≫ 

Obezbeđena zaštita od gripa: U oktobru stiže 242.546 vakcina

Broj naručenih doza ove godine je smanjen za 5.710 u odnosu na prošlu godinu

  • 0

Za zaštitu najugroženijeg stanovništva od grupa za predstojeću sezonu obezbeđeno je 242.546 doza vakcine, pišu "Novosti".

Doktor Đurić na Fejsbuku pogodio u centar: Ne morate da vakcinišete svu svoju decu, već samo onu koju želite da zadržite!

I ove jeseni kategorije stanovništva koje imaju pravo na imunizaciju o trošku osiguranja, stariji od 65 godina, hronično oboleli, trudnice, zaposleni u zdravstvu, vojsci, policiji, vaksinisaće se uvoznom "Sanofi Pasterovom" vakcinom, jer je ponuda ovog proizvođača bila najpoljnija na javnoj nabavci koju je sproveo Republički zavod za zdravstveno osiguranje.

Kupljena je takozvana split vakcina "vaksigrip" u pojedinačnim dozama po ceni od 543,14 dinara, što je sa PDV ukupno 144.910.077 dinara za ceo "kontingent".

Prema planu potreba za vakcinom koji je pravio "Batut" i utroška vakcine u prethodnim godinama, ove godine je naručeno 5.710 doza manje u odnosu na prošlu godinu. 

Foto-ilustracija: Profimedia

Iako je najefikasnija mera zaštite od najmasovnijeg sezonskog oboljenja vakcinacija, ona kod nas, prema rečima epidemiologa, nije dovoljno prihvaćena pa se ne vakcinišu ni svi za koje se obezbeđuje vakcina o trošku zdravstvenog osiguranja.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA