Roditelji poludeli zbog paprenih cena ekskurzija: 3 sata na Kališu 850 dinara, vikend u banji 7.500 dinara

- Ko se ugrađuje u tu cenu? - pita se izrevoltirano majka beogradskog učenika

  • 84

Sezona ekskurzija i rekreativnih nastava u osnovnim školama je počela, zbog čega se roditeljima diže kosa na glavi na pomen novih nerealnih izdataka. A oni nisu zanemarljivi jer se neko opasno ugrađuje u cene!

UKIDAJU ĐAČKE EKSKURZIJE? Puca biznis od 50.000.000 €!

Tako na primer, učenici iz Beograda za tročasovnu šetnju Kalemegdanom i posetu Muzeju nauke i tehnike treba da izdvoje po 850 dinara. To je u najmanju ruku čudno, jer se ulaz u muzej za organizovane posete desetoro i više dece naplaćuje 100 dinaru po detetu, dok je ulaz na beogradsku tvrđavu besplatan.

Sličnu ponudu dobili su i učenici iz Borče, koji su petočasovni izlet na Hipodromu i Adi ciganliji platili 950 dinara. Naravno, bez plaćenog obroka!

- To realno nije mnogo para, ali kad vidiš da u tu cenu ne ulazi ništa drugo do jahanja konja i prevoza, zaista se pitam šta toliko košta! Ko se ugrađuje u tu cenu? - kaže za Telegraf revoltirana majka V.J. koju bi u sopstvenoj režiji ovo zadovoljstvo koštalo tek toliko da pokrije Bus plus kartu u gradskom autobusu.

Da bi otišli do Valjeva i posetili grobove Desanke Maksimović i Ljube Nenadovića, beogradskim đacima se traži 2.700 dinara. Ipak, u ovaj aranžman je uključen i prevoz autobusom, ručak i ulazak u Brankovinu.

Foto: Telegraf

- Ulaz organizovane grupe staje 300 dinara, dok mesto u autobusu u proseku po detetu košta 500 dinara. Cena ručka je nepoznata, ali se zna da deci uglavnom odvedu na picu ili pljeskavicu, a to ne može da bude više od 500 dinara, i to sa sve sokom. Znam da se plaćaju i dnevnice nastavnicima, vodičima, lekaru, ali sa svim tim izdacima neka mi neko objasni gde je onda nestalo još 1.000 dinara - računica je druge majke koja je želela da ostane anonimna.

Takođe, učenicima iz Novog Sada ponuđena je poseta Adi safari, gledanje predstave, vožnja vozićem, ulaz u zmini zoo vrt i vajat, pa i sok u restoranu. Sve to po ceni od 2.690 dinara, iako je većina stavki potpuno besplatna. Izuzetak je vozić (150 dinara), sok (150 dinara), dok su nam sa Ade Safari objasnili da se predstava "Avanture Robinzona" više ne igra.

Foto: Telegraf

Još je strašnije kada se putuje na čitav vikend, jer takva ekskurzija, na primer u Vrnjačkoj banji, košta 7.500 dinara.

- Pun pansion u ovom periodu košta oko 20 evra (što je oko 4.500 dinara za dva noćenja), boravišna taksa je 150 dinara po detetu, osiguranje 50 dinara dnevno, odnosno 100 dinara ukupno. Za autobus od Beograda do Vrnjačke banje treba izdvojiti oko 500 dinara po detetu, dnevnica učitelju je između 600 i 800 dinara. Sve zajedno to košta manje od 6.000 dinara, tako da mi nije jasno kako opet fali 1.500 dinara - pita se revoltirani roditelj.

Predsedica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković objašnjava kakva je zvanična procedura pripreme terena za odlazak dece na đačku ekskurziju.

- Škola, odnosno nastavničko veće, ne pitaju se ništa. Oni zapravo nemaju nikakvu ingerenciju, već je sve na Savetu roditelja. Oni zajedno sa đačkim parlamentom predlažu destinaciju, zatim se turističkim agencijama pošalje maršuta, a one potom daju ponude. Krajnju odluku opet donose roditelji iz Saveta, koji biraju agenciju i ponudu - navodi ona i dodaje da je zabrinjavajuće koliko roditelji nemaju svest o tome da su oni ti koji se pitaju i odlučuju.

Miodrag Sokić, potpredsednik Foruma beogradskih gimnazija navodi da računica definitivno nije dobra.

Foto: Marko Todorović

- Agencije drže monopol, roditelji su sentimentalni, pojedini direktori su napravili od toga biznis (toliko da ima onih koji su sebi kupili stan za tri godine), a turistički sektor na ovaj način godišnje obrne 60 miliona evra. Zato se mi protivimo odlasku na maturske ekskurzije - zaključio je Sokić.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hmm

    18. oktobar 2017 | 22:46

    Nista lakse! Nemojte da skola organizuje vec idite u neku agenciju i uplatite a jedan od glasnogovornika da su velike dnevnice neka cuva decu za dzabe!

  • Kobac

    18. oktobar 2017 | 22:37

    Е па драги родитељи водите децу сами, цврц, најлакше их је неком дати а ја ћу да се шврћкам. Знате Ви добро како је то тешко. Водим децу на кампове у природу већ 10 година. Деца се врате кући срећна, родитељи одушевљени, а ја преуморан. Радује ме једна истина, деца су били на здравом, а не за компјутером и телевизором где би били да је до „заузетих„ родитеља.

  • Sveto

    19. oktobar 2017 | 00:16

    Niko vas ne bije po usima niti tjera da saljete decu na ekskurziju.Ako hocete hocete,a ako necete, nacete.Vodite ih sami.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA