Sombor zbog dugova zatvara državne apoteke

Skupština Sombora odlučila da ugasi državne apoteke. Zakupom na 15 godina žele da reše ogromna dugovanja

  • 2

Odbornici Skupštine grada Sombora doneli su odluku da se apoteke u sastavu Apotekarske ustanove "Narodna apoteka" izdaju u zakup zbog gomilanja dugova pišu Novosti.

Apoteke više neće biti na svakom koraku: Loša vest za vlasnike, ali i za građane!

Tako će Somborci ubuduće lekove uzimati samo u privatnim apotekama. Apotekarska ustanova ima pet apoteka u Somboru i 15 u selima, i sve one će u paketu bite izdate u zakup. Novi zakupac biće u obavezi da potpiše ugovor na 15 godina.

Prama rečima Save Dojića, člana Gradskog veća za finansije, budući zakupac mora u paketu da uzme sve apoteke. Osim toga, zakupac će morati i da zadrži sve zaposlene u ovoj ustanovi, njih 80, među kojima je većina farmaceuta.

U Samostalnom sindikatu Apotekarske ustanove kažu da je u ovoj ustanovi nekad bilo 116, a sada 81 stalno zaposlen. Sindikalci kažu da ne znaju kako će to sve da se izvede, kao ni to, ko će im biti budući poslodavac i pod kojim uslovima.

Odluka da se apoteke izdaju pod zakup doneta je kako bi se sprečilo gomilanje gubitaka apoteke, koji već sada mesečno iznose više od 900.000 dinara.

- U 2016. godini apoteka je imala gubitak od šest miliona dinara. Za prva tri meseca 2,8 miliona, što znači da se mesečno pravi gubitak od 930.000 dinara i do kraja godine on bi dostigao 12 miliona - pojašnjava Dojić.

- Znamo da su seoske apoteke manje profitabilne, ali će uslovi na konkursu biti žestoki, upravo da bi se obezbedilo kvalitetno snabdevanje lekovima - kazao je Sava Dojić.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA