Stvari koje nećete moći da uradite u inostranstvu ako niste vakcinisani

Neke zemlje, pored novčanih kazni, zabranjuju upis u vrtić, školu, na fakultet ukoliko neko nije vakcinisan

  • 7

Nekoliko zemalja otišlo je korak dalje kada je u pitanju kažnjavanje za nevakcinisanje dece, pa u nekim osim novčanog kažnjavanja, nemoguće je dete upisati u vrtić, školu, na fakultet a u nekim je nemoguće i zaposliti se.

Prava istina o autizmu i MMR: U Srbiji nijedno dete nije obolelo posle ove vakcine

Svađa poznatih srpskih lekara oko vakcinacije: Počelo je na Fejsbuku, nastavilo se na Telegrafu! Ko je u pravu?

Amerika, recimo, ima 15 obaveznih vakcina. Osnovni podatak koji traže od useljenika jeste da li su vakcinisani. Bez obzira na antivakcinalni lobi, koji je prisutan i kod njih,  iz obavezne imunizacije izuzeti su samo oni koji iz verskih ubeđenja ne žele da se vakcinišu.

Svi ostali, kako propisuje američki zakon, ako nisu vakcinisani ne mogu da se upišu ni obdanište, ali ni na fakultet, a teško je i zaposliti se.

Nedavno je, sličnim putem, krenula i Italija. Pošlog meseca italijanski parlament izglasao je da vakcinacija bude obavezna za decu do 16 godina. Roditelji će sada morati da dostave dokaz da je dete vakcinisano kako bi bilo primljeno u vrtić, dok će roditelji osnovaca plaćati kazne i do 500 evra ako odbiju da vakcinišu dete.

Foto: Ilustracija: Profimedia, imageBROKER

Novo pravilo uvodi obaveznu vakcinaciju protiv 10 bolesti, među kojima su difterija, tetanus, male boginje, zauške i rubeole

I Nemačka je krajem juna, zbog povećanog broja obolelih od malih boginja, uvela kazne za roditelje koji ne vakcinišu decu. Nemačka vlada je predložila da obdaništa dobiju obavezu da je obaveste o roditeljima koji nemaju dokaz da su bili na konsultacijama sa lekarima o vakcinaciji dece. Pored toga, Nemačka je odlučila da sa 2.500 evra kažnjava odbijanje odlaska na konsultacije o vakcinaciji.

U ostalim zemljama poput Češke, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore nevakcinisanje dece kažnjava se novčano.

Vakcinacija je još obavezna u BiH, Makedoniji, Bugarskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M2

    6. avgust 2017 | 11:05

    Briga Amere za zdravlje i vakcinu, kada hoce da smanje populaciju na zemlji za milijardu ljudi.

  • misa

    6. avgust 2017 | 10:11

    Ne lozite ljude, u inostranstvu mmr nije obavezna, u italiji od kad su isplacivali odstetu 800.000e porodici decaka koji je dobio autizam rekli su da je ta vakcina izborna-ko hoce da, ko nece ne mora. A ostale vakcine nisu sporne

  • Zelena hrana

    6. avgust 2017 | 13:34

    Ova 2 slika sa crvenom tekucinom u vakcini sve govori, pazite se Žive!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA