Posle Velike Britanije, i SAD ne stavljaju Kosovo na dnevni red Saveta bezbednosti UN

Nadamo se da će sednica o KiM biti u oktobru kada predsedava Bolivija ili najkasnije u novembru kada će to biti Kina - kaže za "Novosti" Ivica Dačić

  • 1

Ni Sjedinjene Američke Države, koje će preuzeti predsedavanje Savetu bezbednosti u septembru, na dnevni red svetske vlade u tom mesecu neće staviti izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Guteresa o stanju na Kosovu i Metohiji - saznaju "Novosti".

Kosovo u novembru pred Savetom za bezbednost UN: Kinezi priskaču u pomoć

Guteresov redovan tromesečni izveštaj, podsetimo, odnosi se na period od 16. aprila do 15. jula 2018, i iako je na Ist Riveru o njemu trebalo da se diskutuje tokom avgusta, Velika Britanija, kao predsedavajuća ovog meseca, to pitanje je skinula sa stola. To je bio prvi put da se pred članicama SB izveštaj generalnog sekretara UN nije našao u redovnom tromesečnom terminu.

- Mi ne odustajemo i čekamo da predsedavajući bude neko ko nam je naklonjen. Nadamo se da će sednica o KiM biti u oktobru kada predsedava Bolivija ili najkasnije u novembru kada će to biti Kina - kaže za "Novosti" Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova.

Ni potez Londona, kao ni namera Vašingtona, nisu iznenađenje jer njihovi predstavnici pri SB UN već godinama zagovaraju proređivanje sednica posvećenih KiM ili njihovo zatvaranje za javnost, a kao argumente ističu da je stanje u našoj južnoj pokrajini dobro i da ovo pitanje više ne spada u red gorućih. Oni, takođe, zahtevaju i smanjenje obima misije Unmika, uz obrazloženje da ne treba "neefikasno trošiti resurse".

Foto: Tanjug / AP

Na poslednjoj sednici SB UN posvećenoj KiM, Dačić je kritikovao članice ovog tela koje traže promenu formata u kojem se održavaju sednice, kao i nastojanja da se smanji Unmik i njegov budžet i da se promeni njegov mandat.

- Takva nastojanja samo unose dodatne nesuglasice, kako među članicama SB, tako i između Beograda i Prištine - istakao je tada Dačić.

U poslednjem izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Guteresa, kaže se da je opšta situacija na KiM stabilna, ali da su neki incidenti pokazali potencijal za obnovu tenzija.

Guteres je "sa rastućom zabrinutošću" konstatovao da je ubistvo Olivera Ivanovića i posle šest meseci ostalo nerešeno i pozvao kosovske vlasti da intenziviraju istragu, notirao da je 26. maja počela gradnja na tranzitnom putu u okviru zaštićene zone manastira Visoki Dečani, koji je na listi svetske baštine Uneska, uz napomenu da ovo pitanje ostaje stvar "za brigu".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lucifer 1

    30. avgust 2018 | 15:19

    Tramp nam opet zagorčava život ,neće da pomogne,hoće,neće,... ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA