EU jasna: Želimo veći broj presuda, korupcija je kancer svakog društva

- Korupciju je teško otkriti, tu nema metka koji se šalje na balističku analizu, potrebno je pratiti tok novca da bi se došlo do krivičnog dela - kazao je on

  • 0

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ocenio je danas da Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala koji je stupio na snagu 1. marta ide u dobrom pravcu i dodao da je sada potrebno staviti fokus na to kako da se ostvare rezultati.

Ambasador EU bez komentara na pretnje Ramuša Haradinaja

- Sada kada smo postavili zakonski okvir moramo da vidimo kako ćemo doći do rezultata. Potrebni su nam konkretni, vidljivi rezultati - rekao je Fabrici u Palati Srbija na prvom okruglom stolu posvećenom uspostavljanju režima povodom tog novog Zakona.

Fabrici je ocenio da je potrebno da se vide rezultati konfiskacije imovine stečene korupcijom i pranjem novca što bi pokazalo da ne postoji nekažnjivost.

- Korupcija je kancer svakog društva, i borba protiv tog zla nije važna samo zbog evropskog puta Srbije i ekonomskog razvoja već i zbog građanja i njihovog osećaja pravde i poverenja u rad vlade - rekao je Fabrici.

Šef delegacije EU je podsetio na izveštaje koje su uradili GREKO ali i EU koji ukazuju na nedostatke u radu na polju suzbijanja korupcije i pranja novca u Srbiji.

- Želimo veći broj presuda -poručio je Fabrici i dodao da optužnice moraju da dovedu do kazni i da javnost to prepozna.

- Kod neobjašnjivog bogatstva morate oduzeti imovinu - rekao je Fabrici.

Foto: Profimedia/Alamy

Korupciju je teško otkriti, tu nema metka koji se šalje na balističku analizu, potrebno je pratiti tok novca da bi se došlo do krivičnog dela, kazao je on i dodao da zbog složenosti krivičnog dela i sudije i tužioci moraju da menjaju način razmišljanja u radu.

U tom cilju EU, kako je dodao, finansira obuku istražnih organa sa 3,2 miliona evra.

Potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da nema zemlje koja može da kaže da je potpuno pobedila kriminal i korupciju, ali Srbija jeste uspešna u borbi protiv kriminala, izjavio je danas

On je, na konferenciji o primeni Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizvanog kriminala, terorizma i korupcije", rekao da je pohvalio tužioce, policajce, sudije i sve koji su, kaže, doprineli da Srbija bude uspešna u borbi protiv korupcije.

- Imamo na šta da budemo ponosni, iako u borbi protiv kriminala nikad ne smemo da budemo zadovojini - rekao je Stefanović.

Istakao je da Srbija ima dobar zakonodavni okvir, oštre zakone koji pružaju mogućnost Srbiji da bude veoma ozbiljan zemlja u toj borbi.

- Moja molba sudijama je da sude baš tako - oštro, bez blage kaznene politike. Zakoni su, tu, nema potrebe da ih menjamo na svakih šest meseci ili godinu dana - rekao je ministar.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić, Profimedia

Podvukao je, takođe, da je važno da se utiče da društvo shvati da korupcija nije pozeljna i nije nešto što je blago, bez obzira da li se radi o 100 evra ili o onoj koja se ne vidi na prvi pogled, a najopasnija je, jer odnosi ogroman novac, pa nam nestaju škole, bolnice, putevi, “zahvaljujući ljudima koji razmišljaju kako da steknu za sebe, a ne za opšte dobro”.

Istakao je da postoji dobra koordinacija na krovnom nivou, kroz Savet za nacionalnu bezbednost, kao i da je unapređen značajno rad tužilaštava i policije.

- Uveren sam da Srbija nije zemlja u kojoj će ikada cvetati korupcija i krimainal. Uveren sam da su svi posvećeni da pokažu da smo zemlja dobrih, poštenih i odgovornih ljudi i da smo spremni da taj korov u našim redovima počupamo i pokažemo da smo zemlja u kojoj će postojati vladavina prava kao suština, a ne fraza - zaključio je Stefanović.

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da od stupanja na snagu novog zakona o borbi protiv organizovanog kriminala 1. marta ove godine, za privih sedam meseci, Posebna odeljenja tužilaštava podnela su optužnice protiv 275 okrivljenih, a sudovi izrekli osuđujuće presude protiv 142 osobe, od kojih je njih 56 je osuđeno na kaznu zatvora, izjavila je danas .

Kuburović je istakla i da su tužilaštva gonila različita krivična dela, uključujući i nova, koja se u pravnom sistemu prvi put pojavljuju u izmenama Krivičnog zakonika iz 2016. godine, od kojih dominiraju krivična dela davanje mita, zloupotreba službenog položaja i pronevera u obavljanju privrednih delatnosti.

- To govori da je naše pravosuđe itekako sposobno da sprovede jednu veliku i zahtevnu reformu - rekla je Kuburović na otvaranju konferencije "Primena Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizvanog kriminala, terorizma i korupcije".

Foto: A. Nalbantjan

Ipak, ministarka je iznela i primedbu da u tim predmetima nismo došli do ozbiljnih rezultata u oduzimanju imovine stečene krivicnim delom.

- Nismo zadovoljni brojem predmeta u kojima se imovina oduzima, ni količinom oduzete imovine. To treba da bude tema za razmišljanje i buduće aktivnosti policije, tužilaštva i sudova”, rekla je Kuburović.

Ona je podsetila da je novi zakon, koji se primenjuje od marta ove godine, usvojen u novembru 2016. godine, a istog dana su usvojene i obimne izmene Krivičnog zakona, čime su , kaže, rešena neka pitanja koja su dugo bila problem, u zakonu i praksi.

Ostavljen je dug period, do marta ove godine, za početak primene, kako bi se svi državni organi, policija, tužilaštva, sudovi, ali i drugi - Poreska uprava, Poreska policija, Carina, Agencija za borbu proitiv korupcije, upoznali sa novim nacicnom rada.

Navela je da je održan veliki broj treninga za sudije i tužuice, da su jačani kadrovski kapaciteti posebnih odeljenja u četiri suda i tužilaštva, a povećan je broj administrativnih radnika za skoro 70 zaposlenih.

U tom smislu, navela je da posebno odeljenje Tužilaštvo za organziovani kriminal prvi put ima zaposlene finansijske forenzičare, kao državne službenike.

Foto: Telegraf

Ukazala je da je Tužilaštvo za organizovani kriminal sada nadležno za veći broj kriv dela, što daje većhu mogućost formiranja ozbiljnih strategija za progon te vrte kriminala.

- Počela su sa radom četiri posebna odeljenja, u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kraljevu, u kojima se isključivo progone učinioci krivičnih dela sa koruptivnim elementom. Njihov rad odlikuje koncentrisana nadležnost, nema tzv. cepanja nadleznzosti po imovinskom cenzusu ili neko drugom kriterijumu - rekla je Kuburović.

Kako je rekla, dostignuta je potpuna specijalizacija za organizovani kriminal i antikorupciju na teritoriji Srbije, u policiji, javnim tužilaštvima i sudovima, a policija i tužilaštva sada imaju mogućnost sa koriste kao alat službenike za vezu - u svim državnim organima koje mogu da imaju relevantne informacije za antikoruptivne slučajeve određeni su službenici za vezu.

Navela je i da je vlada 2015. godine usvojila Strategiju istraga finansijskog kriminala, a Ministarstvo pravde u leto te godine započelo izradu novog zakona o organizovanom kriminalu, kao uslov primene te strategije.

- Kada je prvi nacrt objavljen, u jesen 2015. godine, mnogi su se javili da ospore sadržinu ovakvog pristupa kao preambicioznu i nerelano sprovodivu. Ministarstvo i Vlada su uprkos svim preprekama i pokušajima raznih interesnih grupa da spreče donošenje i primenu ovakvog zakona o organizovanom kriminalu i korupciji i izmenjenog Krivičnog zakonika, ove zakone usvojili i od 1. marta ove godine počela je njihova primena - rekla je Kuburović.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA