Duplo manje žena odlazi na trudničko bolovanje: Opaka bolest sve češći uzrok za odsustvo sa posla (FOTO)

Najviši broj osiguranika bio je sprečen da radi zbog bolesti i povreda van rada, zatim zbog komplikacija u trudnoći, profesionalne bolesti ili povrede na radu i zbog nege užeg člana porodice

  • 3

Zaposleni u Srbiji u prvoj polovini ove godine ređe su išli na bolovanja duža od 30 dana nego u prvih 6 meseci 2016. Povećan je broj bolovanja zbog bolesti mišićno - koštanog sistema, tumora i povreda trovanja pišu Novosti.

Počinje overa zdravstvenih knjižica bez odlaska na šalter: Direktorka Fonda zdravstva nam je otkrila sve o novim karticama (FOTO)

Odsustva sa posla zbog trudnoće, babinja i rađanja drastično su smanjena, gotovo prepolovljena, zbog ovoga je sa posla od januara odsustvovalo 32.416 žena, a u prvih 6 meseci prošle godine čak 52.178.

Lekari ne mogu da procene da li je u pitanju manji broj trudnica sa rizičnom trudnoćom ili je zaposleno manje trudnica.

Lekarska komisija koja odobrava bolovanje duže od 30 dana imala je 135.867 zahteva, što je za 4,6 odsto manje nego u prvoj polovini prošle godine, ali su zdravstvenu kasu bolovanja ove godine više "koštala".

-Na ime naknade zarade RFZO je privremeno sprečenim za rad duže od 30 dana u periodu od 1. januara do 30. juna isplatio skoro 6 milijardi dinara. To je za 16,2 odsto više nego prošle godine u istom periodu, a u apsolutnom iznosu razlika je oko 833 miliona dinara - kažu u RFZO.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Najviši broj osiguranika bio je sprečen da radi zbog bolesti i povreda van rada, zatim zbog komplikacija u trudnoći, profesionalne bolesti ili povrede na radu i zbog nege užeg člana porodice.

Na bolovanja duža od 30 dana išlo se najčešće zbog trudnoće ili porođaja, zatim zbog trovanja, te zbog bolesti mišićno - koštanog sistema i tumora, dok je sa dijagnozom bolesti krvotoka od čega se najviše umire u Srbiji, sa posla odsustvovalo 6,9 odsto onih koji su bili na bolovanju.

Lekari kažu da statistika potvrđuje ono sa čim se susreću svaki dan - bolesnih je mnogo, a bolesti su sve teže.

Po povredama i trovanju prednjače osiguranici iz Šapca i Sremske Mitrovice. Bolesti koštano - mišićnog sistema najviše muče ljude iz Zaječara i Novog Pazara, dok su tumori najčešći u Valjevu i Pirotu.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA