Iz EU stižu upozorenja o vraćanju viza Srbiji! 5 ključnih poruka nacrta zaključaka iz Luksemburga

Zaključke ministra opštih poslova trebalo bi da potvrde i lideri EU, koji će se okupiti u Briselu 28. i 29. juna

  • 20

Ministri opštih poslova EU danas će na sastanku u Luksemburgu usvojiti zaključke kojima će pozdraviti postignuti napredak Srbije u pregovorima o pristupanju, ali i podsetiti da tempo pregovora o članstvu sa EU zavisi od napretka u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa sa Kosovom.

Dobro je da se otvaraju pregovaračka poglavlja: Pitanje je zašto ih nema više, premijerka tvrdi da je Srbija spremna

Savet ministra će, prema nacru zaključaka u koje je Tanjug imao uvid, pozdraviti posvećenost srpske vlade evropskim integracijama kao "strateškom cilju", ali je i pozvati da ovaj strateški izbor bolje predstavi srpskoj javnosti.

I ovoga puta Srbija se poziva da više radi na procesu reformi vladavine prava u zemlji, što se posebno odnosi na reformu pravosuđa i slobodu izražavanja.

- Nedostatak napretka u oblasti slobode izražavanja izaziva sve veću zabrinutost. Vlasti treba da garantuju sigurnu klimu koja doprinosi neometanom ostvarivanju slobode izražavanja i nezavisnosti medija kao prioriteta, uključujući i pojačavanje napora da se istraže slučajevi napada na novinare - navodi se u nacrtu zaključaka.

Predsednik Komisije za istragu ubistva novinara Veran Matić Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Srbija se poziva da posveti posebnu pažnju zaštiti najugroženijih grupa, nediskriminatornom tretmanu nacionalnih manjina u zemlji kao i da obezbedi veći angažman civilog društva.

Kada je reč o ekonomskim reformama, Savet beleži "kontinuirani napredak" i podstiče Srbiju da dalje poboljša poslovno okruženje, reši državni dug i unaprediti sprovođenje strukturnih reformi, posebno u energetskom i transportnom sektoru, tržištu rada, poreskoj administraciji i javnim nabavkama, uključujući restrukturiranje i privatizaciju preduzeća u državnom vlasništvu.

Pregovori Beograda i Prištine u Briselu Foto: Twitter/@MajaEUspox

U delu zaključaka koji se odnose na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, Savet pozdravlja "posvećenost obe strane radu na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, uključujući formu pravno obavezujućeg sporazuma "koji je ključan za njihove evropske puteve i neophodna za održivu regionalnu stabilnost".

Savet je pozdravio i početak rada na izradi statuta Zajednice srpskih opština, uz očekivanje da se obe strane konstruktivno angažuju u procesu kako bi se ispunila ova "obaveza koja postoji već dugo vremena". Istovremeno se poziva na otklanjanje prepreka u primeni sporazuma o energetici, mostu u Mitrovici, integrisanom upravljanju granicom, uzajamnom priznavanja diploma.

- Savet poziva Srbiju da u dobroj veri sprovede svoj deo svih sporazuma i da se konstruktivno angažuje sa Kosovom u formulisanju i sprovođenju budućih sporazuma - stoji u nacrtu zaključaka Saveta.

Saveta u svojim zaključcima i ovoga puta poziva Srbiju da se postepeno uskladi sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, ali i da se prioritetno posveti "promeni trenutnog trenda opadanja te usklađenosti".

Foto-ilustracija: Tanjug/Zoran Žestić

Srbija se poziva i da se "uzdrži od skretanja od zajedniče vizne politike", pri čemu se dodaje da je "nova praksa sklapanja sporazuma sa trećim državama izazvala zabrinutost".

Na kraju zaključaka o Srbiji, Savet pozdravlja konstruktivni angažman zemlje u oblasti regionalne saradnje, a Srbija se ohrabruje da nastavi sa trajnim naporima na jačanju dobrosusedskih odnosa.

Zaključke ministra opštih poslova trebalo bi da potvrde i lideri EU, koji će se okupiti u Briselu 28. i 29. juna.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan

    26. jun 2018 | 11:11

    Ako u nasoj zemlji nema slobode izrazavanja onda je nema nigde. Pogldeajte koliko samo ima medija koji su protiv vlasti i sta sve objavljuju i niko im "a" nije rekao a kamo li ih dirao.

  • KIKI

    26. jun 2018 | 10:48

    Nasa zemlja iz dana u dan sve vise napreduje i zasluzila je sve najbolje.

  • mala

    26. jun 2018 | 11:00

    Pa sada sve zavisi od normalizacije, ali Srbija radi na tome.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA