Roditelji su poludeli za ovih 10 muških imena koje masovno daju sinovima, a nemaju pojma šta znače!

Predstavljamo vam najpopularnija, kratka, a zvučna imena za dečake

  • 4

Kratka i zvučna imena doživljavaju ogromnu popularnost kod mladih parova, tako da novopečeni roditelji sve češće deci biraju upravo takva imena.

Srbi masovno daju svojoj deci ova imena, jer misle da su stara narodna. Greše!

Mnoga od njih su stranog porekla, pa njihova značenja nekada ostaju neotkrivena.

Sajt Dnevno.rs vam predstavlja 10 najpopularnijih muških, kratkih, a zvučnih imena:

1. Lav se pogrešno smatra ruskim imenom, jer ga na tom podneblju ima dosta, a u stvari je grčko. Predstavlja slovenizovanu varijaciju grčkog imena “Leon” ili latinskog “Leo”. Simbol je gordosti, hrabrosti i snage.

2. Jan je ime starohebrejskog porekla, a potiče iz grčkog “Ioan, Ioannes” izvorno iz starohebrejskog “yohanan (Johohana)” i znači “u milosti Jehovinoj”. Od davnina ime je u raznim varijantama sveprisutno među hrišćanskim svetom. Varijanta imena na našem podneblju je i Ivan ili Jovan.

3. Vid je ime slovenskog porekla izvedeno od reči “vita”, Vid znači “život”. Postoji tumačenje i da je ime izvedeno od starogermanskog “vidu” što znači “drvo”, “šuma”, ili od starogermanskog “vitus” što znači “voljan”. Na našem jeziku izvedeno je od glagola “videti” i označava “moć gledanja”, “vid očinji”.

4. Naum je ime grčkog porekla i potiče od grčkog imena Naoum. Koren i značenje imena potiče od starohebrejske reči “nahum” što znači “učitelj”.

Foto: pixabay.com

5. Noa je ime hebrejskog porekla, tačnije, varijanta hebrejskog imena “noah” u značenju “ostatak”. Prema Bibliji, Noa je bio deseti i poslednji od pretpotopnih Praotaca Izraela i prorok prema rečima Kurana.

6. Eol je ime grčkog porekla. Bio je bog i gospodar vetrova kod starih Grka, Sizifov otac.

7. Gal ime nepoznatog porekla sa značenjem crn, mrk.

8. Kozma je ime grčkog porekla koje potiče od grčke reči “kosmas” u značenju “red, čast”. Postoji mišljenje da smo ovo ime primili posredno iz starobugarskog u značenju “onaj koji je pristojan”.

9. Relja je ime nepoznatog porekla. Postoji teorija da je ime izvedeno iz staroslovenskog imena Hrebljan. Smatra se da potiče od glagola “hrliti“, što znači “brzati“, pa bi se moglo prevesti i kao “onaj koji žurno grabi napred“, ali i kao “onaj koji je plahovite naravi“. Postoji i tumačenje da bi Relja moglo biti izvedeno od imena Aurelio, Aurelije. U tom slučaju ima latinsko poreklo i znači “zlato, zlatan”.

10. Alek je ime grčkog porekla, u Srbiji je izvedeno od imena Aleksandar sa značenjem “zaštitnik ljudi”.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA