≫ 

Stanari nemaju puno vremena: Do kraja godine svaka zgrada mora da ima svog upravnika

Ukoliko ne bude izabran upravnik iz redova stanara, može da se postavi licencirani profesionalni upravnik

  • 8

Stanari stambenih zgrada imaju još tri meseca da registruju stambenu zajednicu i da izaberu upravnika, kako predviđa novi Zakon o stanovanju. Međutim, u odeljenje za urbanizam, komunalno-stambene poslove, građevinsko zemljište i infrastrukturu, još uvek nije stigla nijedna prijava.

Podrška građanima u primeni novog Zakona o stanovanju i održavanju zgrada

Postavlja se pitanje da li stanari stambenih zgrada uopšte znaju za zakonske odredbe, da li čekaju da opština postavi prinudne upravnike, ili možda čekaju poslednje dane. A možda samo imaju u planu da se oglušaju na ovu obavezu.

Registracija stambene zajednice je jedna od novina u Zakonu o stanovanju, a najveća je što svaka stambena zajednica mora da ima upravnika, piše macvapress.rs.

Upravnik može da bude neko od stanara, odnosno članova skupštine stambene zajednice, a da bi bio izglasan potrebna mu je većina glasova prisutnih na skupštini.

Ukoliko ne bude izabran upravnik iz redova stanara, može da se postavi licencirani profesionalni upravnik.

U svakom slučaju, ukoliko se u stambenim zgradama do kraja godine ne registruju stambenu zajednicu i ne izabere upravnik, opština će nakon toga postaviti privremene profesionalne upravnike, dok se zgrada ne organizuje i postupi po proceduri za registraciju.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eh

    26. septembar 2017 | 14:58

    Kakav upravnik kakvi bakraci,samo nameti i nameti a narod ni za hleba nema.I svaki kvadratic stana svako od nas debelo je platio i sad ce neko da mi u rodjenom stanu glumi nekog "gazdu-upravnika"da me nadgleda,upravlja,kontrolise ili sta vec....e pa gospodo zeznuli ste se malo to vam nece proci.

  • Ljubinka

    26. septembar 2017 | 17:28

    Stanari imaju pravo da izaberu upravnika iz redova svojih komšija.On ima mnogo obaveza i odgovornosti i nije plaćen .Druga opcija je angažoovanje profesionalnog upravnika tamo gde se stanari dogovore da niko neće da bude upravnik.Taj prof.upravnik mora da ima licencu i ima mnogo obaveza,više nego običan,dostupan je 24h,a kazne predvidjene za njegove greške su poprilično velike.Stanari biraju koga će angažovati i naravno plaćaju njegovo angažovanje,Profesionalni upravnik samo sprovodi vaše odluke.Tek treća opcija su prinudni koje vam nameće lokalna samouprava i koje ne možete da birate a morate da ih plaćate.I ne možete da odredite cenu prinudne uprave.

  • Perun

    26. septembar 2017 | 17:04

    Plaćam redovno porez i komunalije i stan mi je osiguran..ne pada mi na pamet da plaćam neradnike..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA