Novi Zakon o saobraćaju donosi mnoge zabrane, ali će jednu stvar i dozvoliti

Izmene i dopune ovog dokumenta predviđaju dozvolu preticanja preko pune linije

  • 9

Nacrt budućeg Zakona o bezbednosti saobraćaja, detaljno pripreman više od dve godine, donosi mnoge novine, među kojima je i dozvola preticanja preko pune linije, pišu "Večernje novosti".

Mihajlović: Naš cilj je da do 2020. nijedno dete ne pogine u saobraćaju

Ovo će biti jedna od najrigoroznijih kazni u saobraćaju za vozače: Ako ne propustite pešaka na prelazu, TEŠKO VAMA!

- Velike su izmene kod odredbe o obilaženju preko pune linije. Sada će to biti moguće ako se radi o sporim vozilima, na primer traktorima, ali samo ako se ne ugrožava bezbednost svih učesnika. Neke kazne se povećavaju, a neke i smanjuju - kaže za "Novosti" Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Srbije.

Jedna od odredaba koja će najviše pogoditi nesavesne koji vole da druguju sa čašicom i tako sednu za volan se odnosi na maksimalnu dozvoljenu količinu alkohola u krvi.

Umesto dosadašnjih 0,3 promila, ta granica se smanjuje na 0,2. S tim što profesionalni vozači, motociklisti i vozači sa probnim tablicama ne smeju da imaju ni trunku alkohola!

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ko bude imao do 0,5 promila alkohola u krvi platiće kaznu do 10.000 dinara. Do 0,8 preti kazna do 20.000 dinara.

- Za neke prekršaje predviđeno je smanjenje novčane kazne. Tako će se za vožnju u naseljenom mestu brže od 21 do 30 kilometara na čas od dozvoljene, kazna smanjiti na 10.000 dinara - navodi Okanović.

Smanjiće se i kazna za neblagovremeno produžavanjevozačke dozvole.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SOFERCINA

    29. avgust 2017 | 09:29

    svaka cast pojedincima ,ali zbog nekih i treba uvesti takve mere ,naime italia je zbog sofera iz rumunije ceske i poljske ,donela zakon da nesmes imati nikakav alkohol u kabini kamiona cak ni flasu piva dase osvezis uvece kad zavrsis radni dan ,kazne su ogromne a sledi oduzimanje vozacke na nekoliko meseci ,a rumuni cesi i poljaci su nosili kartone pica pa kad se sastave i naprave zurku ceo parking nemoze od njih dase odmori ,kako su usli u evropsku uniju oni uniju smartraju kao nest njihovo pa mogu da rade sta hoce ,pozdrav svim soferima sveta ,i srecan put.

  • 555333

    29. avgust 2017 | 09:36

    Ljudi će sedat u kola sa strahom od policije totalno nesposobni za vožnji.

  • M.M

    29. avgust 2017 | 09:09

    Preticanje vozila kojima je po po konstrukciji dozvoljena brzina manja od 30km/h se smatra obilazenjem tako da to nije nista novo!!! Procitajte malo testove...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA