Recite zbogom prepisivanju, mala matura pod kamerama: Evo koje još promene stižu u škole

U svetu postoji praksa kada se rade završni ispiti da se postavljaju kamere na plafon, a na snimku se jasno vide pokreti

  • 2

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je da će već od naredne godine mala matura biti snimana kamerama u svim školama.

U novu školsku godinu sa mnogo novih pravila: Stižu računari, bežična internet mreža, ali i ELEKTRONSKI DNEVNICI

Đačke uniforme od septembra

U svetu postoji praksa kada se rade završni ispiti da se postavljaju kamere na plafon, a na snimku jasno vide pokreti, ali ne i lice. Na taj način će nastavnicima biti pružena prilika da sa sebe skinu bilo kakvu sumnju, znajući da će se na video zapisu videti da li neko koristi mobilni telefon ili se naginje da učeniku pomogne da reši zadatak.

- Neće biti dozvoljeno da se koriste mobilni telefoni i slikaju pitanja. Ideja je da se matura snima, a te snimke niko neće da zloupotrebi, jer nam je namera krajnje dobra, da deca nešto nauče, a ne da se ispit položi prepisivanjem, telefonom - rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević za Informer.

Naglasio je da je za sprovođenje male i velike mature, kao i opremanje ispitnih centara u Srbiji izdvojeno četiri miliona evra iz budžeta Evropske banke.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U školama u Srbiji najverovatnije će biti uvedene uniforme za đake, za sad je 50 odsto osnovnih škola pristalo na ovaj predlog.

- Ostali će morati da se priklone ovoj ideji, jer nije reč o uniformi, već o ukidanju socijalnih razlika među decom. Škole će same kreirati svoj logo, a uniforme će se šiti u tekstilnim školama u Srbiji - rekao je Šarčević.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Doći će i do promene programa velike, nacionalne mature.

- Državna matura predstavlja spoj srednjeg i visokog obrazovanja. Novi način upisa na fakultet stupiće na snagu 2020./21. Gimnazijalci će polagati opštu maturu, u stručnim školama stručnu, a u umetničkim, umetničku maturu - dodao je ministar.

Foto-ilustracija: Profimedia/Juice Images

Informatika se vratila u sve škole kao obavezan predmet.

- Današnja deca ne smeju da budu kompjuterski neobrazovana. Đaci će učiti programiranje, informatičku pismenst i modernu tehnologiju. Kompjutere za sve škole smo uspeli da nabavimo uz pomoć Evropske banke, sopstvenih sredstava i donacija od brojnih kompanija - zaključio je Šarčević.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Вера

    8. avgust 2017 | 17:05

    Промене које још треба да се десе су да оцена из верске наставе уђе у просек, да је бројчана, а вероучитељи да буду запослени за стално. Зар за то није крајње време?

  • Lunja

    7. avgust 2017 | 09:12

    Ministar misli da su mesta gde djaci polazu maturu sale za konferenciju, a ne jade fiskulturne sale, holovi skola i ucionice. Postavice kamere?!Prazna prica!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA