≫ 

Srbi - narod najnesložniji: Najviše smo podeljeni oko politike, naravno! Istraživanje je to potvrdilo

Ovo pokazuju podaci istraživanja koje je "Ipsos Mori" uradio za potrebe BBC-a, a koje se bavi podelama u društvu.

  • 12

Da smo mi Srbi najnesložniji narod, opšte je mesto brojnih naših razmišljanja. Međutim, ova premisa je dobila i potvrdu. Naime, prema podacima istraživanja koje je sproveo "Ipsos Mori" za potrebe BBC-a, Srbija je “šampion” u mišljenju da je njeno društvo podeljeno, jer tako smatra čak 93 odsto građana.

Zamrznuti konflikt je nastavak agonije

Pisac i akademik Dušan Kovačević u svojoj knjizi "Dvadeset srpskih podela" satirično nas je podelio na nebeske i ovozemaljske Srbe, proistočne i prozapadne, patriote i izdajnike, racionalne i iracionalne, oslobodioce i oslobođene, na –ić, –ov, –ac, –ski, –go i –ač, kosovske i crnogorske, bosanske i hrvatske, podunavske i posavske, podrinske i pomoravske…

Međutim, toliko nam svojstvena satira isplivala je na površinu i pokazala pravo lice i u istraživanju, koje je spovedeno na globalnom nivou krajem januara i početkom februara, a koje je uključilo 19.428 ljudi iz 27 zemalja.

Prema tim podacima, čak 93 odsto građana Srbije smatra da je naše društvo podeljeno.

Iza nas, u isto tako visokom procentu su Argentina, Italija i Velika Britanija, dok sa druge strane najmanje podela u društvu postoji u Saudijskoj Arabiji, Kini i Japanu.

Istraživanje je pokazalo da smo naravno najviše podeljeni oko politike (63 odsto), sledi odnos bogati-siromašni (50 odsto), zatim pitanja religije (25 odsto), odnos prema imigrantima (18 odsto), dok su izjednačeni razlozi poput odnosa mladih i starih i gradova i sela (po 13 odsto). Samo devet odsto ispitanika u Srbiji reklo je da podele u društvu stvara neravnopravnost između polova.

Zašto smo toliko podeljeni, odgovor bi trebalo da daju stručnjaci iz različitih oblasti, koji se bave i prate društvena zbivanja i kretanja, kaže za Telegraf.rs, Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku.

- Naša geografska lokacija, istorijske karakteristike zemlje i sve ono kroz šta smo prolazili nas je poprilično delilo. Takođe, mi smo kao stil života i razmišljanja prihvatili podele, mada tolika različitost, osim kada se radi o siromaštvu i neki drugim ekstremno negativnim podelama, može biti možda i dar prirode da različitosti daju neke kvalitete, za razliku od sličnosti i jednoumlja - napomenula je Đukić Dejanović.

Slavica Đukić Dejanović - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ona podseća da smo bili predmet interesovanja velikih sila.

- Prošlost koju smo imali nas je delila, a onda su nam te podele postale način mišljenja i života - zaključila je ministarka.

Komentarišući ovo istraživanje, sociolog Ratko Božović je, za naš portal, rekao da je naše društvo zapravo političko, te da strančaranje, kako ga je nazvao, upravo izaziva te najveće podele.

- Već 30 godina postoji turbulencija u svim sferama našeg društvenog života. Raspad jedne velike države, stvaranje nekoliko nesigurnih država, rat, sankcije, izolacija, uz stvaranje nepoverenja pripadnika i simpatizera stranaka na vlasti prema onima koji ne podržavaju tu vlast, doveli su do tolike podeljenosti u društvu - kazao nam je Božović.

Ratko Božović - Foto: Printskrin/youtube

Kada govorimo o podeljenosti društava sličan trend je prisutan u čitavoj Evropi jer najmanje tri od četiri ispitanika kaže da je njihovo društvo veoma ili prilično podeljeno, rekao je Morija Glen Gotfrid iz Ipsos Morija, britanskog ogranka globalnog preduzeća za istraživanje javnog mnjenja, a preneo srpski servis BBC-ija.

Gotfrid kaže da Evropljani veruju da su razlike postale izraženije.

- Ovo može da bude posledica političke klime i zaokreta ka desnici kome svedočimo na delu kontinenta, ili je politička klima rezultat većih tenzija u društvima. Ove dve stvari su povezane - izjavio je on.

Ovo je narodni poslanik Dragan Šormaz rekao o najvećem problemu društva:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • P.C.K.

    2. jul 2018 | 17:24

    Dajte ljudima posla i plate i nece imati vremena ni za politiku ni za rijaliti itd.

  • Mama

    2. jul 2018 | 17:05

    Tacno tako. A gde nema sloge u kuci nema ni srece nazalost

  • Nazalost

    2. jul 2018 | 17:16

    Pre su 4 S znacili Samo Sloga Srbina Spasava.Sada znace Samo Srbin Srbina Sputava ili Saplice,kako god.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA