U Švajcarskoj osnovana poslanička Grupa prijateljstva sa Srbijom

U švajcarskom parlamentu postoji svega pet stalnih poslaničkih grupa, koje su zadužene za saradnju sa susednim zemljama

  • 5

U Saveznom parlamentu Švajcarske je osnovana Poslanička grupa za saradnju sa Srbijom, koja je danas svečano inaugurisana u prostorijama ambasade Republike Srbije u Bernu.

U toj Grupi su zastupljeni članovi svih parlamentarnih stranaka iz oba doma, predstavnici različitih kantona, a kopredsedavajući su Krista Markvalder, poslanica Liberalno-demokratske partije, koja je bila predsednica Parlamenta u 2016. godini, Klaudija Fridl i Sedrik Vermut, poslanici Socijal-demokratske stranke, saopštila je srpska ambasada.

U švajcarskom parlamentu postoji svega pet stalnih poslaničkih grupa, koje su zadužene za saradnju sa susednim zemljama, i nekolicina grupa sa drugim državama, koje se osnivaju isključivo na zahtev zainteresovanih poslanika.

Tako je Srbija od danas jedna od svega dvadesetak zemalja koje u Saveznom parlamentu Švajcarske imaju poslaničku grupu prijateljstva.

Obraćajući se skupu, ambasador Srbije u Švajcarskoj Snežana Janković istakla je da je ovo veoma važan trenutak u političkim odnosima naših dveju zemalja, posebno imajući u vidu snagu i potencijale parlamentarne diplomatije.

Podsećajući da je i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković tokom zvanične posete Švajcarskoj pre godinu i po dana izrazila nadu da će i na švajcarskoj strani biti formirana ovakva grupa, budući da u Srbiji ona već postoji i da je veoma brojna, ambasador Janković je izrazila uverenje da će novoosnovana grupa znatno doprineti intenziviranju kontakata i jačanju saradnje između poslanika dveju zemalja.

Kopredsedavajuća Grupe Krista Markvalder je istakla svoju ličnu i spremnost svih članova Grupe da se angažuju na daljem unapređenju političkog dijaloga i sveukupne saradnje između Srbije i Švajcarske, navodeći da bi jedna od prvih aktivnosti mogla biti poseta švajcarskih poslanika Srbiji i razgovor sa kolegama u Narodnoj skupštini.

Skupu su, pored članova Parlamentarne grupe i zvaničnika Saveznog parlamenta, prisustvovali i visoki predstavnici Ministarstva inostranih poslova Švajcarske, navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazar

    3. jul 2018 | 14:07

    Videli smo posle i za vreme utakmice Srbija - Svajcarska koja je mrznja dolazila iz Svajcarske sto iz pisanih medija sto iz komentara gde ste mogli da procitate da Srbe treba istrebiti,da njihov narod podrzava gest albanaca koji promovisu mlataranje rukama veliku albaniju itd... Videli smo malte ne lincovanje jedne srpske porodice u sred Ciriha posle utakmice! I kakvi su nam oni prijatelji? Ne morate komentar da mi objavite jer znam da istina smeta,i zelimo da se ponasamo kao da je sve u najboljem redu! Ali nije,sasvim drugacija je istina!

  • Qw

    3. jul 2018 | 14:00

    Dzaba veceras ispadate

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA