Riza Haljimi kritikuje Tačija: Predlog o "Preševskoj dolini" je neprecizan i maglovit

Imajući u vidu principe Kontakt grupe o nemogućnosti promene granica, Haljimi vidi sadašnji predlog o pripajanju "Doline" Kosovu kao paradoksalan

  • 53

Jedan od politikih veterana u "Preševskoj dolini", Riza Haljimi ocenjuje da je predlog predsednika Kosova Hašima Hašima Tačija o prisajedinjenju "Preševske doline" Kosovu neprecizan, maglovit i nekonkretan.

Kadri Veselji na stadionu "Adem Jašari" u Kosovskoj Mitrovici predstavio svoj plan za ovaj grad: Prelazimo i na drugu obalu Ibra (VIDEO)

U intervijuu za Koha ditore, Haljimi ocenjuje da eventualno pripajanje "Preševske doline" Kosovu predstavlja ostvarivanje dugotrajnih ambicija Albanaca sa ove teritorije, ali istovremeno izražava skepticizam zbog vremena u kojem se taj predlog pojavio.

Prema njemu, umesto od strane predsednika Tačija predlog je trebalo da proizađe iz Skupštine Kosova kao najviše zakonodavne institucije, koja ima puni demokratski legitimitet za to.

Haljimi insistira da u finalnom delu dijaloga Prištine i Beograda, pod pretpostavkom da će se na njima govoriti i o "Preševskoj dolini", deo dijaloga bude i jedan njen predstavnik.

Imajući u vidu principe Kontakt grupe o nemogućnosti promene granica, Haljimi vidi sadašnji predlog o pripajanju "Doline" Kosovu kao paradoksalan.

Ako bi se to ostvarilo to bi prema njemu predstavljalo presedan koji bi bio iskorišćen od strane Republike Srpske, koja od njenog formiranja stremi otcepljenju od BiH i prisajedinjenje Srbiji.

Haljimi insistira da se predlog o kojem govori Tači pojasni i ističe da bi u dijalogu i njegovim rezultatima trebalo da se sačuva celovitost teritorije "Preševske doline".

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anci

    13. avgust 2018 | 12:25

    Kao i uvek kada je taci u pitanju, sve je mutno i na kraju krajeva nerealno. Ne pita se samo on kako ce se stvari resiti i bolje da zaboravi te svoje ideje.

  • maca

    13. avgust 2018 | 12:30

    Tači bi prigrabio sve za sebe,ali ne ide to baš kako on želi.

  • Romanija

    13. avgust 2018 | 12:42

    Kada bi se Tači i Haradinaj pitali oni bi i Vranje pripojili Kosovu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA