≫ 

Tači tvrdi da nema sile koja će ga naterati da razgovara o podeli Kosova, ali je spreman za korekciju granica

To je bila jedina tema konferencije za novinare

  • 27

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da nema sile koja predstavnike Kosova može naterati da razgovaraju o podeli Kosova, ali je priznao da će biti "korekcije granice sa centralnom Srbijom".

Hašim Tači je to izjavio na konferenciji za novinare u Prištini, dodajući da je korekcije bilo i sa Crnom Gorom i Makedonijom.

Hoće da komadaju Srbiju: Detalji sastanka Tačija sa Albancima iz "Preševske doline"

- Kao predsednik zemlje garantujem da ne postoji sila koja nas može naterati da diskutujemo o podeli Kosova - kazao je kosovski predsednik na konferenciji za medije koja je u celosti bila posvećena finalizaciji dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Tači je rekao da u poslednje vreme postoje brojne lažne vesti o podeli Kosova i dodao da su one uznemirujuće.

Hašim Tači - Foto: Print Screen Facebook/HashimThaciOfficial

- Radićemo da finalni sporazum bude u saglasnosti sa ustavnim i zakonskim rešenjima - kazao je Tači i dodao da to neće biti plan Ahtisari plus, odnosno da neće biti rešenja koja će izaći van predloga za rešenje statusa Kosova izaslanika OUN Martija Ahtisarija.

Prema njemu, dijalog će biti zaključen međusobnim priznanjem dve zemlje i mogućnošću da Kosovo postane članica Ujedinjenih nacija, NATO i EU.

Hašim Tači - Foto: Print Screen Facebook/HashimThaciOfficial

Tači se angažovao za postizanje jedinstva jer je, kako je rekao, tamo gde su donete zajedničke odluke, u Rambujeu dobili slobodu a u Beču nezavisnost.

Na pitanje novinara što po njemu znači stavljanje pitanja Preševske doline na pregovarački sto u Briselu, Tači je rekao da "veruje da je to prilagođavanje granice između Kosova i Srbije, nakon obostranog priznavanja".

- Imaćemo korekciju granice. Kao što smo radili sa svim zemljama regiona i uspeli u razgraničenju sporazumom sa Crnom Gorom i Makedonijom. U slučaju uzajamnog priznavanja dve zemlje, imaćemo državne granice, imamo oko 400 kilometara granične linije sa Srbijom - rekao je Tači, ubeđen da će NATO pomoći Kosovu u tom pogledu.

Ranije danas, šef kabineta kosovskog predsednika Bekim Čolaku rekao je da će se u Briselu razgovarati i o problemu Preševske doline.

Tači je zahvalio političkim partijama i civilnom društvu koji su za nastavak finalne faze dijaloga, dok je pozitivnom ocenio i raspravu u Skupštini Kosova o dijaloga dve zemlje. Ocenio je i da se približava tako potreban i neophodan konsenzus o dijalogu.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA