"Dejton 2" zbog Kosova? Odgovor EU za Telegraf: Ne komentarišemo komentare

Sve su glasnije najave da bi, ako dođe do kompromisa između Beograda i Prištine, dogovor o Kosovu mogao da bude ozvaničen na međunarodnoj konferenciji neformalnog naziva "Dejton 2"

  • 63

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da bi do rešenja "kosovskog čvora" moglo da dođe na tzv. "Dejtonu dva", odnosno na velikoj međunarodnoj konferenciji. Kako se sadašnji dijalog Beograda i Prištine odvija pod pokroviteljstvom Evropske unije, tim povodom Telegraf.rs je pitao visoku predstavnicu Federiku Mogerini, za stav o ovom predlogu.

Vreme je da mi odlučujemo o svojoj sudbini, Srbija nema vremena za gubljenje: Vučićeva poruka uoči nove runde dijaloga u Briselu

Sve su glasnije najave da bi, ako dođe do kompromisa između Beograda i Prištine, dogovor o Kosovu mogao da bude ozvaničen na međunarodnoj konferenciji neformalnog naziva "Dejton 2", o čemu je Telegraf.rs već pisao.

Ovu mogućnost je potvrdio je i šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji je ocenio da bi do rešenja kosovskog čvora moglo da dođe na nekoj međunarodnoj konferenciji.

Ivica Dačić - Foto: Vladimir Milovanović

Rešenje bi mogao da bude tzv. "Dejton dva", odnosno rešenje po modelu razgraničenja na velikoj međunarodnoj konferenciji koja bi trebalo da se održi pre maja 2019. godine, kada ističe mandat Evropske komisije, pojasnio je Dačić.

Tim povodom, pitali smo za stav o održavanju "Dejtona dva" visoku predstavnicu Federiku Mogerini, s obzirom na to da se pod njenim pokroviteljstvom vodi aktuelni dijalig Beograda i Prištine.

Mogerini - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Kao i obično, ne komentarišemo komentare - piše u odgovoru, koji nam je dostavila portparolka Mogerini, Maja Kocijančič i dodaje:

- Međutim, visoka predstavnica Mogerini sarađuje sa predsednicima Vučićem i Tačijem u okviru dijaloga o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, a sledeći sastanak zakazan je kasnije ove sedmice.

Kocijančič - Printksin: Tanjug

Kao, što je već najavljeno briselski dijalog biće nastavljen u petak.

M.Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade

    6. septembar 2018 | 08:08

    Nadam se da ce do resenja doci sto pre, nas predsednik ce da donese najbolju mogucu odluku.

  • ana

    6. septembar 2018 | 08:31

    Samo ono sto je potrebno...

  • Maja

    5. septembar 2018 | 18:01

    Srbija zeli sto pre da resi pitanje Kosova!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA