≫ 

Srbija će čuvati vojnu neutralnost, očekujemo još veću podršku Rusije: Vučić posle sastanka u Kremlju najavio dolazak Putina u Srbiju (FOTO) (VIDEO)

- Znate da je situacija u regionu dosta složena, Srbija ima određen stav - izjavio je predsednik Srbije posle sastanka

  • 53

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, sastao se danas sa Vladimirom Putinom, a, kako je istakao, ovo je jedan od najznačajnijih susreta sa predsednikom Rusije u odnosu na sve koje je imao u proteklih nekoliko godna.

Dokaz o ruskoj privrženosti istini: Vučić se zahvalio Zaharovoj na reagovanju na zbivanja na KiM

15.15 - "Na stolu" pored političkih i važne ekonomske teme

Tema razgovora dvojice lidera bili su i važni ekonomski odnosi i o RŽB, odnosno ruske železnice, svemu onome što one čine u Srbiji, kao i o turski tok.

Vučić je istakao da je Srbiji potrebno sve više gasa, kako se sve više industrijalizuje, te da je potrebno da, ukoliko bi bilo bilo kakvih problema sa dotokom gasa preko Ukrajine, obezbedimo primanje gasa preko Bugarske iz Turskog toka.

Tema razgovora dvojice lidera bili su i važni ekonomski odnosi i o RŽB, odnosno ruske železnice, svemu onome što one čine u Srbiji, kao i o turski tok-Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Razgovaralio smo i o pravljenju gasnih stanica, stanica za tečni gas , kako bi mogli i u najudaljenije delove Srbije da ga dopremimo - dodao je, ali i primetio da je tema bila i povećanje obima turizma te da je izrazio želju da sve veći broj turista iz Rusije dođe u Srbiju.

14.45 - Završen sastanak, predsednik Srbije se obraća medijima

Posle sastanka Vučić je rekao da je predsednika Rusije upoznao do najsitnijih detalja sa kompletnom situacijom na Kosovu i Metohiji, o tome šta veliki svetski igrači žele, kakva je uloga Rusije i kakvu podršku Srbija očekuje, ali da o konkretnim koracima o kojim su razgovarali ne može sada da govori u javnosti.

- Razgovarali smo o mnogim temama, ali moram priznati, politika je ovog puta preovladala. Znate da je situacija u regionu dosta složena, Srbija ima određen stav. Mi se nadamo kompromisnom rešenju, jer je naš cilj da postignemo mir i stabilnost i očekujemo da ćemo naći neko rešenje u dijalogu Beograd-Priština - izjavio je on i naglasio da je naišao na razumevanje, na iskreni i prijateljski stav Putina i Rusije prema srpskom narodu i Srbiji.

Razgovarali smo o mnogim temama, ali moram priznati, politika je ovog puta preovladala-Foto: Tanjug/Rade Prelic

Dodao je i da je razgovarano o situaciji u regionu, ali i o NATO.

- Srbija nema nikakve aspiracije, nikakve težnje i nuikakve želje da bude deo NATO. Srbija želi da ljuborno čuva svoju vojnu neutralnost i upravo zato i radimo na snaženju naše armije kako bismo mogli da preveniramo svaki mogući napad i agresiju na našu zemlju - rekao je Vučić i naveo da je za takav stav dobijena podrška Ruske Federacije.

Kako je rekao novinarima posle sastanka, razgovaralo se i o vojnotehničkoj saradnji, a predsednik je poručio da je sa ponosom istakao da Srbija sve svoje obaveze apsolutno na vreme izvršava.

- Srbija više ništa ne duguje - kazao je predsednik Srbije i dodao da se ponašamo kao odgovorna zemlja.

Upitan da li je Putina upoznao sa "planom o razgraničenju", Vučić je rekao da nema šta da priča o planu koji su odbacile i zemlje EU, i Albanci i Srbi.

Vučić je poručio da je Putin zadovoljan jer Srbija ispunjava sve svoje obaveze, poštuje našu zemlju i želi da joj pomogne-Foto: Tanjug/Rade Prelic

Putin je, kako je rekao, zadovoljan jer Srbija ispunjava sve svoje obaveze, poštuje našu zemlju i želi da joj pomogne, na čemu je izuzetno zahvalan.

- Vladimir Putin je sam rekao svojim saradnicima da pronađu termin za posetu našoj zemlji - izjavio je on.

Od dva sata razgovora, kako je rekao, više od pola se razgovaralo o Kosovu, ali i celokupnoj situaciji u regionu, o Republici Srpskoj, BiH, ali i referendumu u Makedoniji.

- Ne postoji važna regionalna tema koje se nismo dotakli i ne samo dotakli, već detaljno analizirali. U skladu sa tim, očekujem da poseta predsednika Putina donese mnogo konkretnih ekonomskih rezultata, da odmah dovede do ubrzanog rasta naše trgovinske razmene - rekao je Vučić.

Ne postoji važna regionalna tema koje se nismo dotakli i ne samo dotakli, već detaljno analizirali-Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije naveo je i da od Rusije očekuje jednako snažnu i još snažniju podršku u međunarodnim forumima, podršku teritorijalnom integritetu Srbije, kao i podršku za "nezavisno, slobodno i samostalno" odlučivanje zbog koga je Srbija cenjena i poštovana.

13.45 - Putin poručio: Sa zadovoljstvom primećujem rast trgovinske razmene

Predsednik Rusije izrazio je zadovoljstvo što može ponovo da razgovara sa svojim srpskim kolegom u Moskvi.

- A sećam se vaše poslednje posete 8.i 9.maja. Nedavno smo obeležili i 180 godina naših diplomatskih odnosa. Sa zadovoljstvom primećujem i rast trgovinske razmene. Pri tom je taj rast neprekidan - prošle godine iznosio je 23 odsto, a u prvih šest meseci ove godine preko 13 odsto - objasnio je Putin.

Putin poručio da sa zadovoljstvom primećuje i rast trgovinske razmene-Foto: Tanjug/Rade Prelic

On je rekao da se beleži i rast ruskih ulaganja u srpsku privredu, koja su dostigla četiri milijarde dolara.

- Siguran sam da ćemo imati o čemu da razgovarmao što se tiče situacije u regionu - kazao je on.

13.20 - Susret dvojice lidera pod budnim okom domaćih i stranih medija

Kako prenose mediji, na početku sastanka dvojice lidera, predsednik Srbije se svom kolegi obratio na ruskom jeziku.

Sastanak predsednika Srbije i Rusije glavna je tema svetskih medija, a više o tome možete pročitati OVDE.

13.15 - Počeo sastanak Vučića i Putina

Sastanak u četiri oka počeo je tačno u 13 sati, a nakon razgovora u četiri oka, očekuje se susret dve delegacije. Predsednik Srbije se na početku susreta osvrnuo na stanje u regionu.

On je istakao da smo, bez obzira na napore Srbije da postigne kompromis i podrži mir i stabilnost, veoma daleko od bilo kakvog rešenja pitanja Kosova i Metohije i naglasio da je naša zemlja suočena sa svakodnevnim provokacijama.

Vučić je rekao da je za njega uvek velika čast kada ima priliku da se sretne sa predsednikom Rusije, a da današnji susret ima veliki značaja za Srbiju.

Mi se nadamo kompromisnom rešenju, jer je naš cilj da postignemo mir i stabilnost i očekujemo da ćemo naći neko rešenje u dijalogu Beograd-Priština--Foto: Tanjug/Rade Prelic

- Veoma sam zadovoljan razvojem naših odnosa i to je sve rezultat naših otvorenih, konstruktivnih i plodotvornoh razgovora. Odnisi Rusije i Srbije na međunarodnom planu su veoma dobri i moram da vama lično odam veliko priznanje zbog čvrste pozicije koju zauzimate u zaštiti međunarodnog prava i životno važnih nacionalnih i državnih interesa Srbije - naglasio je on.

Vučić je rekao da je situacija na Zapadnom Balkanu veoma složena i da se Srbija kao država suočava sa brojnim provokacijama, svakodnevno.

Vučić je rekao da je situacija na Zapadnom Balkanu veoma složena i da se Srbija kao država suočava sa brojnim provokacijama, svakodnevno-Foto: Tanjug/Rade Prelic

- Bez obzira na naše napore da postignemo kompromis i podržimo mir i stabilnost, veoma smo daleko od bilo kakvog rešenja pitanja KiM - istakao je on i naglasio da će Srbija kao slobodna i nezavisna država čuvati vojnu neutralnost, i izrazio uverenje da je Srbija danas jedina zemlja na Zapadnom balkanu sa takvim opredeljenjem.

- Što se tiče naših ekonomskih veza, ja sam zadovoljan i mislim da možemo da i u buduće jacamo naše ekonomske odnose -poručio je.

13.00 -Uoči početka sastanka simboličan poklon za ruskog predsednika

Vučić je predsednika Putina pozvao u posetu u Beograd poklonivši mu i knjigu ruskih autora "Moja prekrasna Srbija"-Foto: Tanjug/Rade Prelic

Vučić je predsednika Putina pozvao u posetu u Beograd poklonivši mu i knjigu ruskih autora "Moja prekrasna Srbija".

Video: Predsednik Vučić u šetnji „Besmrtnog puka“ u Moskvi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    2. oktobar 2018 | 15:40

    PUTIN BOG TE BLAGOSLOVIO JEDAN JE PUTIN

  • Čika Mika

    2. oktobar 2018 | 15:02

    Ja kao običan građanin Srbije podržavam svaku dobru inicijativu u smislu poboljšanja i boljeg života građana ma sa kim se to pregovaralo.A sa predsednikom velike i bratske RUSIJE nikada nije bilo štetno.PUTIN je veliki čovek i veliki borac samo ga treba ubediti da sve što zahtevate od njega nije laž,onda je pomoć tu 99% sigurno.Po pitanju kosova on najbolje zna šta može, šta ne može samo treba biti strpljiv i sačekari.A kada dođe do konačne odluke sigurno neće biti pogrešno pa makar morali ponovo i ratovati za ono što je tvoje.Jer ovo što nam Albanci priređuju nije više podnošljivo.Hvala!!!

  • Dragan R

    2. oktobar 2018 | 14:18

    Putin je naš prijatelj, i u dobru i u zlu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA