Ovo su jedini ljudi u Srbiji kojima nakon njihovog posla, temperatura od 40 stepeni dođe kao praznik (FOTO) (VIDEO)

Radnicima u pogonima rafinacije i elektrolize u letnjim mesecima je najteže. Bakar se lije na 1300 stepeni, ljudima u livnici je kao u paklu, pa im izlazak napolje i temperatura od 40 stepeni dođe kao "praznik".

  • 4

Iako temperatura prevaljuje i 40. podeok, nema proglašenja vanrednog stanja, život se "normalno" odvija. Visoke temerature koje ovih dana obaraju rekorde u Srbiji teško padaju svima, ali ponajviše ljudima koji uprkos paklenoj vrućini rade na veoma zahtevnim mestima pri teškim uslovima.

Velika oscilacija temperature nas očekuje između nedelje i utorka (FOTO)

Paklena leta sve do 2021. godine: Pred nama su dani kada se obaraju svi rekordi, temperature preko 40 stepeni

Jedno od veoma zahtevnih radnih mesta u ovom trenutku je i Rudarsko-topioničarski basen Bor. Juče je na površinskom kopu u 11 časova izmereno 40 stepeni.

U svim pogonima RTB-a Bor primenjene su organizacione, tehničke i zdravstvene mere, uvedene su češće i duže pauze, a obezbeđene su i dovoljne količine rashlađene vode za udare koji rade u ekstremnim uslovima zbog vrućina.

- Obezbeđene su cisterne koje svakoga dana rashlađuju rudničke puteve sa oko 300 kubika tehničke vode da bi se slegla prašina koju za sobom ostavljaju teški kamioni. Rudarima na kopovima Veliki Krivelj i Cerovo, floterima, topioničarima i elektrolizerima delei se obična i mineralna voda za osveženje.

- Za avgust postoji plan da se izvadi 852.500 tone rude i više od dve hiljade tona bakra u njoj - rekli su za Telegraf.rs iz Rudarsko-topioničarskog basena Bor.

Foto: Prinskrin/Youtube

Bageristima i vozačima teških kamiona rad po najvećoj vrućini ne pada teško jer su rudarske mašine klimatizovane. Radnicima u pogonima rafinacije i elektrolize u letnjim mesecima je najteže. Bakar se lije na 1300 stepeni, ljudima u livnici je kao u paklu, pa im izlazak napolje i temperatura od 40 stepeni dođe kao "praznik".

- U svim pogonima RTB-a Bor primenjene su organizacione, tehničke i zdravstvene mere, povećan je broj i trajanje pauza i obezbeđene dovoljne količine rashlađene vode - dodali su iz RTB-a Bor.

Po zakonu poslodavci su dužni da primenjuju Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu i podzakonske propise, odnosno da obezbede zaposlenom rad na radnom mestu i u radnoj okolini u kojima su sprovedene sve mere bezbednosti i zdravlja na radu.

Foto: Prinskrin/Youtube

Mere koje su dužni da primenjuju pri radu na otvorenom,pri visokim temperaturama su organizacione, tehničke, zdravstvene, promena režima rada  i dr, što u praksi podrazumeva čestu zamenu zaposlenih za obavljanje poslova na otvorenom,  češće pauze uz obezbeđivanje velikih količina vode i bezalkoholnih napitaka,obezbeđivanje prostora u kome zaposleni mogu da se sklone od sunca i rashlade,obavezno davanje inforamcija zaposlenima o opasnostima po zdravlje zbog izlaganja visokim temperaturama,  upoznavanje zaposlenih sa simptomima bolesti prouzrokovanih visokim temperaturama, obezbeđivanje i pružanje prve pomoći ukoliko dođe do zdravsvenih problema zaposlenih.

Pogledajte video:

Daljinac baner

(J.J.K./j.kulas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA