≫ 

Prosvetari iz Srbije mogu da osvoje milion dolara: Potrebno je samo da se prijave na ovom sajtu! (KONKURS U TOKU)

Očekuje se da će uskoro jedno nacionalno takmičenje, koje na nivou Srbije, nagrađuje najuspešnije nastavnike, prerasti u "sito" za učešće u golobalnom nadmetanju za najboljeg nastavnika sveta

  • 5

Vest da će srpski nastavnici i profesori moći da se takmiče na prestižnom svetskom takmičenju za najboljeg predavača sveta i ukoliko pobede, osvoje milion dolara, odjeknula je medijima i iznenadila mnoge.

BRAVO, BRAVO, BRAVO! Mladi srpski matematičari ponovo su nas proslavili, ovog puta u Brazilu

- Očekuje se da će uskoro jedno nacionalno takmičenje, koje na nivou Srbije, nagrađuje najuspešnije nastavnike, prerasti u "sito" za učešće u golobalnom nadmetanju za najboljeg nastavnika sveta. Ne mogu da kažem o kojoj je našoj fondaciji reč, ali se nadam da će narednih dana potpisati memorandum i obavestiti javnost da Srbija ima nacionalne predstavnike za globalno takmičenje Fondacije "Varki". Svi već znaju za nagradu od milion dolara i treba očekivati desetine hiljada prijava za 2018. godinu iz svih krajeva sveta - rekao je Srđan Verbić, za "Politiku".

Kako je objašnjeno, učesnici "prosvetnog Nobela" mogu biti i vaspitači, nastavnici i profesori, tačnije oni koji predaju deci od 5 do 18 godina.

Tragom ove informacije, kontaktirali smo Ministarstvo prosvete, od kojih smo dobili informciju da je to međunarodno dešavanje.

- "Globalna nagrada za profesore" nije u našoj organizaciji - rekli su za Telegraf.rs u Ministarstvu prosvete.

Foto: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

U udruženju Foruma srednjih stručnih škola Beograd, rečeno je da oni prvi put čuju ovu informaciju.

- Meni je to jako smešno, mislim da naši nastavnici ne mogu da daju nikakav doprinos, naše školstvo je totalno degradirano. Imamo nenormalnu situaciju da deca prepisuju malu maturu  i da je to dozvoljeno, o čemu pričamo. Naši nastavnici nemaju elemenata da dobiju takvu nagradu - izjavio je predsednik ovog udruženja, Milorad Antić.

Kako je školski raspust u toku, nismo uspeli da stupimo u kontakt sa nekim od nastavnika i profesora koji bi komentarisali ovu temu.

Globalna nagrada za nastavnike (Global teacher prize) se dodeljuje jednom godišnje i predstavlja nagradu za impresivan doprinos profesiji. Sa dodelom nagrada je započeto pre tri godine.

Smatra se "Nobelovom nagradom za nastavnike" i naglašava značaj zaposlenih u obrazovanju. Naši vaspitači, nastavnici ili profesori, nisu se do sada prijavljivali, bar ne organizovano.

KAKO SE PRIJAVITI

Prijavljivanje na konkurs, koji je otvoren za nastavnike širom sveta, već traje na portalu www.globalteacherprize.org, a poslednji rok za podnošenje prijava je 8. oktobar 2017.

Kandidate mogu da nominuju i đaci, prijatelji, kolege… Od svih pristiglih prijava u uži krug bira se 50 nastavnika, čije će ideje, dostinuća i inspirativne priče biti objavljeni u decembru ove godine.

Zatim će iz užeg kruga biti odabrano 10 finalista, a o kome je reč znaće se u februaru naredne godine. Dodela nagrade održaće su u martu u Dubaiju, a ceremoniji prisustvuju svi finalisti.

"Atlantis grupu" i "prosvetni Nobel" osnovala je Fondacija "Varki", koja je poznata po programima za unapređivanje obrazovanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA