Svaki četvrti mladić i svaka 10. devojka smatra da je šamar ženi OK?!

Čak 3,2 odsto devojaka slaže se s tvrdnjom da je ponekad dobro udariti devojku

  • 30

- Šamar nije nasilje. U redu je ponekad udariti devojku. Ni seksualno nasilje, kao deo šale, nije strašno - ovako misli svaki četvrti mladić i svaka deseta devojka u Srbiji.

"Udarao sam je dok sam imao snage": Počelo suđenje Novosađaninu koji je nasmrt pretukao suprugu

Svakog dana kroz mozak nam prođe bar jedna vest o nasilju nad ženama, kako fizičkom, tako i seksualnom. Dogodilo se negde u Srbiji. Nekome koga ne znamo, ili znamo. Dogodilo se nama.

I to nije ništa novo. Ali jesu rezultati poslednjeg istraživanja o nasilju koji pokazuju da je Srbima to u redu. Čak i ženama nad kojima se nasilje vrši.

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA takve rezultate naziva poražavajućim, a prenosi i još neka zapazanja istraživanja koje je sprovedeno u okviru kampanje "Mogu da neću. Ljubav nije nasilje".

Istraživanje je pokazalo da se čak 3,2 odsto devojaka slaže s tvrdnjom da je ponekad dobro udariti devojku.

Istovremeno, seksualno uznemiravanje kao deo šale i odrastanja potpuno je prihvaljito za svakog četvrtog mladića, dok tek svaka 25. devojka misli isto.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marijana Bakov

    8. oktobar 2017 | 18:29

    Pravi muskarac nikada na zenu ruku podici nece,to obicno rade slabici i isfrustrirani mamini sinovi.Hvala Bogu u ovoj nasoj zemlji ima jos uvek pravih muskaraca.

  • slađa

    8. oktobar 2017 | 16:59

    Čitam ovo već po ko zna koji put i ne mogu da verujem niti da prihvatim kao nešto realno. Šta se dešava sa decom, čemu ih uče roditelji? Kako šamar OK?! Kakve neukusne šale i seksualno nasilje bilo koje vrste?! Ovo hitno mora da se rešava na nivou čitavog društva, kroz sve moguće institucije. Inače ćemo dobiti zaista neku naopaku generaciju ljudi, neosetljivih na elementarne stvari. Kako će prepoznati nešto drugo kao nasilje,sprečiti ga, ako ne prepoznaju ovo.

  • Sapcanka

    8. oktobar 2017 | 18:55

    Ja sam Srpkinja. Moj pradeda, deda, otac, brat, a i decko danas NIKADA ne bi ni pomislili da dignu ruku na zenu. To se jednostavno ne radi, jer su Srbi, pravi muskarci, vitezovi, zastitnici slabijih i zato su voljeni i postovani. Mene je deda ucio -"Budi prava, govori istinu, postuj svakog a ako neko pomisli da te udari, tu smo ja, tvoj otac i braca i taj ruke vise nece imati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA