Srpska lista oštro reagovala na napade vladike Teodosija: "Kamenom se bacio" na Vučića, jasno nam je i s kim se dogovarao

- Aleksandar Vučić je kao predsednik vlade, predsednik države i lično više uradio za crkve i manastire na Kosovu i Metohiji i Eparhiju Raško-prizrensku nego bilo koji političar ili predstavnik Srba - navodi se u saopštenju

  • 47

Posle otvorenog pisma episkopa raško-prizrenskog, Teodosija, gde je ocenio da bi podela Kosova dovela do masovnog iseljavanja Srba s juga KiM i stradanja vekovima stare duhovne i kulturne baštine našeg naroda i  optužbe igumana manastira Visoki Dečani, Save Janjića, da su predstavnici SL "potrčali da bace kamen na Vladiku Teodosija koji nosi krst sa svojim narodom", oglasili su se predstavnici Srpske liste oštro demantujući ove navode.

Velike sile promenile stav, okreću leđa Albancima: Moguć zaokret u politici SAD kad je reč o rešavanju kosovskog pitanja

Srpska lista saopštila je danas da se njeni predstavnici nisu "bacili kamenom na vladiku Teodosija", nego da se on "bacio kamenom na Aleksandra Vučića", koji je, kako navode, i kao predsednik vlade, i kao predsednik države i lično više uradio za crkve i manastire na Kosovu i Metohiji i Eparhiju Raško-prizrensku nego bilo koji političar ili predstavnik Srba.

- Niti je vladika jednom pre nego sto se bacio kamenom na Vučića, svojim nevešto prikrivenim napadima protiv politike sopstvene države, makar pokušao da sa nama o ovim pitanjima i iskušenjima za ceo narod razgovara - navodi SL u saopštenju.

Aleksandar Vučić je više uradio za crkve i manastire na Kosovu i Metohiji nego bilo koji političar ili predstavnik Srba-Foto: Vladimir Milovanović

Kažu da je njima sada potpuno jasno i sa kime, na žalost, jeste.

- Kao što nam je sada potpuno jasno i zašto ste prećutali šta smo sve, boreći se da zaustavimo izgradnju puta pored manastira Dečani, uradili - ističe SL u saopštenju.

Iguman manastira Visoki Dečani u statusu na društvenoj mreži Fejsbuk izneo je kritike na račun predstavnika Srpske liste i izneo tvrdnju da oni nisu pomogli Dečanima oko problema sa putem niti su se interesovali.

Poslanik SL Igor Simić reagovao je na ovaj komentar i naveo da je Srpska lista insistirala kod svih međunarodnih predstavnika da se gradnja zaustavi, kao i kod nadležnih ministarstava, ali i javno osudila ove aktivnosti.

Inače, u četvrtak je u manastritu Visoki Dečani boravilo nekoliko predstavnika ambasada u Prištini, kako bi se upoznali sa zabrinutošcu sveštenstva i problemima koje taj srpski manastir ima zbog gradnje puta Dečani - Plav.

Poslanik Srpske liste, Igor Simić-Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Ranije je i Srpska lista putem saopštenja "osudila protivzakonitu gradnju unutar zašticene zone oko manastira Visokih Dečana", navodeći da time kosovska vlada sprovodi "otvoreno institucionalno nasilje nad imovinom Srpske pravoslavne crkve".

Reagovao i ministar Vulin: Ako ne možete da pomognete, ne odmažite

- Alekasandar Vučić se bori protiv najmoćnijih zemalja na svetu da bi sačuvao to što imamo na prostoru Kosova i Metohije, da bi sačuvao Srbe i državu Srbiju na KiM i ako ne možete ili nećete da pomognete, nemojte ni da odmažete - izjavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin komentarišući otvoreno pismo vladike Teodosija, koji je protiv podele Kosova i Metohije.

Žao mi je što vladika Teodosije nije bio tako glasan kada je Vuk Jeremić izbacio Unmik sa prostora Kosova i Metohije-Foto: mod.gov.rs

Prema rečima ministra Vulina, ne postoji gotovo rešenje za Kosovo i Metohiju i da bi o njemu, uopšte, mogli da govorimo i bilo bi dobronamerno da svi sačekamo da se rešenje vidi, da se ponudi, pa da se tek onda izjasnimo o njemu, navodi se u izjavi Vulina.

- Žao mi je što vladika Teodosije nije bio tako glasan kada je Vuk Jeremić izbacio Unmik sa prostora Kosova i Metohije, kada je izbacio UN i doveo Euleks. Mogao je da piše i otvorena pisma kada su Jeremić i njemu slični pravili granicu na prostoru Kosova i Metohije, i kada su se dogovarali sa evropljanima, a lagali Rusiju i sve one koji su hteli da nam pomognu - istakao je ministar.

Episkop raško-prizrenski Teodosije nedavno je u otvorenom pismu ocenio da bi podela koja se pominje u vezi rešenja Kosova i Metohije, kao i svaka druga razmena teritorija u istoriji, dovela do masovnog iseljavanja Srba s juga KiM i stradanja vekovima stare duhovne i kulturne baštine našeg naroda.

VIDEO: Kosovo u 21. veku - Albanci KAMENOVALI Srbe koji slave slavu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    28. jul 2018 | 13:48

    DOK SRPSKO RUSKA VOJSKA SA TENKOVIMA NEUDJE U JUZNU SRBIJU KOSOVO I METOHIJU I NEOCISTI JUZNU SRBIJU OD OKUPATORA I OVK TERORISTA DZABA VAM VASA 20 GODINA BORBA KOJA NEDAJE NIKAKAV REZULTAT VEC JE SAMO GORE IZ DANA U DAN ! PODRSKA SRPSKOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI !

  • Vladimir

    28. jul 2018 | 22:53

    Zasto popovi nee placaju PDV drzavi ?

  • Igor

    28. jul 2018 | 18:16

    Saglasan sam sa reakcijom Srpske liste.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA