Dogovor EPS-a i rumunske "Hidroelektrike"

Milorad Grčić obezbedio još jedan ledolomac za Srbiju

  • 0

Posle višegodišnjeg zastoja u pregovorima sa rumunskom stranom, Milorad Grčić, v. d. direktora "Elektroprivrede Srbije" uspeo je da obezbedi još jedan ledolomac za Srbiju od rumunske "Hidroelektrike".

Uskoro odluka o plaćanju komunalnih naknada za objekte EPS-a

- Rumunska kompanija obavezala se da do novembra ove godine obezbedi jedan brod ledolomac. EPS već ima jedan ledolomac, brod "Greben", i veoma smo zadovoljni što smo uspeli u tome da naredne zime imamo dva ledolomca na Dunavu  - rekao je Grčić.

EPS-ov ledolomac je jedini koji Srbija ima, a novi ledolomac će omogućiti da se u slučaju zamrzavanja reke brže probije plovni put. Sastanak na rumunskoj strani hidroelektrane "Ðerdap 1" održan je prošle nedelje, a čelnici EPS-a i "Hidroelektrike", Milorad Grčić i Bogdan Nikolaje Badea postigli su prve dogovore posle više godina komplikovane komunikacije.

- Važno je i što smo se dogovorili i da postoji maksimalna sinhronizacija rada turbina na srpskoj i rumunskoj strani HE "Đerdap 1", prilikom proizvodnje i remonta – istakao je Grčić.

Na sastanku je dogovoreno i da se u narednom periodu zajednički saniraju oštećenja na odvodnom delu brane koje je izazvano prelivanjem vode sa velike visine. Prošle zime zbog zaleđenog Dunava najveća hidrocentrala u Srbiji radila je smanjenim kapacitetom, a za razbijanje leda nije bio dovoljan samo EPS-ov ledolomac, već su morali da se iznajme ledolomci od Mađarske.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA