≫ 

Moskva osudila međunarodne snage na KiM: Ništa nisu preduzeli povodom upada ROSU na sever Kosova

- Toliko neodgovorno ponašanje kosovskih vlasti moglo je da ima za posledicu novo krvoproliće na Kosovu, destabilizaciju na Balkanu u celini - saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije

  • 4
Gazivode, kosovska policija ROSU Foto: Marko Jovanović

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je danas osudilo "pasivno ponašanje međunarodnih snaga na Kosovu", koje, kako je ocenilo, nisu preduzele nikakve mere povodom "neodgovornog upada kosovskih specijalaca u srpske delove Kosova".

Rusija je od presudnog značaja za pitanje Kosova: Vučić došao u Moskvu po podršku od Putina (FOTO)

- Demonstrativan upad kosovskih specijalaca u krajeve naseljene Srbima, na severu Kosova, uprkos sporazimima Beograda i Prištine, provokacija je usmerena na zastrašivanje kosovskih Srba i pritiska na Srbiju - saopštilo je Ministarstvo.

- Toliko neodgovorno ponašanje kosovskih vlasti moglo je da ima za posledicu novo krvoproliće na Kosovu, destabilizaciju na Balkanu u celini. Nastavak pokušaja Prištine da silom kontroliše delove Kosova sa srpskim stanovništvom vodi ka rasplamsavanju medjuetničke mržnje, i obesmišljava dugogodišnje napore medjunarodne zajednice za postkonfliktno rešenje problema - dodaje MSP Rusije.

Moskva s tim u vezi, "osuđuje pasivno ponašanje međunarodnih snaga koje nisu ništa preduzele" iako su, po mandatu koji im je dao Savet bezbednosti UN, obavezne da osiguraju mir i bezbednost na Kosovu.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Portparolka ruskog Ministarstva Marija Zaharova u saopštenju je osudila neaktivnost KFOR-a.

- Osuđujemo s tim u vezi pasivno ponašanje KFOR-a, koji nije preduzeo nikakvu akciju, iako mu je dužnost da osigura mir i bezbednost u regionu pod mandatom Saveta bezbednosti UN - istakla je Zaharova.

Zaharova je istakla da je "takvo neodgovorno ponašanje kosovskih vlasti moglo da izazove novo krvoproliće na Kosovu i da destabilizuje balkanski region u celini".

- Grubi upad komandosa kosovskih policijskih snaga u srpske oblasti na severu te teritorije 29. septembra, koji je protivan postojećim sporazumima između Beograda i Prištine, predstavlja provokaciju u cilju zastrašivanja kosovskih Srba i vršenja pritiska na Srbiju - navodi se u saopštenju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je večeras portparolki ruskog Ministarstva spoljnih poslova Mariji Zaharovoj na komentaru na dešavanja na KiM pre nekoliko dana.

- Zahvaljujem Zaharovoj na komentaru za sve ono što su Albanci radili na severu KiM i to pokazuje rusku privrženost istini - rekao je Vučić u Moskvi za TV Pink.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    1. oktobar 2018 | 19:01

    SVET MORA DA ZNA DA JE NATO SA UCK TERORISTIMA TRGOVAO SRPSKIM ORGANIMA A OVO STO SE DESILO TO JE SITNICA!!!

  • Вера

    1. oktobar 2018 | 19:31

    Време је да руси дођу на ким и направе реда већ једном.

  • Ljubica

    1. oktobar 2018 | 19:41

    Taci moze sve jer ima jaku podrsku od amerikanca

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA