Počeo usmeni ispit za profesionalnog upravnika zgrade: Evo koliko treba da plate ako padnu, pa ponove test

U sklopu usmenog polaganja ispitanici izvlače karticu sa po tri pitanja iz četiri tematske oblasti, a rezultati će biti poznati za 15 dana, pa će oni koji polože moći odmah da počnu sa radom

  • 4

Za zanimanje profesionalnog upravnika je pokazano veliko zanimanje pa je na jučerašnje polaganje izašlo oko 100 kandidata. Usmeni ispit za profesionalne upravnike zgrada trajaće narednih pet dana. Prvi deo ispita, koji se polagao pismenim putem svi su uspešno položili.

Profesionalni upravnici zgrada uskoro dobijaju licence, pa pravo u fotelje: Počeli ispiti!

Ukoliko neko od budućih upravnika "padne" na usmenom ispitu, ponovni izlazak platiće 7.000 dinara. Polaznici koji su želeli, prije ispita su prošli obuku u Privrednoj komori Srbije, a to ih je koštalo 30.000 dinara.

Očekuje se da će oko 100 polaznika dobiti licencu za rad i mogućnost da se upiše u zvanični registar.

Pismeni deo ispita ima 40 pitanja, odnosno po deset za svaku tematsku oblast. Ukupan broj bodova na pismenom delu ispita je 100.

- Kandidat je položio pismeni deo ispita ukoliko je ostvario najmanje 70 bodova, odnosno po 70 odsto u svakoj tematskoj oblasti. Usmeni deo ispita polaže kandidat koji je prethodno položio pismeni deo - stoji u saopštenju Privredne komore Srbije.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

U sklopu usmenog polaganja ispitanici izvlače karticu sa po tri pitanja iz četiri tematske oblasti, a rezultati će biti poznati za 15 dana, pa će oni koji polože moći odmah da počnu sa radom. Svi koje se nisu pripremili za ovaj rok, moći će da polažu ispit u septembru.

- Za zanimanje profesionalnog upravnika je dovoljan položen ispit, a mogu se prijaviti svi sa četverogodišnjom srednjom školom. Očekuje se otvaranje između 15.000 i 20.000 novih radnih mesta. Profesionalni upravnci će u Srbiji moći da zarade i mnogo više od prosečne plate, ako se održava veći broj zgrada i stanova (oko 55.000 dinara).

- Cilj ovog projekta je da u zgradama bude sloge i razumevanja kako bi postigli ciljeve, a to je da nam sve zgrade budu bezbedne i da život u njima bude lepši - rekli su iz Ministarstva građevine.

Foto-ilustracija: Profimedia/Photononstop, pixabay.com

Evo koliko košta sticanje titule profesionalnog upravnika:

- Obuka u privrednoj komori 30.000 dinara (nije obavezno)

- Oni koji ne polože pismeni, plaćaju za ponovni izlazak 10. 000 dinara

- Drugi izlazak na usmeni košta 7.000 dinara

- Ponavljanje jedne tematske oblasti košta 3.000 dinara

- Izdavanje licence i upis u registar dođe oko 15.600 dinara

Ponavljače bi ovaj ispit mogao koštati više od 65.ooo dinara, dok će oni koji uspešno polože test morati da izdvoje sa obukom oko 45.000, a bez obuke oko 15.ooo dinara, tako da se ovaj put zaista isplati biti štreber.

Daljinac baner

(j.kulas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA