U dijalog Beograda i Prištine se uključuje osoba koja nije naklonjena Srbiji: Da li će prisustvo Angeline Ajnnhorst promeniti tok pregovora?

Njen zadatak je da ubrza i intenzivira razgovore između predstavnika srpskih vlasti i privremenih institucija na KiM, kao i sprovođenje postignutih dogovora

  • 20

Posle poslednje runde dijaloga između Beograda i Prištine, gde je pala odluka o inteziviranju razgovora, odlučeno je da se u dijalog uključe novi učesnici, a jedan od njih je i Holanđanka Angelina Ajnhorst, koja će voditi tzv. šatl diplomatiju. Direktorka Odseka za zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku pri Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS) imaće ulogu posrednika, a prema pisanju medija, ona do sada nije bila naklonjena stavovima Beograda. Kakva je uloga direktorke EEAS u pregovaračkom procesu između Beograda i Prištine i koliko će uticati u dalji tok pregovora?

"Šatl diplomatija" - od Kisindžera i Holbruka, do Angeline Ajnhorst: Šta zapravo ovaj pojam znači?

Angelina Ajnhorst je imenovana za Direktora za zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku u julu 2015. godine, deo je Evropske komisije i učestvuje u svim pregovorima od kada je Federika Mogerini došla na mesto visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost.

Njen zadatak je da ubrza i intenzivira razgovore između predstavnika srpskih vlasti i privremenih institucija na KiM, kao i sprovođenje postignutih dogovora, a preuzimanjem nove uloge ona će praktično uvesti dijalog u novu fazu, koja se već dugo najavljuje.

Prilikom posete Prištini, gde je početkom godine razgovarala sa kosovskim predstavnicima, Ajhorst je ocenila da je da Kosovo posvećeno agendi EU, kao svojoj strateškoj orijentaciji i da može očekivati konstruktivnu saradnju sa EU i regionom u celini.

Priština-Foto: A. Nalbantjan

- Narod Kosova će moći iz prve ruke da vidi ocenu napretka Kosova u sprovođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Pitanja kao što su poštovanje međunarodnog zakonodavstva, vladavine prava, pravde, transparentnosti, odgovarajućeg pravnog postupka i pravičnog suđenja, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala su važni elementi naspram kojih će biti meren napredak - ocenila je ona tada i dodala da je po pitanju sporazuma o energetici potrebno hitno rešenje kojem će Kosovu biti dozvoljeno da postane deo regionalnih tela za prenos električne energije.

Šef srpske diplomatije, Ivica Dačić, rekao je da njeno prisustvo, međutim, nije novost, te da ona razgovara i sa jednom i sa drugom stranom od kada je Mogerinijeva preuzela da vodi pregovore Beograda i Prištine.

- Ona na neki način modelira taj dijalog, u smislu toga da dolazi kod jednih i drugih, razgovara, ide u Ameriku... - rekao je Dačić povodom informacija medija da će se Ajnhorst baviti "šatl diplomatijom" u pregovorima Beograda i Prištine.

Ivica Dačić kaže da prisustvo Angeline Ajnhorst u pregovorima nije nikakva novina-Foto: Tanjug/Filip Kraincanic

Pozitivna ocena Federike Mogerini posle sastanka u Briselu, bila je ključna stvar koja se desila, što je signal da su se okolnosti promenile i da američka administracija ne bi sada po svaku cenu podržala Kosovo, ocenio je Dačić komentarišući navode o tome koliko će prisustvo direktorke EEAS u pregovorima uticati na dalji tok dijaloga.

- Ajnhorst će, kad to bude potrebno i kada bude prostora za neki prodor u pregovorima, signalizirati da se u Briselu organizuju sastanci na najvišem političkom nivou, kojih bi narednih meseci trebalo da bude više - navode mediji iz dobro obaveštenih diplomatskih izvora i dodaju da će sastanci nekad biti javni, a nekad tajni.

Plan je da ona u narednim mesecima bude u stalnom kontaktu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, po principu "šatl-diplomatije", tako što će učestalo putovati na liniji Brisel-Beograd-Priština i pokušavati da uskladi stavove dve strane.

Angelina Ajnhorst od 1989. godine sarađuje sa Ujedinjenim nacijama i to je počela najpre preko organizacija civilnog društva u Njujorku i Somaliji, posle čega se 1996. godine pridružila Evropskoj komisiji u Briselu gde je bila savetnica na različitim položajima.

Godine 2004. postala je šefica za razvoj i regionalnu saradnju pri Delegaciji EU u Jordanu, a od 2008. godine, na čelu je odeljenja za politička i ekonomska pitanja, štampu, informacije i kulturu Delegacije EU u Siriji.

(J.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bane K. Mitrovica

    26. jun 2018 | 18:56

    U vezi cega je dijalog ne razumem? Ustav kaze '' Kosovo je sastavni i neotudjivi deo Srbije '' a na osnovu toga ne vidim potrebu za bilo kakvim dijalozima, referendumima i sl jer bi isti znacili i krsenje Ustava.

  • Xxx

    26. jun 2018 | 19:11

    Sta bre da ubrza? Kao da je njeno a ne nase.

  • Gekke Joopi

    26. jun 2018 | 20:16

    Poznajem dosta dobro nizozemsku politiku, ona je potpuno pod uticajem americke, tako da od ove zene Srbija moze ocekivati samo gore od goreg, i ne zaboravimo da se ova americka kolonija svesrdno zalagala za nezavisnost Kosova i jedna od prvih zemalja koja ih je priznala. Nije ona slucajno izabrana na tu funkciju. Zato Srbi ne ocekujte nista dobro od ove zene.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA