Junker upozorio da je Balkan bure baruta i tlo pogodno za ratove! Oglasio se Vučić: Uloga Srbije je da pređe preko provokacija iz regiona

- Tlo je još plodno za ratne sukobe u tom regionu - ocenio Žan Klod Junker

  • 11

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker upozorio je u Beču na rizik od izbijanja rata na Balkanu ako EU dopusti da se ugase nade u pristupanje Uniji, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić poručuje da je možda preterana izjava.

Albanci su zarobljeni u mitovima i snovima da je Kosovo nezavisna država, Vesić poručuje: Pritisak sada na njima, a ne na srpskoj strani

- Ako uskratimo Balkanu perspektivu članstva  tamo ćemo doživeti ono što smo već doživeli 90-ih, i to nesumnjivo pre nego kasnije - rekao je Junker.

S druge strane, i sam kaže da je put zemalja Zapadnog Balkana do EU "još uvek dugačak", prenosi Index.hr.

Junker je u petak u govoru održanom u austrijskom parlamentu tokom posete Beču povodom proslave 100. godišnjice osnivanja Republike Austrije, pojasnio da je napredak tih zemalja još uvek "nedovoljan" zbog čega se o tome ne može govoriti "pre 2025".

Ako uskratimo Balkanu perspektivu članstva  tamo ćemo doživeti ono što smo već doživeli 90-ih-Foto: Tanjug/AP

Ali, ističe da bi EU trebalo "intenzivno da se bavi" Balkanom i da ne dopusti da se rodi ideja da "ne mislimo ozbiljno kada je reč o perspektivi članstva", s obzirom na to da neke države članice ne skrivaju svoju rezervisanost, naglasio je Junker.

- Tlo je još plodno za ratne sukobe u tom regionu - ocenio je on.

Junker smatra da bi bilo dobro da EU predloži zemljama Zapadnog Balkana uspostavljanje "ekonomskog prostora u kojem bi se mogle razvijati, jednim delom, na isti način kao kada jednog dana budu članice EU".

Naglasio je takođe da "svi granični sporovi moraju biti rešeni pre pristupanja" kako se u "EU ne bi uvozila nestabilnost s Balkana".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je možda preterano jako upozorenje, ali da ne bi ni potcenio procene šefa evropske "vlade", kojeg smatra veoma ozbiljnim političarem.

Vučić smatra da je možda preterano Junkerovo upozorenje, ali da ne bi ni potcenio procene šefa evropske "vlade"-FOTO TANJUG / DIMITRIJE GOLL

Istakao je da će Srbija i dalje igrati važnu ulogu u očuvanju mira u regionu:

- Mi ćemo čuvati mir, prelazićemo preko provokacija iz regiona, čuvaćemo i sebe i druge - rekao je srpski predsednik.

Povodom različitih medijskih napisa, koji su Junkeru pripisivali sklonost alkoholu, Vučić je rekao da je reč o veoma ozbiljnom i vrednom čoveku, političaru koji je više puta ubedljivo pobeđivao u svom Luksemburgu na izborima, te o fantastičnom znalcu ekonomije.

VIDEO: Tači prolazi kroz Sever Kosova

VIDEO: Vojska Srbije spremna da izvrši naređenja Aleksandra Vučića

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mill

    6. oktobar 2018 | 13:24

    Pa da pogodno je uvek i bilo jer nam oni to pripreme

  • Mladic

    6. oktobar 2018 | 14:32

    Sve dok su ameri prisutni kod nas uvek postoji mogucnost za rat

  • E

    6. oktobar 2018 | 14:07

    Što se nas Srba tiče mi nikada u svojoj istoriji nismo vodili napadačke ratove nego smo uvek branili svoje i dali smo puni doprinos da bi Evropa danas izgledala ovako lepo i na žalost bez nas! Gosn. Junker na pogrešnom ste mestu dali takvu izjavu jer eto vam hrvata,albanaca,bosanaca pa njima to utuvite u glavu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA