Od 239 podnetih amandmana došlo se do 27 kompromisnih: Šta kaže izveštaj EP o Srbiji, zbog čega nas hvale, a šta nam zameraju

- Važno je da ohrabrimo Srbiju na njenom putu ka EU, ali i da pogledamo sve one oblasti gde postoji prostor za napredak - izjavio je Dejvid Mekalister

  • 0

Izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamanetu Dejvid Mekalister kaže da je debata o nacrtu izvešataja o Srbiji u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta pokazala da velika većina poslanika želi da podrži Srbiju na putu ka EU.

EU svesna mogućnosti razmene teritorija i pomeranja granica: Evo ko sve treba da se složi

- Važno je da ohrabrimo Srbiju na njenom putu ka EU, ali i da pogledamo sve one oblasti gde postoji prostor za napredak posebno u oblasti fundamentalnih prava, vladavine prava, borbe protiv korupcije i kriminala i slobode medija - izjavio je Mekalister za Tanjugu.

Dejvid Meklaister je naveo da se od 239 podnetih amandamna došlo do 27 kompromisnih, od kojih je posebno izdvojio onaj koji se tiče odnosa Beograda i Prištine i koji će biti istovetan u tekstu izveštaja Evropskog paralmenta o Srbiji i o Kosovu.

- Ono što nam je potrebno jeste sveobuhvatna normalizaciji odnosa, koja će doneti dobrobit ne samo Srbiji, Kosovu i regionu, već i celoj Evropi - kaže Mekalister.

Kada je red o napretku Srbije u pristupnim pregovorima izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju kaže da nije na Parlamentu da odlučuje da li, kada i koliko će se novih poglavlja otvoriti, ali i dodaje da je najbolja politika ona po kojoj se poglavlje otvara ako je spremno.

Važno je da ohrabrimo Srbiju na njenom putu ka EU-Foto: Tanjug/Vlada Srbije

- Svako novootvoreno poglavlje je jedan korak bliže članstvu Srbije u EU i to je ono na čemu mi radimo - zaključio je Mekalister.

Glasanje o tekstu izveštaja o Srbiji u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta predviđeno je za 9. oktobar. Debata i usvajanje izveštaja očekuje se krajem novembra na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta u Briselu.

EP ZABRINUT ZBOG PRAVOSUĐA I SLOBODE MEDIJA

U predlogu rezolucije na izveštaj EP pozdravlja napredak Srbije u ekonomiji i u reformi javne uprave, njen kontruktivni odnos prema migrantskoj krizi, predanost bilateralnim odnosima s drugim zemljama kandidatima i susednim državama članicama i stalni angažman Srbije u postupku normalizacije odnosa s Kosovom.

Istovremeno, u nacrtu rezolucije se ukazuje propuste u reformi pravosuđa i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, manjkavu demokratsku ulogu parlamenta, izražava zabrinutost zbog stanja u oblasti slobode govora i medija i poziva Srbija da garantuje principjelnu primenu zakonodavstva o zaštiti manjina.

U EP su izrazili zabrinutost zbog određenih oblasti-Foto: Tanjug/AP

Srbija se poziva i da postepeno uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom EU, uključujući i politiku prema Rusiji, kao da postepeno sa Unijom uskladi i svoj vizni režim.

GARANCIJE ZA NEZAVISNOST I EFIKASNOST PRAVOSUĐA

U dokumentu se ocenjuje da su u oblasti vladavine prava reforme potrebne posebno da bi se "garantovala nezavisnost i efikasnog pravosuđa" i poziva Srbija da "osnaži odgovornost, nepristrasnost, profesionalnost i ukupnu efikasnost pravosuđa i uspostavi sistem besplatne pravne pomoći".

U oblasti borbe protiv korupcije, EP smatra da Srbija treba "što pre da donese novi zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije", pri čemu je "ključno da ta agencija zadrži ljudske i finansijske resurse koji su joj potebni da bi svoje zadatke obavljala na nezavisan način".

U nacrtu se ocenjuje i da u borbi protiv organizovanog kriminala, iako je postignut "određen napredak", Srbija treba da pokaže "uverljivije rezultate u pogledu istraga, krivičnog progona i presuda, što se odnosi i na pranje novca, a na osnovu proaktivnih istraga".

TRANSPARENTNIJI RAD SKUPŠTINE, PODRŠKA ZA REGULATORNA TELA

EP smatra da Skupština Srbije "i dalje ne vrši efikasnu kontrolu izvršne vlasti i da je potrebno poboljšati transparentnost, uključujući i kvalitet zakonodavnog postupka", kao i da česti hitni postupci "ugrožavaju parlamentarni i javni nadzor".

EP smatra da Skupština Srbije "i dalje ne vrši efikasnu kontrolu izvršne vlasti i da je potrebno poboljšati transparentnost-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U dokumentu se naglašava da je potrebno "u potpnosti priznati i podržati ulogu nezavnisnih ocenjuje regulatornih tela, uključujući i instituciju ombudsmana".

Pozdravljajući napredak Srbije u reformi javne uprave, autori nacrta ističu da politički uticaj na imenovanje viših upravnih zvaničnika i dale predstavlja zabrinjavajući problem.

KAŽNJAVATI ZLOČINE IZ MRŽNJE

EP ocenjuje da je u oblasti ljudskih prava u Srbiji uspostavljen zakonodavni i institucionalni okvir i da je potrebno njegovo dosledna i efikasno sprovođenje u celoj zemlji, kao i dodatni napori za unapređene položaja ranjivih grupa, "uključujući decu, osobe sa invaliditetom, osobe sa HIV-om pripadnike LGBT zajednice".

Srbiji je ponovo upućen i poziv da aktivno istražuje i kažnjava zločine iz mržnje.

EP ponovo "izražava zabrinutost zbog činjenice da nije postignut napredak u poboljšanju stanja u vezi sa slobodom govora i medija" i ističe da su "pretnje, nasilje i zastrašivanje novinara i dalje problem", a da su presude za to "i dalje retke".

SPROVESTI BRISELSKI SPORAZUM, FORMIRATI ZSO

U dokumentu se, od naslovom regionalne saradnja i dobrosusedski odnosi, pozdravlja i stalni angažman Srbije u postupku normalizacije odnosa sa Kosovom i poziva na pravovremeno i potpuno sprovođenje svih postignutih sporazuma, ukljujući i one o energiji, i naglašava važnost formiranja zajednice opština sa srpskom većinom.

Foto: Medija tim predsednika Vlade

Ističe se da je neophodno ubrzati rad na novoj fazi dijaloga u cilju sveobuhvatne normalizacije odnosa Srbije i Kosova, koja će biti definisana pravno obavezujućim sporazumom, i poziva i Evropska služba za spoljno delovanje (EEAS) "da proceni kako obe strane ispunjavaju svoje obaveze".

POTPUNO SPROVOĐENJE ZAKONA O MEDIJIMA

U nacrtu rezolucije se poziva na potpuno sprovođenje zakona o medijima i jačanje nezavisnosti nacionalnog regulatornog tela za elektronske medije i ističe potreba potpune transparentnosti u pogledu vlasništva i finansiranja medija.

Pozdravljajući stvaranje fonda za nacionalne manjine, rezolucija poziva Srbiju da garantuje principijelno sprovođenje zakona o manjinama, uključujući i obrazovanje, upotrebu jezika, zastupljenost u telima javne uprave i pristup medijma i verskim obredima na jezicima manjina.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA