≫ 

Ako vaše maloletno dete želi da putuje, potrebna je saglasnost OBA roditelja!

U jeku turističke letnje sezone, javilo se mnogo roditelja i požalilo se na nezgodno radno vreme javnih beležnika

  • 2

Unučići sa bakama i dekama ili pak jedan roditelj sa decom česte su "kombinacije"za odlazak na letovanja. Ako u ovu "akciju" krenu u Crnu Goru, Grčku, Španiju ili Italiju neophodna im je saglasnost roditelja, overena kod notara. Međutim, problem je što je radno vreme notara do 17 časova - kao i većini roditelja, pišu "Večernje novosti".

Notari su samo za mesec dana overili više od 104.000 isprava POTPUNO BESPLATNO!

Olakšavajuća okolnost je što roditelji više ne moraju istovremeno da prisustvuju i daju svoje potpise na istom formularu! I uvek mogu da se dogovore sa beležnikom da ih sačeka do 19 časova.

U jeku turističke letnje sezone, javilo se mnogo roditelja i požalilo se na nezgodno radno vreme javnih beležnika. Da bi obezbedili bakama ili tetkama saglasnost da povedu njihovo dete na put preko granice, moraju da uzmu slobodan dan, jer im se radno vreme gotovo potpuno podudara sa terminom rada notara.

U Javnobeležničkoj komori Srbije, međutim, tvrde da dosad nisu primili nijedan zahtev za produženje radnog vremena javnobeležničkih kancelarija, ali i naglašavaju da roditelji ne moraju da daju potpis, ne samo na istom formularu, nego ni u istoj kancelariji!

Sada saglasnost mogu potpisati i na odvojenim formularima, u istoj ili u različitim javnobeležničkim kancelarijama i ne postoji zakonska obaveza da ovlašćenje moraju dati na jednom formularu. - Inače, dosad nismo imali slučaj da je bilo koji građanin izneo pritužbu na dužinu radnog vremena javnih beležnika - rekli su u Javnobeležničkoj komori Srbije.

Pravilnikom je ostavljena mogućnost i da overa potpisa i prepisa može da se obavlja do 19 časova.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Domaćinac

    18. avgust 2017 | 09:46

    Ovo nije tačno.I u vreme kada se saglasnost overavala u sudu ili opštini,za overu saglasnosti za treće lice potrebno je da se oba roditelja potpišu na jednom obrascu,jer za treće lice ne može samo jedan roditelj da potpiše saglasnost,čak i kada bi drugi to pokušao kod nekog drugog notara. Za treće lice notar traži da oba roditelja budu lično prisutna. Provereno i potvrdjeno i u našem slučaju od pre dve nedelje,i u slučaju naših prijatelja-ona je bila u Bg, a on je u Berlinu.Ni ona nije mogla ovde bez njega,a ni on u ambasadi u Berlinu bez nje da overi saglasnost da deda i baba vode decu na more...

  • Deki

    18. avgust 2017 | 15:26

    Po novom je ovako.ako dete zeli da putuje a vi mu to nedozvolite,pa to je onda kako rekoste nasilje u porodici.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA