≫ 

Poslanici izglasali finansijsku podršku porodicama sa decom: Usvojen i zakon koji štiti sezonske radnike, evo šta je sve novo

U Skupštini Srbije danas izjašnjavanje o više tačaka dnevnog reda

  • 0

Poslanici Skupštine Srbije danas su se izjasnili o više tačaka dnevnog reda, a među njima su Predlog zakona o ratnim memorijalima, o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima, kao i finansijskoj podršci porodici sa decom.

Dan za poslanička pitanja: Opozicija traži odgovore u vezi sa pregovorima u Briselu

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o ratnim memorijalima koji jasno definiše nadležnosti, jača odgovornost i efikasnost lokalnih samouprava i ostalih institucija u toj oblasti i stvara neophodne uslove za zaštitu kulturnog nasleđa vezanog za ratne periode.

Najveća novina je nadležnost ministarstva zaduženog za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije za davanje saglasnosti za podizanje novog ratnog memorijala.

Zakon o ratnim memorijalima želi da stavi jasna pravila ko sme, kada, pod kojim uslovima da održava ratni memorijal, tako da se neće doći u situaciju da se ne zna kome se podiže ratni memorijal, ili da se podiže onima kojima ne sme.

Uređeni ratni memorijali, kao važan segment kulturne baštine Srbije, postaće i deo kvalitetne i atraktivne turističke ponude.

Memorijalni kompleks Oslobodiocima Beograda Foto: Tanjug/Rade Prelic/Dimitrije Goll

Propisi koji regulišu oblast ratnih memorijala doneti su poslednji put pre 40 godina.

Jedan od ciljeva Zakona o ratnim memorijalima je da se evidentiraju svi memorijali da bi se građanima skrenula pažnja na stradanje srpskog naroda kroz istoriju.

Očekuje se da će se pred poslanicima u drugoj polovini ove godine naći Zakon o Starom sajmištu, a zatim renoviranje Groblja oslobodilaca Beograda i Memorijalni centar na Ceru.

Srbija ima 6.000 memorijala, što u zemlji, što u inostranstvu, a u inostranstvu je za sada popisano 625 memorijala.

Takođe, Skupština Srbije usvojila je i Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju na sesonskim poslovima u određenim delatnostima koji bi trebalo da obezbedi bolji položaj sezonskih radnika i pojednostavi način njihovog prijavljivanja u poljoprivredi putem elektronske platforme.

Zakonom su definisani poslovi na kojima se angažuje sezonski radnik u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, a koji su sezonskog karaktera.

Sezonski radnici Foto: Profimedia/Alamy

Takođe, zakon predviđa da poslodavac može da angažuje sezonskog radnika najviše 180 dana u toku kalendarske godine, a da za to vreme radnik ostvaruje pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i zdravstveno osiguranje samo za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

Novčana naknada za rad sezonskom radniku obračunava se i isplaćuje po radnom času, najmanje u iznosu minimalne cene rada.

Nov zakon predviđa da se za vreme obavljanja sezonskih poslova radnik ne briše iz evidencije nezaposlenih, niti mu se obustavlja isplata novčane naknada Nacionalne službe za zapošljavanje koju je ostvario za vreme privremene nezaposlenosti.

Usvojene su danas izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom kojim je predviđeno povećanje roditeljskog dodatka za prvo, drugo, treće i četvrto dete.

Zakonom je predviđeno da roditelji od 1. jula 2018. godine za prvo dete jednokratno dobiju 100.000 dinara, za drugo dete 10.000 dinara mesečno dve godine, za treće dete po 12.000 dinara mesečno 10 godina, a za četvrto 18.000 dinara mesečno 10 godina.

U postupku ostvarivanja prava na roditeljski dodatak kao posebni uslovi predviđeni su redovna vakcinacija sve dece, redovno pohađanje pripremnog predškolskog programa i redovno pohađanje nastave u školama.

Foto: www,pixabay.com

Izmene i dopune Zakona predstavljaju važan instrument populacione politike.

Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom predstavlja deo ukupne društvene brige o deci i odnose se na poboljšanje uslova za zadovoljavanje osnovnih potreba dece, posebne podsticaje za rađanje i podršku materijalno ugroženim porodicama, porodicama sa decom sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i deci bez roditeljskog staranja.

Glasali su o izmenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca, zatim o izmenama i dopunama Zakona o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njhovoj zaštiti, te o izmenama i dopunama Zakona o osnovnim pravima boraca, vojnih invalida i porodica palih boraca.

Skupština se izjasnila o izmenama i dopunama Zakona o mirnom rešavanju radnih sporova, a biće potvrđeno i nekoliko sporazuma, među kojima je Sporazum između Srbije i Rusije o socijalnoj sigurnosti.

Čeka se na potvrdu sporazuma sa Slovenijom o zapošljavanju državljana Srbije, kao i sporazum sa Grčkom o socijalnom osiguranju.

Na dnevnom redu je potvrđivanje Memoranduma između Srbije i Australije o zapošljavanju članova porodice diplomatskog i konzularnog osoblja.

Glasalo se i o predlogu SNS o izmenama Odluke o razrešenju i imenovanju članova i zamenika članova RIK-a.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA