DIVLJI KONJI NA SRPSKOM KOSOVU: Da li je Šar-planina najlepša u celoj našoj zemlji?! (FOTO)

Šara je uglavljena između Srbije i Makedonije i prepuna je vrhova i presedlina, zbog čega odaje utisak nazupčenosti. Krase je i brojna lednička jezera, "gorske oči", te duboko usečene valovske doline iz kojih izviru brojne reke. Na teritoriji nacionalnog parka koji pokriva, žive brojne biljne i životinjske vrste

  • 3
Divlji konji u Nacionalnom parku Šar-planina na Kosovu i Metohiji. Foto: Wikimedia Commons/Aljabakphoto Divlji konji u Nacionalnom parku Šar-planina na Kosovu i Metohiji. Foto: Wikimedia Commons/Aljabakphoto

Mlađe generacije Srba koje su stasavale u drugoj polovini devedesetih godina prošlog veka, i kasnije, zbog pobune albanskih ekstremista na teritoriji AP Kosovo i Metohija, nažalost nikada nisu imali prilike da posete našu južnu pokrajinu, pa tako ni Šar-planinu koja pleni svojom lepotom. Osim, naravno, ako ne žive tamo.

Šara je uglavljena između Srbije i Makedonije, široka je oko 25 kilometara a dugačka oko 85. Prepuna je vrhova (oko 70 ih je više od 2.000 metara, a oko 30 više od 2.500) i presedlina, zbog čega odaje utisak nazupčenosti. Krase je i brojna lednička jezera, "gorske oči", te duboko usečene valovske doline iz kojih izviru brojne reke.

Titov vrh i Mal Turčin, vrhovi na Šar-planini. Foto: Wikimedia Commons/Pavouk Titov vrh i Mal Turčin, vrhovi na Šar-planini. Foto: Wikimedia Commons/Pavouk

Na makedonskoj strani deluje pitomo i krotko, krcata je zelenim pašnjacima, ali sa naše ona poprima alpski karakter. Najviši njeni vrhovi su Titov vrh sa svojih 2.748 metara, četrdeset do pedeset metara niži su Mal Turčin i Bakrdan, Bristavec ima 2.675 metara, a tu je negde i neznatno niža Velika Rudoka.

Na teritoriji opština Štrpce, Prizren, Suva Reka i Kačanik nalazi se i Nacionalni park Šar-planina zato što je ona, pored prelepe "nežive" prirode, takođe i dom flore i faune koju treba zaštititi.

Bogovinjsko jezero na Šar-planini u Makedoniji. Foto: Wikimedia Commons/Anica Petkoska Bogovinjsko jezero na Šar-planini u Makedoniji. Foto: Wikimedia Commons/Anica Petkoska

Pomenimo od flore muniku, moliku, krivulju, Nikolićev pucavac i hajdučicu kralja Aleksandra, a od faune sivog sokola, velikog tetreba, balkansku ušatu ševu, mrkog medveda, vuka, divokozu, snežnu i dinarsku voluharicu, divljeg konja. 77 vrsta leptirova u Srbiji živi baš na Šari.

Naravno, tu su i manastir Svetih Arhanđela kod Prizrena, isposnica Svetog Petra Koriškog, crkva Svete Petke, te mnoge druge srpske pravoslavne svetinje iz srednjeg veka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA