≫ 

Srbija ostaje uz svoj narod: Poruka Aleksandra Vučića Srbima u Crnoj Gori (FOTO)

Delegacija iz Crne Gore prenela je predsedniku zabrinutost za položaj srpske zajednice u Crnoj Gori i iznela predloge o načinima na koje bi Srbija mogla da pomogne da se taj položaj popravi

  • 23

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima parlamentarnih stranaka i kulturnih ustanova Srba iz Crne Gore sa kojima je razgovarao o problemima zapošljavanja i načinima za unapređenje položaja srpskog naroda u Crnoj Gori.

Kada je Srbija kroz istoriju imala izlaz na more, koja su to mora bila i kako smo ih izgubili?

Predsednik Vučić je istakao da će Srbija uvek biti uz svoj narod i za očuvanje njegovog nacionalnog identiteta i van granica Srbije, i da će koliko može, u

skladu sa svojim mogućnostima, da pomogne da se ekonomski, nacionalni i kulturni položaj Srba u Crnoj Gori unapredi, poštujući državu Crnu Goru i

njene zakone.

Predstavnici srpskih političkih stranaka i kulturnih ustanova Srba iz Crne Gore Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Delegacija iz Crne Gore prenela je predsedniku zabrinutost za položaj srpske zajednice u Crnoj Gori i iznela predloge o načinima na koje bi Srbija mogla

da pomogne da se taj položaj popravi.

Sastanku je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Predstavnici Srba iz Crne Gore navili su da je njihov položaj najgori u poslednjih 100 godina.

- Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kazao je nakon sastanka novinarima da Srbija ne želi da se meša u unutrašnje političke stvari Crne Gore, ali da je interesuju prava srpskog naroda.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Dačić je rekao da je predsednik Vučić pozvao predstavnike Srba u Crnoj Gori kako bi se upoznao sa situacijom u toj zemlji, kada je reč o pravima srpskog naroda, o srpskom nacionalnom identitetu, jeziku i kulturi.

Naveo je da su i on i predsednik Vučić pažljivo saslušali sve što su predstavnici Srba izneli na sastanku i dodao da se njihove primedbe pre svega odnose na pitanje nacionalnog identiteta, prava, zapošljavanja, prisustva u administraciji, u kojoj su mnogo manje zastupljeni nego što ih ima u Crnoj Gori.

- Obaveza je Srbije i naše pravo, koje i druge države koriste, da se brinemo o našem narodu koji živi van Srbije, da pomažemo o očuvanju srpskog nacionalnog identiteta, jezika, kulture i u tom smislu će se i dalje nastaviti ova saradnja - kazao je Dačić.

Milan Knežević predsednik Demokratske narodne partije izjavio je da su na sastanku Vučića i Dačića upoznali sa položajem srpskog naroda u Crnoj Gori koji broji 30 odsto ukupnog stanovništva, a u susret predstojećem popisu u toj državi 2021. godine, kao i sa nizom političkih aktivnosti koje planiraju da sprovedu u narednom periodu.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Prema njegovim rečima, planiraju da obeleže 100 godina od ujedinjenja Crne Gore i Srbije prvog decembra 1918. godine, te o organizovanju peticije za organizovanje referenduma o povlačenju priznanja nezavisnosti takozvane države Kosovo.

- Prema tvrdnji premijera Duška Markovića 85 odsto građana Crne Gore je protiv priznanja takozvane države Kosovo - kazao je Knežević i dodao da su predsednika Vučića upoznali i sa aktivnostima koje vode u pravcu da Srbi u Crnoj Gori budu državotvorni narod.

Govoreći o položaju Srba u Crnoj Gori, Knežević je rekao da je on institucionalno najgori u poslednjih 100 godina.

- Srbi se nalaze pred jednom institucionalnom asimilacijom, oko 2 odsto se nalazi zaposleno u državnoj i javnoj upravi, građani koji se izjašnjavaju kao Srbi ne mogu nigde da pronađu zaposlenje, diskriminisani su po svim osnovama - kazao je Knežević.

Naveo je da se u Crnoj Gori stvara atmosfera institucionalne hajke i progona protiv svih ljudi koji se izjašnjavaju kao Srbi, kao i protiv onih koji su glasali za zajedničku državu 2006. godine, te onih koji su protiv priznavanja države Kosovo.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Lider Prave Crne Gore Marko Milačić izjavio je da je predsednika Vučića upoznao sa tim što misli da je ključni problem Srba u Crnoj Gori, a to je nedostatak volje da Srbi postanu narod koje će da predvode modernije snage.

- Nova lica, novi ljudi, nova energija i vrlo je važno da mi u poslednje tri decenije u srpskom korpusu imamo gotovo iste ljude i da bismo na kvalitetan način rešili probleme Srba, mi moramo da dođemo do procesa smene generacija i u našem korpusu - kazao je Milačić.

- Srbi su prognani u Crnoj Gori, ali mi moramo i da se pogledamo u ogledalo i da napokon osim kritike vlasti u Crnoj Gori imamo hrabrosti da iskritikujemo i naše lidere kroz prethodne tri decenije i da izvršimo smenu generacija - kazao je Milačić.

Milutin Ðukanović, predsednik izvršnog odbora Nove srpske demokratije, rekao je da su danas predsednika Vučića i ministra Dačića upoznali sa izuzetno teškim položajem Srba u Crnoj Gori.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Postoji diskriminacije po raznim osnovama, od zapošljavanja, do sudskih progona, hapšenja, do uzimanja našeg jezika, pokušavanje ometanja SPC da radi svoj posao. Veoma nam je drago što su predsednik i ministar izrazili spremnost da pomognu Srbima u Crnoj Gori - rekao je Ðukanović.

Predsednik političkog saveta Nove srpske demokratije Budimir Aleksić naveo je da su razgovori u Beogradu bili otvoreni, konstruktivni i sadržajni, te da su govorili i o problemu srpskog jezika, jer srpski jezik u Crnoj Gori govori najveći broj stanovnika.

- Upozorili smo na činjenicu da je položaj Srba u Crnoj Gori kao što je bio položaj Srba u NDH. Mi već 20 godina dokazujemo da je zvanična politika u Crnoj Gori prepisani program Ante Pavelića, čak i radikalniji u nekim segmnentima - naveo je Aleksić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • peki

    5. avgust 2018 | 14:47

    Tu smo d aim pomognemo u svakom pogledu

  • sara

    5. avgust 2018 | 14:50

    Država stalno pokazuje i dokazuje da joj je stalo do njenog naroda gde god da se nalazio.

  • maki

    5. avgust 2018 | 14:37

    Aleksandar Vucic i Srbija je uvek uz svoj narod u bilo kojoj drzavi da zive Srbija ce im uvek pomoci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA