Stanje u atarima u Kikindi alarmantno: Zemlja puca od toplote, kukuruz toliko suv da ga kose kao seno

Suša koja je pogodila severni deo Banata, dostigla je svoju krajnju tačku

  • 4

Nezapamćeno duga suša i visoke temperature koje ovih dana dostižu i preko 40 stepeni Celzijusovih, ostavili su katastrofalne posledice u poljoprivredi.

GLEDAJ I PLAČI: Presušilo lekovito jezero u Melencima zbog paklenih vrućina, prizor kao iz pakla (FOTO) (VIDEO)

Suša koja je pogodila severni deo Banata, dostigla je svoju krajnju tačku, na 20 odsto površina prinosa neće biti uopšte, dok će na 60 odsto prinos biti upola manji. Toliko je sušno, da na mnogim parcelama u ataru zemlja puca, rupe su toliko velike da možete da uđete u zemlju, očajni su poljoprivrednici na teritoriji Kikinde.

Foto: Telegraf

- Nepovoljna situacija se nastavlja, suša je pogubno delovala na sve useve, ugrožene su sve kulture, suncokret, kukuruz, soja, šećerna repa. Žetva suncokreta je krenula, kukuruz je toliko suv da je negde košen kao seno, rekao je Aleksandar Pap iz Poljoprivredne stručne službe u Kikindi.

Nedostatak vlage i neujednačene padavine prouzrokovale su stanje na usevima koje se ne pamti. Kiše “lutalice” koje su na teritoriji Kikinde padale nesrazmerno dovelo su do vrlo zabrinjavajućeg stanja u atarima.

Foto: Telegraf

Kukuruz koji je u fazi mlečno-voštane zrelosti pretrpeo je veliki gubitak, rod će biti smanjen čak upola, šećerna repa koja je u ovo vreme prošle godine dostizala visinu preko metar, sada je veličine šargarepe.

- Ova godina ostaće upamćena kao najekstremnija godina. Još tokom zime ušli smo bez zimske vlage, zemljište nije imali ni 150 mililitara zimske vlage koja je potrebno za održavanje zemljišta. Neujednačene padavine tokom leta, dovele su do posledica koje je teško sada sanirati - istakao je Pap.

Foto: Telegraf

Suša slična ovogodišnjoj bila je 2012. godine, ali se ne može se porediti sa 2017. godinom kada je tropski talas uništio rod i kukuruza, suncokreta, soje i šećerne repe.

Foto: Telegraf

Zbog letnje suše koja je uzela danak u poljoprivredi, nadležni apeluje na sugrađene da narednih dana ne pale suvu travu i biljne ostatke kako ne bi došlo do još veće katastrofe.

Foto: Telegraf

- Ukoliko građani uoče požar potrebno je da što pre alarmiraju Vatrogasnu jedinicu.Uz pojačan oprez i preduzete mere, očekujemo da ćemo uspešno prebroditi tropski talas bez dodatnih posledica - rekao je Milivoj Linjački, zamenik komandanta štaba za vanredne situacije.

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GAGI

    4. avgust 2017 | 19:42

    A u sumadiji ? Dodjite u opstinu Knic , da vidite koliko je susa uzela svoj danak ! Zalosno .

  • Toma palcic

    4. avgust 2017 | 20:20

    Moglo je to da se navodnjava,steta sto nemamo ni jednu reku ili kanal u Vojvodini...ministarstvo poljoprivrede bi sigurno sprecilo ovako nesto

  • Nikolas

    4. avgust 2017 | 19:54

    POLITICARI U SRBIJI BI TREBALI DA RAZMISLE DA SE INVESTIRA U SISTEME ZA NAVODNJAVANJE OBZIROM DA CE I SLEDECIH PAR GODINA BITI OVAKVE VRUCINE!!! DALI SU ONI CULI ZA KLIMATSKE PROME I PERIODICNO SVAKIH 35GODINA SU OVAKVE SUSNE GODINE!!!???!!??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA