Kao smak sveta: Vatra u Mokrinu zahvatila 1.000 hektara površine, ostali samo pustoš, garež i smrad paljevine (FOTO)

Kako nam kažu spasioci ovog nemilog događaja, vatra je pretila da ugrozi obližnje salaše

  • 1

Nakon vatrene stihiji koja je u nedelju popodne iznenada planula u mokrinskom ataru, selu kraj Kikinde, ostalo je samo zgarište. Skoro 1.000 hektara površine bilo je zahvaćeno plamenom koji su na svu muku, trud i znoj ugaslile vatrogasne jedinice iz Kikinde i okolnih mesta.

Požar u Mokrinu: Goreo prirodni rezervat "Pašnjaci velike droplje", vatrogasci se bore sa vatrenom stihijom

Meštani sela Mokrin zaprepašćeni požarom koji se munjevitom brzinom širio po njivama u Mokrinu, kažu da su posledice mogle biti u još većim razmerama i da je vatra ugašena zahvaljujući brzoj intervenciji službi.

Prema rečima nadležnih iz vatrogasne jedinice, skoro deset sati je trebalo da se vatra na ovom lokalitetu ugasi. Specijalni rezervat prirode "Pašnjaci velike droplje" pretrpeo je najviše štete, gorelo je od Sajana, Hodiča, preko Debelog ata, Jaroša do Sentoša, Iđoškog druma , kroz šumu, skoro do Mokrina.

U odbrani od požara, učestvovali su i meštani sela Mokrin, brojni volonteri i svi koji su se našli na mestu ove nesreće.

Foto:Goran Dumitrov

Kako nam kažu spasioci ovog nemilog događaja, vatra je krenula i ka obližnjim salašima, ali su na sreću uspeli da spreče tragediju.

Goran Dumitrov, predsednik Mesne zajednice u Mokrinu, zahvalio se svim anagažovanim licima koja su pomogli u gašenju vatrene stihije:

-Hvala svima. Vatrogasci iz Ruskog sela su napustili slavu i došli da pomognu Mokrinčanima, došli su Kikindski vatrogasci. Braneći svoj salaš , porodica Čeleketić je svojim traktorima spasavala oranjem i šumu, paori su mehanizacijom branili useve na Sentošu. NIS je svojim vozilima i ljudstvom puno pomogao, a bilo je baš gusto, kao nikad do sad. Ostalo je zgarište- kaže Dumitrov.

Foto:Goran Dumitrov

Iako se nepresteno apeluje na javnost da se nakon žetve ne pali suvo rastinjo jer posledice mogu biti katastrofalne, to se upravo i dogodilo. Zbog nečijeg nemara gorelo je hiljadu hektara površine. Prirodni rezervat “Velike droplje” ozbiljno je bio ugrožen, na svu sreću ptice su preletele na drugi kraj, a da se zapalila i sabirna stanica NIS-a, koja je u blizini katastrofa bi bila još veća.

Foto:Goran Dumitrov

Prirodni rezervat "Velika droplja" jedan je od retkih, ne samo u Srbiji, nego i u svetu, prostire se na 6.700 hektara, vatrena stihija da se nije na vreme ugasila uništila bi prirodni rezervat redak u svetu.

Foto:Goran Dumitrov

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • brana

    29. avgust 2017 | 19:13

    Valja s vremena na vreme da se opepeli zemlja,plodnija ce biti...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA