≫ 

Ne pada mi na pamet da se pravdam Izetbegoviću oko nabavke oružja: Vučić oštro odgovorio na kritike iz regiona

- Nikog u regionu ne treba da brine jačanje Srbije i koliko mi tenkova i aviona imamo - izjavio je Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić izjavio je da nikog u regionu ne treba da brine jačanje Srbije i "koliko mi tenkova i aviona imamo", ali da mu nije jasno zašto bi ikog u regionu to trebalo da bude briga jer i "nas nije briga da li imaju bombu više ili ne.

Šamar Prištini! Međunarodna zajednica koči transformaciju KBS u oružanu vojsku

On se osvrnuo na izjave Bakira Izetbegovića o politici Beograda prema Kosovu i rekao da mu nije najjasnije ni kakve veze ima Izetbegović sa Kosovom, pa se našao pozvanim da to komentariše.

- Nisam razumeo kakve veze ima Bakir Izetbegović sa Kosovom i Metohijom...Kada govorite o naoružavanju druge države mešate se u njen suverenitet - rekao je Vučić i naglasio da Srbija nikada nije bila pretnja BIH.

On ocenjuje da izjavu Izetbegovića treba posmatarati u svetlu činjenice da je 15 dana ostalo do izbora u BiH.

- Ja kad govorim o BiH, govorim o dejtonskoj BiH, poštovanju njenog teritorijalnog integriteta i teritorijalnog integriteta Republike Srpske. Hoće li neko da dobije poene ako izgovori nešto loše o Srbiji i meni - pitao je i dodao da od njega niko neće čuti ružnu reč jer razume poziciju Srbije i ima obavezu da se ponaša najodgovornije.

Izetbegović je zamerio Vučiću što govori o pomirenju s Bošnjacima, a ni jednom rečju se ne suprotstavlja Dodiku-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Istakao je i da je vrlo precizna politika Srbije usklađena sa ustavno pravnim aktima BiH i međunarodno pravnim sporazumom kakav je Dejtonski.

- Ono što neki drugi govore o Sandžaku, o Kosovu, o mnogim drugim stvarima govore suprotno Ustavu Srbije, međuanrodnom pravnom poretku. Nije moje da im objašnjavam bilo šta o tome, već samo da ukažem našoj javnosti na tu činjenicu - kazao je predsednik.

Izetbegović je, u intervjuu za sarajevski portal Klix, rekao da je Vučić "progledao" nakon silnih grešaka, koje su, kako ističe, Srbi napravili, ali mu zamera što govori o pomirenju s Bošnjacima i da je za jedinstvenu BiH, a istovremeno "prijateljuje i ni jednom rečju se ne suprotstavlja Dodiku koji, kako kaže, vređa Bošnjake i dovodi teritorijalni integritet i mir na Balkanu u pitanje".

U govoru u Kosovskoj Mitrovici predsednik Srbije je, kaže Izetbegović, "hvalio ratne vođe i presuđene ratne zločince", misleći na Miloševića. Očigledno je, kaže, da je došlo vreme za "odlučujuću odluku" o rešavanju pitanja "kosovskog čvora" i da, ako Vučić tu odluku donese, moraće mu se, navodi, priznati da ima hrabrost.

NEMA PARADE, BIĆE ODRŽANA VELIKA VOJNA VEŽBA

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da verovatno neće biti održana vojna parada, koja je ranije bila planirana u Beogradu do kraja godine.

U Beogradu će umesto vojne parade najverovatnije biti održana velika taktičko-pokazna vežba-Foto: Ministarstvo odbrane

Kako je rekao, po svemu sudeći biće organizovana velika vežba na kojoj će Vojska Srbije prikazati svoje mogućnosti.

- Verovatno nećemo ići na paradu, nego na veliku vežbu. Da vidimo za šta nam je vojska sposobna. Da to ima nekog smisla, a ne da bude lakirovka. Ofarbamo 100 tenkova i provozamo kroz centralne ulice. Nego da vidimo da li vojska radi i da li može da posluži za odvraćanje potencijalnog agresora - rekao je Vučić novinarima u Kini.

Govoreću o srpskom oružju, predsednik je novinarima rekao da je Vojska Srbije, a tome je, kaže, i sam bio svedok pre pet godina, uprkos čiinjenici da smo imali veliki broj sjajnih profesionalaca, vojnika, ali da nismo imali pojedine vidove vojske.

- Znate li koliko smo 29 MIG imali da su bili u letnom stanju? Od 0 do 1. Sa jedne smo skinuli delove da bi ta druga mogla da poleti - podsetio je.

Stvar Srbije je koliko će oružja imati, nemamo ga dovoljno i mnogo toga još treba nabaviti-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Poručio je da je stvar Srbije koliko će oružja imati i dodao da ga nemamo dovoljno i da mnogo toga još treba nabaviti.

- Srbija je jedina zemlja u regionu čiji nijedan deo državnog rukovodstva nije iskazao želju za ulazak u NATO, jedina koja suštinski ne želi da uđe u NATO, želi da čuva svoju vojnu neutralnsot, a da bi se ona sačuvala mora da ima snažnu vojsku da odvrati svakog potencijalnog agresora od napada - izjavio je posle sastanka sa premijerom Kine.

Predsednik je rekao da bi bila katastrofa, pre svega za srpski narod, kada bi Srbija nekog napala i istakao da mu ni na pamet ne pada da učestvujemo u ratovima u kojima bi bilo kakvu negativnu ulogu imali.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    19. septembar 2018 | 12:49

    S obzirom kakav nam je komšiluk, oružja je uvek malo.

  • Shone

    19. septembar 2018 | 12:47

    Smešno je i komentarisati izjave ovog čoveka kada se zna ko je i šta je.

  • Milan

    19. septembar 2018 | 12:49

    Ko je Bakir da se njemu pravdamo?, naše je pravo da se naoružavamo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA