napominje da bi Srbija mogla da ubrza tempo otvarnja pregovaračkih poglavlja i da je do kraja godine moguće organizovati još dve Međuvladine konferencije, jednu tokom oktobra i drugu u decembru.

Iz EU ponavljaju da pored tehničkog rada na poglavljima na napredak u procesu pristupnih pregovora Srbije utiče postignuto u oblasti poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava u zemlji i poglavlju 35 koje prati normalizaciju odnosa Beograda sa Prištinom.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • prestolonaslednikovica

    24. jun 2018 | 12:36

    Jasno je da otvaranje poglavlja ne znaci mnogo,vec samo politicka volja glavnih iz EU.

  • Wesna

    24. jun 2018 | 12:53

    Pozitivan trend nase drzave se nastavlja. Na pravom smo putu da zapocnemo pregovore oko ulaska u EU.

  • rade1

    25. jun 2018 | 07:54

    Srbija ima jasnu viziju, a to je clanstvo u EU

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA