≫ 

Vučić i ja ćemo se ponovo angažovati da pronađemo kreativno rešenje: Tači o sporazumu

Nećemo prihvatiti privremene sporazume ili nastavak status kvo - rekao je Tači

Za Prištinu ne postoji alternativa za članstvo u EU i NATO-u, rekao je predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači i dodao da plan B niti postoji, niti se traži.

Tači odlikovao porodicu Buš, a braću Bitići proglasio herojima (FOTO) (VIDEO)

On je u autorskom tekstu za "Fajnenšel tajms" naveo da dok Beograd i Priština ne reše svoje razlike, neće doći do pridruživanja EU, zbog čega je veoma važno da se postigne pravno obavezujući sporazum sa Srbijom.

Prema njegovim rečima, postoji velika mogućnost da drugi iskoriste prednost trenutnog vakuuma, zbog čega su se on i predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo angažovali kako bi pronašli "aktivna i kreativna rešenja" koja će doneti pravedan i konacan sporazum.

- Potrebno nam je trajno rešenje koje pokriva postojeće razlike i moguće tačke budućih sukoba. Nećemo prihvatiti privremene sporazume ili nastavak status kvo - rekao je Tači.

Kao jednu od oblasti sukoba, on je označio granicu između Srbije i Kosova o kojoj se, kako kaže, dosta pisalo u prethodnom periodu i kaže da se korekcija granica ne može zasnivati na principu etničkog razdvajanja.

- Ne želimo da razdvajamo naša dva naroda. Nepotrebno je da kažemo da svaki konačni sporazum mora da bude učvršćen garancijama od kovanog gvožđa za kontinuiranu zaštitu prava svih zajednica koje ostanu u našim zemljama, uključujući i zaštitu verskih objekata - napisao je Tači.

On je dodao i da se ne traži stvaranje uslova za izmenu granica bilo gde u regionu, poput granice sa Albanijom, uprkos tome što neki govore.

- Kosovo nikada nije bilo presedan. Ono će ostati slučaj sui generis - rekao je Tači.

VIDEO: Dolazak Tačija na novu rundu pregovora u Briselu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Daca

    28. septembar 2018 | 13:09

    Da bi došlo do nekog rešenja morate igrati fer plej. Ovako jedno mislite, drugo kažete, a treće radite i posle ko da vam veruje?

  • Nikola

    28. septembar 2018 | 13:04

    Taci je shvatio da bez uvažavanja stavova Srbije ne može biti dogovora Beograda i Pristine.

  • smokvica

    28. septembar 2018 | 12:51

    Doslo vreme da se I Srbija pita za misljenje I morace to da prihvati

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA