Ko je ZAISTA kriv za kilometarske kolone na granicama: Zbog jednog detalja, čekamo satima

Pored najezde turista, postoji jedna stvar koje se pojedini carinici pridržavaju veoma strogo, a koja značajno oduzima vreme prolaska graničnog prelaza

  • 10

Posle kilometarskih kolona tokom vikenda, juče na graničnim prelazima Batrovci i Horgoš juče nije bilo većih zastoja pošto se na ulazak u Hrvatsku i Mađarsku čekalo u proseku pola sata.

Nova radna nedelja donosi manje gužve na granicama: Evo kakva je trenutna situacija

To nije garancija da vozači već za vikend neće čekati i po nekoliko sati, kao što je to do sada bio slučaj.

Tako je svakog leta u jeku turističke sezone, a u MUP-u tvrde da nije do srpskih službenika.

- Hrvatski i mađarski granični policajci sve rade polako i detaljno.  Skeniraju pasoše baš svakom, čak i deci. S druge strane, mi smo zaposlili maksimalan broj službenika da bi sve to brže išlo. Zato na ulazu u Srbiju nije bilo zadržavanja dužih od 15 mintua - objasnili su u MUP-u.

U AMSS jedini savet koji vozačima daju je korišćenje manjih, sporednih graničnih prelaza.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Primera radi, umesto prebukiranog Horgoša, pogodan je prelaz Đala. On je namenjen samo za putnička vozila, i pored građana mađarske i srpske nacionalnosti, mogu ga koristiti putnici sa pasošima EU zemalja, iz Švajcarske, Norveške i sa Islanda. Pored toga, neprestano rade i prelazi Kelebija i Bački Breg, dok je alternativa sa Mađarskom i prelazak preko Bačkih Vinograda i Bajmoka, ali samo do 19 sati - naglašavaju u AMSS.

Druga rešenja postoje i kada je reč o ulasku u Hrvatsku: Umesto Batrovaca, 24 sata dnevno su na raspolaganju prelazi Šid, Bačka Palanka, Bogojevo, Bezdan, Neštin, Neštin, Ljuba i Sot.

Ipak, stručnjaci smatraju da  će kolona biti sve dok se ne povećaju kapaciteti na udarnim graničnim prelazima, a to će biti moguće samo međudržavnim sporazumom. Potrebna je volja obe strane, jer se ništa ne dobija ako jedna strana "otvori" granicu a druga nastavi detaljne kontrole.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Regent

    22. avgust 2017 | 08:19

    A Sirig... I za zastoj na naplatnoj u Sirigu nam treba međudržavni sporazum?

  • Mirko

    22. avgust 2017 | 08:58

    DA staje sa Sirigom tamo sam izgubio dva sata

  • Rile

    22. avgust 2017 | 09:58

    Nije tačno! Odgovorno tvrdim da nije bio angažovan maksimalni broj graničara (ako se misli na maksimalan broj graničnih prelaza). Oko 1og avgusta na graničnom prelazu Srbija - Makedonija čekao sam na našem prelazu gotovo dva sata sa bebom u kolima. I to, čekali smo najviše našu granicu, dok smo sve ostale prešli gotovo bez zadržavanja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA