≫ 

Završena runda pregovora u Briselu! Vučić posle sastanka: Oni traže sve, mi se borimo za kompromis (FOTO) (VIDEO)

Iz EU je saopšteno da su visoka predstavnica i dvojica predsednika razmotrili napredak postignut u razgovorima o pravno obavezujućem sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između dve strane

  • 68

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je sinoć u Brisel gde se danas sastaje sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, na novoj rundi pregovora Beograda i Prištine, a domaćin sastanka biće šefica EU diplomatije Federika Mogerini.

"Preševsku dolinu" na sto ili prekid dijaloga u Briselu: Zapaljivi komentari stižu iz Prištine uoči nastavka pregovora

12.10 - Nova runda pregovora za nekoliko nedelja

Iz EU je saopšteno da su visoka predstavnica i dva predsednika razmotrili napredak postignut u razgovorima o pravno obavezujućem sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između dve strane, kao i da su se dogovorli da se ponovo sastanu za nekoliko nedelja kako bi nastavili svoj rad.

- Visoka predstavnica i dva predsednika razmotrili su napredak načinjen u razgovorima o okviru za pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između dve strane. Oni su se dogovorili da se ponovo sastanu za nekoliko nadelja i nastave posao - navodi se u saopštenju.

Federika Mogerini-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Oni, međutim, nisu precizirali kada će se održati nova runda razgovora u okviru dijaloga o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine kome posreduje EU.

11.51 Predsednik Vučić posle sastanka: Razgovori su bili veoma složeni

- Imali smo složene razgovore, vrlo komplikovane i svakako ne laki. Postoje dve stvari oko kojih smo se dogovorili, a to je da razgovore nastavimo, pokušavamo da tražimo zajednički imenitelj kompromisnog rešenja i druga stvar je da čuvamo mir i stabilnost u odnosima Beograda i Prištine - rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić posle sastanka je ocenio da si razgovori bili veoma složeni-Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Naveo da ne bi imao više ništa da doda, a ako u jednoj rečenici može da kaže, to je da Albanci i Hašim Tači bi želeli da dobiju sve i traže sve za Albance sa Kosova, dok se Beograd trudi da pronađe komrpomisno rešenje u kome nijedna strana ne bi bila unižena.

- Ja se naravno borim za Srbiju i srpsku stranu u kojoj interesi druge strane ne bi bili sasvim zanemareni - rekao je Vučić da pozicija i razgovori nisu laki za bilo koga.

11.30 - Završen trojni sastanak u Briselu

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić posle sastanka trilateralnog sastanka-Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Sastanak između Aleksandra Vučića, Hašima Tačija i Federike Mogerini upravo je završen i očekuje se obraćanje srpske delegacije.

11.10 - Haradinaj očekuje viznu liberalizaciju do kraja godine, uprkos protivljenju nekih članica EU

On je, nakon bilateralnog susreta prištinske delegacije sa šefciom evropske diplomatije Federikom Mogerini, preneo novinarima da će Evropska komisija danas verifikovati viznu liberalizaciju.

- O tome će 30. avgusta odlučiti Evropski parlament, a onda će biti nešto teže na sednici ministara unutrašnjih poslova EU. Međutim, mi se nadamo da ćemo moći da zaključimo jednu veoma važnu temu za građane Kosova - slobodu kretanja - objasnio je Haradinaj.

Evropska komisija trebalo bi danas da potvrdi da je Kosovo ispunilo sve uslove za viznu liberalizaciju.

Foto: Profimedia

Da bi došlo do vizne liberalizacije za građane sa pasošima tzv. Republike Kosovo preporuku Evropske komisije najpre treba da odobri Evropski parlament, a zatim i zemlje članice EU.

U ovom trenutku najmanje četiri zemlje, među kojima su i Francuska i Holandija, protive se bezviznom režimu za Kosovo, nezvanično saznaje Tanjug u Briselu.

10.50 - Počeo zajednički sastanak Vučića i Tačija

Posle odvojenih sastanaka sa prištinskom, pa i sa srpskom delegacijom, Federika Mogerini će održati trilateralni susret sa Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem.

09.50 - Vučić stigao na sastanak sa Federikom Mogerini

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u zgradu Evropske službe za spoljne poslove u Briselu, gde se sastaje sa šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini.

Sastanku prisustvuje i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, kako je prethodno i najavljeno.

09.30 - Veselji posle sastanka: Očekujemo priznanje nezavisnosti od strane Srbije

- Očekujemo priznanje nezavisnosti od Srbije i početak procesa pomirenja. Mi priznajemo da je Srbija nezavisna država i želeli bismo da živimo u miru i prosperitetu na Balkanu kao dve nezavisne države - poručio je on.

On je naglasio da je dijalog o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine ”veoma ozbiljan” za Kosovo i da jsu vlasti u Prištini odlučne da idu napred.

09.00 - Federika Mogerini sastala se sa prištinskom delegacijom

Portparolka Evropske komisije, Maja Kocijančič, objavila je na Tviteru fotografije sa sastanka predstavnika Prištine i Federike Mogerini.

Delegacija Prištine stigla je u neočekivano proširenom sastavu. Po prvi put, osim kosovskog premijera Hašim Tačija, koji je glavni pregovarač, u delegaciji su i kosovski premijer Ramuš Haradinaj, predsednik Skupštine Kadri Veselji, šef diplomatije Bedžet Pacoli, kao i zamenici premijera Fatmir Ljimaj i Dardan Gaši.

Beograd u Briselu, osim predsednika Vučića, predstavlja šef kancelarije za KiM Marko Đurić.

Prema najavama portparolka Evropske komisije, Maje Kocijančić, današnja runda počinje odvojenim sastancima Federike Mogerini sa obe delegacije, nakon čega će uslediti trilateralni sastanak.

Takođe, navela je i mogućnost razgovora u različitim formatima i bez prisustva Mogerini.

Aleksandar Vučić i Hašim Tači na sastanku sa Federikom Mogerini-Foto: Twitter/@MajaEUspox

Mogerini je najavila da će se na sastanku u sredu "sagledati dosadašnji napredak u razgovorima o sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji i isplanirati sledeće korake i sastanke kako bi se osiguralo da se rad između obe strane nastavi intenzivnim tempom".

Na kraju prehodne runde razgovora, koja je održana 24. juna, u Briselu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da srpska strana u razgovorima traži kompromisno rešenje i "bori se za da dobje nešto, a ne ništa" i naglasio da je postignut važan dogovor da se svi problemi rešavaju u miru.

Federika Mogerini biće domaćin sastanka između Aleksandra Vučića i Hašima Tačija-Foto: Twitter/@MajaEUspox

U međuvremenu, na KiM došlo je do hapšenja petorice Srba za koje se sumnjalo da su pretili srpskim pripadnicima KBS-a da napuste ovu formaciju.

Posle intrevencije zvaničnika iz Beograda i najave mogućeg prekida dijaloga zbog tog incidenta, privedeni su pušteni istog dana.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nešo

    18. jul 2018 | 12:16

    Ako oni traze sve zasto uopste ides na razgovore ? Bas me interesuje ko sme da potpise i time ozakoni otimacinu Kosova . Kosovo je okupirano i to treba vlada da proglasi a ne da se dogovara o ozakonjivanju okupacije ...

  • Miodrag 1244

    18. jul 2018 | 15:53

    druzi Vučiću,celo vreme samo pričaš o nekom kompromisu, mozeš da svatiš već jednom da kompromisa nema i nema, glavna osnova je 1244, jako si labilni pregovarač, jako sporo pričaš nemaš ni malo u sebi radikalizma, na pitanje novinare Vučiću hoćete li priznati Kosovo, odgovorio si: to ne ide tako, jako slab odgovor.

  • Објективност

    18. jul 2018 | 12:43

    Господине Вучићу ми незнамо шта садржи ваш “компромис”?За мене је резолуција 1244 основа .Прво да се испуни Резолуција а после се иде у детаље.Ваш мандат је само Резолуција 1244.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA