Dragan iz Prokuplja umesto cveća, damama poklanja papričice: Ljubica i Sofija su mu najdraže, a evo i zašto (FOTO)

Gaga Babić, kako ga svi znaju, kaže da se ne seća kada je sve krenulo, ali da je po papričicama postao prepoznatljiv. Kolika je nnjegova ljubav prema ovom ljutom povrću pokazuje i to što svakoj da ime. Tako mu je najdraža Ljubica, oštra i ljuta ljubičaste boje, a voli i Sofiju koja je crvena

  • 6

Posebno u sezoni spremanja zimnice, svaka domaćica bi volela da je na mestu poznanica Prokupčana Dragana Gage Babića, jer on svojim drugaricama, komšinicama i koleginicima umesto cveća poklanja bukete papričica! Na manje od dva kvadrata, kolika je njegova terasa, trenutno ima 15 različitih vrsti ljutih papričica koje gaji u saskijama.

Pavlika je prokupačka superbaka: Već 40 godina se ne odvaja od traktora, ore zemlju brže od mladih! (VIDEO)

Zimnica u špajzu domaćice Ide sprema se prema specijalnom, starinskom receptu, i takva tegla NEMA CENU (FOTO)

Gaga Babić, kako ga svi znaju kaže da se ne seća kada je sve krenulo, ali da je po papričicama postao prepoznatljiv. Kolika je nnjegova ljubav prema ovom ljutom povrću pokazuje i to što svakoj da ime. Tako mu je najdraža Ljubica, oštra i ljuta ljubičaste boje, a voli i Sofiju koja je crvena.

- Obraduju se moje poznanice ovom poklonu, pogotovo kad je vreme pripreme zimnice, jer njime zalјute ajvar ili čak napune teglu za zimu. U početku im je bilo čudno i pomalo smešno, ali sada se ozbiljno obraduju – primećuje naš sagovornik.

Terasu Dragana Babića Gaga umesto cveća krase bokori lјutih papričica. Oni su raznih boja i vrsti, a on je u ovom neobičnom hobiju, našao svoj mir, i zadovolјstvo u njihovom ukusu, jer su redovno na njegovoj trpezi i u špajzu, kao zimnica.

Foto: Telegraf

Rasad proizvodi sam od semena, pa se ceo proces proizvodnje odvija u najvećem prokupačkom betonskom stambenom naselјu Sokićev bulevar.

- Radovi počinju od aprila kada rasad pripremlјen još tokom zimskih meseci premestam u saksije. Zemlјu najčešće donosim sa okolnih brda i planina. Trudim se da za svaku sezonu nabavim novu vrtstu , pa pored naših džinki, feferona, čizmica, potpisanih, imam i čili papričice – kaže ovaj neobični povrtar paprikar.

Foto: Telegraf

Ne seća se kako je krenuo ali zna da je u poslovanju oko uzgoja papričica našao svoj mir i da posle napornih radnih dana, kad krene sezona on jedva čeka da vreme posveti svojim papričicama, okopava ih, zaliva, plevi, prati svaki cvet...

Uživa u njihovim bojama i smiša imena za svaku u zavisnosti od veličine ploda, boje ali i lјutine.

Foto: Telegraf

- Najdraža mi je Ljubica koja je karateristične lјubičaste boje, draga mi je i crvena Sofija i tako redom. Moji bokori papričica često mame poglede i divlјenje prolaznika kroz naš kraj i ja smatram da su mnogo dekorativnije od mnogih saksija i žardinjera sa cvećem– kaže Gaga.

Tako je zahvalјujući Babićevoj lјubavi prema papričicama na jedan novi način oplemenjeno sivilo betona u naselјu i dalo podstrek mnogima da krenu u istraživanje i kreativnost u ozelenjavanju terasa.

Foto: Telegraf

Gaga kaže da u zavisnosti od dame on odabere boju papričice, pa one jakog temperamenta on daruje crvenim, a one nežne belim i žutim fafaronama, dok posebne dame umetnički nadarene zaslužuju da dobiju buket od njegove "Ljubice".

Daljinac

(B.R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA