Upoznajte ljude zbog kojih u Prizrenu opstaje SRPSTVO! Ponosita i prkosna baka Jefka je jedna od njih (VIDEO)

U ovom gradu sa okolinom ima oko 200.000 stanovnika a svega 50-ak Srba

  • 6

Srbi se mogu prebrojati na prste jedne ruke u Prizrenu, nekada prvom gradu moćne srednjovekovne Srbije, mestu u kome već 20 godina šetaju kao senke vođene motivom da dok je i poslednjeg Srbina - u njemu će biti srpstva i opstaće srpstvo.

Ispovest Srbina koji je na Karibima tokom smrtonosnog uragana: Ostrvo je opustošeno, ovde ima još 100 Srba koji su došli da rade (VIDEO)

Jedna od njih je osamdesetogodišnja Baka Jefka, najstarija srpkinja u Prizrenu koja je gotovo ceo svoj život provela je u ovom gradu.

Nakon pogroma u martu 2004. godine kada joj je kuća uništena, izbegla je u Niš. U Prizren se vratila pre 5 godina kada joj je kuća obnovljena. Ipak, tada se i razbolela zbog velike vlage u kući. Penzija joj je jako mala, a ona sve teže pokretna.

Najčešće ima samo jedan obrok dnevno. Kaže da živi jako teško i da u kući stalno plače, ali joj srpski ponos i prkos ne daju da bilo ko to vidi – pa je Prizrenci i njene komšije u Potkaljaji često čuju kako peva stare Prizrenske pesme.

Printskrin: Youtube/Телевизија Храм

Jerej Đorđe Stefaović, paroh Crkve Bogorodice Ljeviške jedan je od retkih mladih Srba u Prizrenu. Godine 1998. je upisao Prizrensku Bogosloviju te se prisetio prvih susreta sa carskim Prizrenom. Prisetio se i kako su ih kao mlade bogoslove 1999. autobusima evakuisali preko Brezovice, ali i kako se osećao kada je toliko godina kasnije ponovo došao u Prizren, gde sa suprugom živi u čisto albanskom delu grada kao jedini Srbin u tom naselju.

Printskrin: Youtube/Телевизија Храм

- O tim komšijama mogu da kažem samo reči hvale. Čak su izašli mnogo puta u susret. Ima tu Goranaca, Albanaca, Turaka tako da za sada nije bilo problema, ali to ne znači da ne može da ih bude, uvek postoji zarez jer Prizren sa okolinom ima oko 200.000 stanovnika i svega 50-ak Srba. Ali čovek prihvati situaciju takva kakva jeste. Mi sveštenici nismo ovde samo zbog sebe nego prvenstveno zbog Crkve tako da s verom u Boga idemo napred - priča otac Đorđe.

Nenad Trifunović je sedamdesetosmogodišnji penzioner koji tvrdi da sem Srpske Pravoslavne Crkve nijedna srpska institucija na teritoriji Kosova i Metohije ne funkcioniše.

Printskrin: Youtube/Телевизија Храм

- Da nije Vladike i njegovog prisustva ovde, praktično od Srba u Prizrenu ne bi ostalo ništa. Moramo biti zahvalni Gospodu što nam je dao jednu veliku blagodet da u vremenima najvećih iskušenja imamo svetog Patrijarha Pavla i da danas imamo Patrijarha Irineja, koji je neviđeni zaljubljenik Prizrena i Kosova i Metohije uopšte - rekao je on.

Trifunović je dodao da Patrijarh Irinej puno radi sa celokupnim svojim klirom, a da se nikada i nigde ne hvale time, te da su oni veliki podvižnici kojima trebamo da zahvalimo što Srba na Kosovu i Metohiju sada uopšte ima.

Video pogledajte ovde:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tako je kako je

    8. septembar 2017 | 05:50

    Žao mi je ove bake, ona je ostala i u nemogućim uslovima na svom ognjištu, a inače 50% tih prizrenaca je kod nas u Lazarevcu došlo još sedamdesetih godina za boljim životom ( posao stan i sve ostale privilegije, svuda su bili prvi na spisku za svaki vid pomoći) većina je napravila i po ogromnu kuću nijedna nije bez dvesta kvadrata, pa sad prodaju stanove , koje su dobili džabe, ne može niko da mi kaže da nije tako ja imam 55 god i 30god radnog staža, i sve to vidim, to su moje kolege i komšije, ne kažem da nije bilo pritisaka da oni odu sa Kosova, ali vecina je dole prodala imanje za dobre pare i došla ovamo, ali samo u razvijene gradove, gde može lepo da se živi, ne mrzim nikog ali neka se kaže jednom pravo stanje stvari, oni koji su ostali dole su pravi Srbi i čistije govore naš jezik nego moje komšije i kolege što su ovde tolike godine, znam da će mnogi da se osete prozvanim ali sta ću, tako je kako je

  • TNT

    8. septembar 2017 | 16:50

    Srbi sa Kosmeta kao i izbegli Srbi iz ostalih delova bivse Juge su napravili katastrofalne greske koje nisu napravili ni Albanci ni Muslimani ni Hrvati.Kad su izbegli trebali su u Evropu na azil.Em bi im bili bolji uslovi, em ne bi morali nista da prodaju .A Sve zemlje u EU su dale izbeglicama papire ili su ih posle rata izgradili i sa nesto novca vratili.

  • Car Dusan

    8. septembar 2017 | 08:05

    Nemas ti pojma prijatelju,tebe bole neke druge stvari a prava istina se ne moze napisati u par recenica .Kao prvo taj tvoj podatak od 50 % je smesan,kao drugo niko se ne bi iselio iz svog rodnog kraja da nije morao jel svako je ziveo bolje u svom rodnom mestu nego sada a pitao bi tebe da si ti imao sudbinu tih ljudi kako bi se snaso i dal bi sta prodavao kad bi bio u nekom prihvatnom centu(ja mislim da bi prodao i svoje gace) .Nemoj suditi po pojedincima jel u svakim zitu ima kukolja ,nemoj iznositi podatke za koje si cuo dok si sa komsijom pio kafu gledaj svoje dvoriste jel za dalje nisi..Pozdrav moj Srbine

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA